Obavijesti

News

Komentari 23

'Djeco, evo me': Na utakmicu Medveščaka stiže Djed Mraz

'Djeco, evo me': Na utakmicu Medveščaka stiže Djed Mraz
11

Iako zatrpan poslom pred božićne blagdane, Djed Mraz je odlučio posjetiti Zagreb. Čuo je da su djeca u Hrvatskoj posebno srdačna pa ih je želio osobno upoznati

VIDEO

Iako zatrpan poslom pred božićne blagdane, Djed Mraz je odlučio posjetiti Zagreb. Čuo je, kažu nam u finskom veleposlanstvu, da su djeca u Hrvatskoj posebno srdačna pa ih je želio osobno upoznati.

U Zagreb su ga poveli igrači finskog hokejaškog kluba Jokerit u svojem avionu. Neslužbeno doznajemo da Djedove saonice nisu prošle tehnički pregled, ali da bi ih do Božića trebao registrirati.

Njegov pravi dom nalazi se na finskoj planini Korvatunturi, no svoju vlastitu poštu uz pomoć vilenjaka vodi nedaleko od grada Rovaniemi u finskoj Laponiji.

Glavni poštanski ured Djeda Mraza je logistički centar u koji uoči svakog Božića stiže više od pola milijuna razglednica, pisama i paketa. U jednoj od zgrada nalazi se i pravi “ured” Djeda Mraza.

Do njega se dolazi kroz prostoriju s visokim svodovima gdje se nalazi divovski satni mehanizam naziva “Regulator brzine vrtnje zemlje”.

Ostavlja dojam magije i misterije koju Djed Mraz koristi kako bi obišao cijeli svijet i djeci na vrijeme dostavio milijune darova. Posjetitelje Djedu Mrazu vode vilenjaci. Prema legendi staroj 200-tinjak godina, Djed Mraz ima saonice i devet sobova, a znanstvenici su se pozabavili izračunima koliko prijeđe kilometara i kojom brzinom.

Pokloni za 200 milijuna djece

Dr. Larry M. Silverberg, inače profesor strojarstva na North Carolina State University, sa studentima rješava probleme Djeda Mraza.

Izračunali su kako Djed Mraz poklone nosi za 200 milijuna djece na prostoru od 518 milijuna četvornih metara.

- Budući da računamo kako svako domaćinstvo u prosjeku ima 2,67 djece, Djed Mraz mora obići oko 75 milijuna domova. Uzmemo li u obzir da je prosječna udaljenost između dva doma oko 2,62 kilometra, Djed Mraz na Božić mora prevaliti 196 milijuna kilometara - istaknuo je Silverberg.

Dodaje da sobovi mogu letjeti brzinom od 113 kilometara na sat i da koriste mlazni pogon s obje strane saonica. Sobove je uzgojio da izvrsno vide noću i bez problema se spuštaju na krovove

Doček na Plesu, pa utakamica

Svečani doček omiljenom Djedici priređen je danas u Zračnoj luci Pleso koju je, kao vrsni letač, odabrao kao idealnu prvu postaju svog posjeta Zagrebu.

U subotu će pak bodriti igrače finskog Jokerita koji će u Ledenoj dvorani Doma sporotva odmjeriti snage s našim Medveščakom. Utakmica počinje u 18 sati. Tom prigodom u dvorani je postavljena posebna tribina Djeda Božićnjaka s koje će Djedica u društvu brojnih mališana uživati u hokeju. 

Osim posjetitelja subotnje utakmice, Djedicu će imati priliku upoznati brojna djeca iz zagrebačkih domova za nezbrinutu djecu te iz dječje bolnice.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je