Obavijesti

News

Komentari 13

Dobrović: 'Nećemo mijenjati Zakon o privatizaciji INA-e'

Dobrović: 'Nećemo mijenjati Zakon o privatizaciji INA-e'
1

Važna nova okolnost je činjenica da smo krenuli u proces razgovora i otkupa MOL-ovog udjela u INA-i - poručio je ministar Dobrović. Vlada misli da se može pričekati s promjenama Zakona

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu je u Hrvatskom saboru na zatvorenoj sjednici upoznao članove Odbora za europske poslove s postupkom koji je Europska komisija pokrenula protiv Republike Hrvatske zbog Zakona o privatizaciji INA-e. Kazao im je kako Vlada kreće u razgovore s Komisijom, a najavio je i kako će se slijedeći tjedan sastati s europskim povjerenikom. Odlučeno je da Hrvatska trenutno neće mijenjati Zakon o privatizaciji INA-e, a u tome je dobio i podršku saborskog Odbora.  

- Važna nova okolnost je činjenica da smo krenuli u proces razgovora i otkupa MOL-ovog udjela u INA-i - poručio je ministar Dobrović dodavši kako Vlada misli da su valjani argumenti da se može pričekati s promjenama Zakona.  

- Mi ćemo pripremiti naše stajalište, argumentirati ga i mislim da se to može uzeti u obzir. Ne mora nužno Komisija slati to na sud, bitna je kvaliteta pripreme i razgovora - rekao je Dobrović.  

Predsjednik Odbora, HDZ- ov Domagoj ivan Milošević istaknuo je kako je Odbor dao jednoglasnu podršku Vladi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dali smo jednoglasnu podršku Vladi da pred Komisijom obrazloži zašto u ovom trenutku ne bismo mijenjali Zakon o privatizaciji INA- e i vjerujemo da će Komisija prepoznati i važnost energetskog sektora i trenutne okolnosti koje znamo kakve su kada je u pitanju INA i hrvatska energetska pozicija - rekao je Milošević. 

Istaknuo je kako Odbor smatra da bi izmjena Zakona sada oslabila pregovaračku poziciju Hrvatske vezanu uz plan povratka INA-e. 

Potpredsjednik Odbora, SDP-ov Tomislav Saucha također je istaknuo kako su Vladi dali podršku da brani strateške interese Republike Hrvatske, a to je da se ne mijenja Zakon o privatizaciji INA-e.

No, iako podršku daju, SDP-ovci ističu kako na Odboru nije bilo jasno prezentirano koja je točno pozicija Vlade, na koji način Vlada želi doskočiti ovoj situaciji i s kojim hodogramom aktivnosti. 

- Taj rok nažalost ističe za dva tjedna i po tom pitanju se hitno treba početi raditi. Po nama je jedna opcija da se s Europskom komisijom pokuša postići jedan politički dogovor o opravdanosti i održivosti ovog zakona jer on nije samo u interesu RH, nego i energetski interes jednog velikog dijela Europe. To je bio stav svih prijašnjih vlada, a nadam se da će to biti i stav ove Vlade - rekao je Saucha. 

- Ono što smo danas ovdje čuli nije bilo baš najbolje pripremljeno, a mi mislimo da se to najbolje može riješiti direktnim razgovorom s nadležnima u Komisiji, s predsjednikom Komisije. Pitanje je i kako je baš sada došlo do tog pokretanja postupka, o tome treba razgovarati i mislim da nikada nećemo dobiti odgovor, a možemo nagađati. Mi smo do sad uvijek argumentirali da je to jedan strateški Zakon koji ima širi interes od samo onog za RH i vjerujemo da će s takvim argumentima Vlada moći uvjeriti Bruxelles da ovakav Zakon treba ostati u ovom obliku- kaže Suacha objasnivši što bi se dogodilo u slučaju izmjene Zakona. 

- Mi gubimo pravo veta i kontrole, ne možemo više odlučivati kome će se dionice prodati i u tom slučaju bilo koja kompanija i pravna osoba može kupiti te dionice- rekao je dodavši kako je znakovito da se baš sad u trenutku kad Hrvatska razmišlja o otkupu MOL- ovih dionica traži izmjena Zakona i to u vrlo kratkim rokovima.  

- Taj postupak oko povrede prava EU nije ništa tako strašno, dramatično i neubičajeno, to se dešava stalno, skoro sve države EU su se u nekom trenu našle pred EU sudom i mi se moramo znati s time nositi, a ako dođe do postupka, trebamo se znati braniti i argumentirati važnost tog zakona za EH i cijelu EU - poručio je Saucha.

I Joško Klisović (SDP) istaknuo je kako su dobili informaciju da Vlada planira tražiti odgodu stupanja na snagu predviđenog roka.  

- Nismo dobili jasno prezentiran stav Vlade na koji način misli doskočiti trenutnoj situaciji. U slučaju da se pokrene postupak protiv nas, koje će pozicije braniti na sudu, odnosno, samo smo doznali da Vlada planira tražiti svojevrsnu odgodu stupanja na snagu ovog roka - rekao je Klisović ponovivši kako ipak Vlada ima njihovu podršku u pokretanju razgovora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a