Obavijesti

News

Komentari 178

Dobavljači odlučili: Robu ćemo dostaviti i puniti police dućana

Dobavljači odlučili: Robu ćemo dostaviti i puniti police dućana
7

Zahvaljujem Vladi, a povjereniku želim da se što prije uhvati posla. Dogovorili smo se da će prvo biti podmireni dobavljači kojima je blokiran račun, kazala je prokuristica Kraša

VIDEO

Novi sastanak ključnih Agrokorovih dobavljača s Vladom održan je u ponedjeljak Banskim dvorima nakon što je Vlada imenovala na sjednici Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon imenovanja izvanrednog upravitelja, Vlada je obavila još jedan sastanak s dobavljačima Agrokora u Banskim dvorima Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Monday, April 10, 2017

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka s dobavljačima istaknuo je kako je bilo jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski strukturiranom procesu izlaska iz krize. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Gospodin Ramljak danas će doći u Agrokor, obaviti primopredaju i krenuti s upoznavanjem o realnoj situaciji u kompaniji. Želimo da nakon sastanka s bankama dogovorimo doznaku svježe likvidnosti novog novca koje će omogućiti isplatu prema dobavljačima. Unutar dobavljača se stvorio konsenzus da se prvo daje novac dobavljačima koji su u blokadi - rekao je Plenković .

- Očekujemo od dobavljača da nominiraju predstavnike u vijeće dobavljača. Jednog od velikih, a jednog od malih dobavljača. Artikulirali su problem mjenica. Stav Vlade je da onaj tko je bio krajnji korisnik novca, taj taj novac mora i vratiti - kazao je Plenković. 

Želim povjereniku da se uhvati posla kako bi se naši problemi što prije riješili, kazala je Marica Vidaković, prokuristica Kraša. 

- U protekla dva mjeseca je izostalo komunikacije jer s druge strane nije bilo sugovornika jer nije bilo zakonskog okvira. Zahvaljujem Vladi, a povjereniku želim da se što prije uhvati posla. Naši ključni ciljevi ostaju na snazi. Između sebe smo se dogovorili da će prvo biti podmireni dobavljači kojima je blokiran račun - kazala je Marica Vidaković.

Poručila je kako će robu svi dostavljati od danas. 

- Nakon ovog sastanka dogovorili smo se da ćemo svi pustiti robu iz jednostavnog razloga što smo od predsjednika Vlade dobili garanciju da iza projekta stoji hrvatska Vlada što znači da naš plasman od danas ide na police- rekla je Vidaković. 

- Polažemo veliku vjeru i nadu da će sustav profunkcionirati. Pustit ćemo protok roba i napunit ćemo dućane, a pozvat ćemo i zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bi mogli platiti kako dobavljačima, a tako i svima u lancu - kazala je Vidaković. 

- Očekujemo brzi susret s povjerenikom. Vrlo je visok stupanj solidarnosti svih dobavljača i do kraja ćemo ostati zajedno - rekla je Vidaković.

 Ante Ramljak je kazao da je njegov prioritet da sa bankama postignu dogovor da u ovom tjednu dobiju sredstva za likvidnost.

- Veliki sam optimista nakon ovog sastanka s dobavljačima, oni iskazuju solidarnost prema kolegama koji su najugroženiji, rekao je i dodao kako su sami dali prioritet onima koji su najteže pogođeni.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić izrazio je nakon sastanka zadovoljstvo ishodom sastanka i što su veliki dobavljači stavili prioritet na one male poljoprovredne proizvođače.

- Danas smo vidjeli da i Vlada itekako razmišlja o obiteljskim poljoprivrednicima i proizvođačima koji proizvode hranu i nadamo se da imaju svoje mjesto u Hrvatskoj od danas. Zasigurno je da će velik broj proizvođača koji unatoč ovoj krizi proizvode i dostavljaju hranu da će se ta hrana sutra pronaći na hrvatskim policama i da će naši potrošači imati u vidu i prioritet odabrati onu hranu koju su naši poljoprivredni proizvođači proizveli na području Hrvatske- rekao je Brlošić. 

'Očekujemo da potraživanja budu podmirena'

Uoči sastanka neki od dobavljača kratko su se osvrnuli na prijedlog Vlade da se za izvanrednog povjerenika imenuje Ante Ramljak, kazavši pritom da "će sve biti dobro" te da očekuju da njihova potraživanja budu podmirena.

Emil Tedeschi iz Atlantic grupe rekao je kako Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima sistemskog značaja za RH, tzv "lex Agrokor", bio jedini dobar način rješenja situacije u Agrokoru te da je dobar jer stavlja poziciju dobavljača ispred banaka.  Pozdravlja Zakon jer, kaže, očito banke, dobavljači i uprava Agrokora nisu mogli naći kvalitetno rješenje

- Naplate se servisiraju prema dobavljačima i to je najvažnija stavka ovog Zakona koji je sabor usvojio prošli tjedan. Stavlja poziciju dobavljača ispred pozicije financijskih institucija i banaka i mislim da je to velila stvar da je Vlada predložila takav Zakon, a da ga je sabor usvojio- rekao je Tedeschi.

Komentirao je i odabir Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika Agrokora. 

- Svaki izbor koji odabere Vlada moramo vjerovati da je pravi izbor. Ante Ramljak ima relevantna iskustva iz realnog svijeta i gospdarskog, ima povjerenje Vlade, a mi kao veliki dobavljač očekujemo da će raditi svoj posao na zadovoljstvo svih dionika. Prvo treba razgovarati o onim mogućnostima koje Zakon pruža, a to je da na prvom mjestu stavlja zaposlenike Agrokora, potom poreze koje država mora naplatiti, obaveze nove isporuke i obaveze prema friškom kapitalu koje daju banke- istaknuo je Tedeschi.

Poručio je kako je Atlantic grupa možda i najveći dobavljač Agrokora, no kako oni nemaju potraživanja prema koncernu. 

- Bili smo striktni u naplati robe i nemamo financijskih izazova, ali nas pogađa ova situacija. Atlantic grupa je u odličnoj situaciji, ali nemamo razloga biti nešto ponosni i zadovoljni jer je situacija zabrinjavajuća- rekao je. 

Čelnik Vindije Dragutin Drk pri dolasku u Vladu, na upit misli li da je Ramljak dobar izbor za izvanrednog povjerenika, odgovorio je kratko "Da".

To je kazao i predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić, dok je na pitanje poznaje li Ramljaka odvratio: "Njega poznaje sav poslovni svijet".

Predsjednik Uprave AgroFructusa Denis Matijević kazao je da ne poznaje Ramljaka, da je maloprije čuo da je predložen za izvanrednog povjerenika te da je "bitno da se krene".

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na ulasku u Banske dvore izjavio je: "Sve će biti dobro".

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je na novinarski upit kakav mu je dojam o novom povjereniku kazao da će se vjerojatno danas malo više s njim upoznati.

- Za početak vjerujemo da je dobro rješenje - kazao je. 

- Očekujemo da primarni poljoprivredni proizvođači budu namireni, da dobiju novce i da mogu proizvoditi. To je jedina sigurnost da ćemo u trgovačkim lancima imati domaće proizvode. Ako ne dobijemo te novce pitanje je da li će hrvatskih proizvoda u sljedećem razdoblju biti u Konzumu - poručio je Brlošić.

Na upit u kojem roku se nada rješavanju problema s plaćanjem, Brlošić je poručio "Hitno".

- Da je jučer bilo plaćeno bilo bi dobro -  kazao je Brlošić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)