Obavijesti

News

Komentari 102

Dan neovisnosti: Prošle su 24 godine od te povijesne odluke

Dan neovisnosti: Prošle su 24 godine od te povijesne odluke
1

Prije 24 godine, 8. listopada 1991. godine, prvi saziv Sabora je u zgradi Ine u Šubićevoj ulici raskinuo sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ

VIDEO

U Hrvatskoj se slavi Dan neovisnosti. Prije 24 godine, 8. listopada 1991. godine prvi saziv Sabora odlučio je raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom državom, SFRJ.

Dan ranije, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA bombardirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu nasuprot Sabora, u kojoj je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U trenutku napada, nešto iza 15 sati, Tuđman je razgovarao sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i vlade. 

Posljedice bombardiranja bile su jedan poginuli i četvero ozlijeđenih ljudi, razrušen dio krova Banskih dvora, te oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije.

Upravo zbog straha od novog bombardiranja, povijesna saborska sjednica održala se u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sabor je odluku o neovisnosti donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala da će na tri mjeseca odgoditi proglašenje samostalnosti i suverenosti. Tražila je to Europska zajednica uvjerena da se jugoslavenska kriza i započeta srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Hrvatski sabor će u 12 sati održati svečani prijem, a domaćin će biti predsjednik Sabora Josip Leko. Leko će u četvrtak biti i na misi zadušnici u crkvi svetog Marka te na Mirogoju gdje će položiti vijence. Na Mirogoju će doći i predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji će potom prisustvovati i svečanom prijemu u Saboru.

Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata služit će se za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata.

Leko će na Mirogoju vijence položiti na pet mjesta: kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, bivšeg premijera i predsjednika SDP-a, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana.

Vijenac će položiti i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..