Obavijesti

News

Komentari 4

Dobra riječ za sve: Kratke priče njeguju već pola stoljeća...

Dobra riječ za sve: Kratke priče njeguju već pola stoljeća...
1

Prvu nagradu Večernjeg lista za kratku priču ‘Ranko Marinković’ ove je godine osvojila Korana Serdarević. Dibitnici su pričama osvojili strogi žiri, pa će svakako oduševiti i čitatelje

VIDEO

Ova je nagrada veoma važna. Da nije nje, mnoge priče ne bi bile napisane, a autori ne bi postali pisci, rekao je jučer akademik Pavao Pavličić na svečanoj dodjeli nagrade Večernjeg lista za kratku priču “Ranko Marinković”.

Nagrada je dodijeljena jubilarni 50. put, a po drugi put pobjednica natječaja bila je Korana Serdarević. Pričom “Molim vas, pričekajte’’ osvojila je nagradu od 20.000 kuna. Drugo mjesto osvojila je Julijana Matanović pričom “Jedna muha i dva udarca” te je dobila novčanu nagradu od 8000 kuna. Treće mjesto i 5000 kuna osvojio je Stjepan Tomaš pričom “Čovjek koji je volio ptice”. Nagrade su dodijeljene u dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, zahvalio je Tomislavu Sabljaku, koji je selektor priča od samog početka ovog natječaja.

- Ne plašim se ni za Večernji ni za kratku priču dok uz nas stoji gospodin Sabljak. Ovo je naš brend, tradicija prema kojoj se posebno odnosimo - rekao je Klarić. Spomenuo je i kako su prošle godine izdali posebno izdanje s 50 nagrađenih priča, povodom važnog jubileja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tomislav Sabljak je u šali rekao kako se u Hrvatskoj tradicija ne poštuje previše, pa mu dođe ispričati se čitateljima što nisu prekinuli s natječajem negdje usput. Na natječaj je pristiglo 619 priča, devet više nego lani. Priče iz prošlogodišnjih natječaja mogu se pronaći u raznim antologijama i zbornicima.

U žiriju koji je ove godine radio selekciju bili su akademik Milivoj Solar, Helena Sablić-Tomić, Bojana Radović, Seid Serdarević, i Denis Derk.

Čim je ovaj natječaj završio, automatski je počeo idući, stoga se od danas možete prijaviti za 51. natječaj Večernjeg lista za kratku priču, najdugovječniji natječaj za tu rado čitanu literarnu formu u Hrvatskoj.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.