Obavijesti

News

Komentari 198

Dan kada je zločinac Martić kukavički napao nevine ljude

Dan kada je zločinac Martić kukavički napao nevine ljude
1

Na današnji dan prije 21 godinu prema naredbi vođe pobunjenih Srba Milana Martića počelo je raketiranje Zagreba. Poginulo je 7 ljudi, a više od 200 ih je ranjeno...

VIDEO

Rakete s kazetnim punjenjima eksplodirale su 2. svibnja 1995. godine iznad centra Zagreba i zasule šire područje centra eksplozivnim 'zvončićima'. 

Prve eksplozije čule su se u 10.23 sati, kada je nekoliko projektila sa "zvončićima" ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

POGLEDAJTE VIDEO:  U znak sjećanja na sugrađane poginule prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić polozio je vijenac i zapalio svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Pokretanje videa...

00:27

 

raketiranje Zagreba

Projektili su zasuli glavni grad i 3. svibnja kad su pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu HNK.

Među poginulima je bio i  student prve godine filmske režije Luka Skračić, a među ranjenima hrvatska primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani HNK. 

raketiranje Zagreba

Opasnost su bili i mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići'. Policija je morala deaktivirati oko 500 'zvončića' pri čemu je jedan policajac poginuo.  

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama Radiotelevizije Srbije otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić. On se zapravo pohvalio da je osobno naredio taj napad koji je bio namjenjen hrabrenju stanovništva srpske paradržave i širenju pouzdanja da vodstvo kojem je Martić bio na čelu može osigurati obranu.

POGLEDAJTE VIDEO: Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić sa svojim suradnicima obišao je Memorijalni centar granatiranja Zagreba, spomen na sve poginule i ranjene tijekom napada na Banske dvore i civilno stanovništvo Zagreba.

Pokretanje videa...

00:51

 

raketiranje Zagreba

To je kasnije  poslužilo kao glavni dokaz Haškog tužiteljstva za ratni zločin a sud je zaključio da je raketiranje koje je naredio predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Milan Martić namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom. Pravomoćno je osuđen je na 35 godina zatvora.

Trg svibanjskih žrtava u Zagrebu danas se nalazi na raskršću Vlaške i Draškovićeve ulice.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1