Obavijesti

News

Komentari 39

Dogovorili se oko kvota, ali još ne znaju tko će biti zamjenici

Dogovorili se oko kvota, ali još ne znaju tko će biti zamjenici
1

Zamjenici i pomoćnici ministara bi trebali biti imenovani na sjednici Vlade idućeg tjedna jer je dogovor da se ne ide s parcijalnim nego cjelovitim rješenjima

VIDEO

Nakon više od četiri sata članovi Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta tvrde da su dogovorili sve vezano uz kvote u ministarstvima što se tiče zamjenika i pomoćnika ministara, ali o samim kvotama nisu željeli govoriti odnosno koliko će koji od partnera imati zamjenika i pomoćnika. Oni bi trebali biti imenovani na sjednici Vlade idućeg tjedna jer je dogovor da se ne ide s parcijalnim nego cjelovitim rješenjima. 

- Sada kreću dalje razgovori ministara i potencijalnih kandidata. Mislim da će sve u nekoliko dana biti gotovo - izjavio je Ivan Kovačić koordinator Vijeća iz redova Mosta. 

Naveo je da će predstavnici Vijeća, jedne i druge strane, zajedno s ministrima razgovarati s kandidatima.

- Nismo pričali o imenima i nećemo unaprijed govoriti o imenima da ljudima ne bi stvarali problem. Ministrima ćemo Most i Domoljubna koalicija dati popis od nekoliko kandidata, ali nećemo nametati jer bi to bilo kadroviranje od strane Vijeća što mu nije svrha - poručio je Kovačić. 

Poručio je da će se dogovor o kvotama vidjeti kad se formiraju kabineti ministara i to u roku od par dana.

Koordinator Domoljubne koalicije Milijan Brkić poručio je da je "politika preozbiljan posao da bi se prepustio samo političarima" citirajući jednog mudrog čovjeka. 

- Mi smo samo ljudi, samo političari. Ovo je ozbiljan i odgovoran posao kojemu moramo pristupiti cjelovito i ne želimo nikakva parcijalna rješenja i zbog tog našeg krajnjeg cilja, a hvala Bogu večeras smo postigli to suglasje i dogovorili smo se oko kvota i oko načina rada i djelovanja, od sutra će krenuti razgovori. Prvo koordinacija s ministrima, dakle Vijeće će savjetodavno predlagati potencijalne kandidate ministrima, a onda će ministri raditi intervjue s njima i nakon njih će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima i to predočiti na sljedećoj sjednici Vlade - pojasnio je Brkić proceduru koja slijedi.

Iako je bila namjera da se dio pomoćnika riješi u četvrtak na sjednici Vlade ipak je dogovoreno da se ne ide s parcijalnim rješenjima, rekao je.

- Postigli smo suglasje da ne rješavamo parcijalno nego da to bude jedno cjelovito rješenje na sljedećoj Vladi, a do tada ćemo odraditi sve predradnje, koordinacije, intervjue s kandidatima i s ministrima - izjavio je.

VIDEO

Ni Brkić nije želio govoriti o konkretnim kvotama te je apelirao da se ne bavimo perifernim stvarima. 

- Bitno je hvala Bogu da je večeras postignuto suglasje i da idemo rješavati probleme. Zamolio bih vas da nas od sljedećeg tjedna, kad to napokon krene, pratite u stopu, kritizirate tamo gdje nismo dobro radili, usmjeravate tamo gdje smo dobri i da na taj način budete jedan korektiv nama i izvršnoj vlasti, da se ne bavimo više perifernim temama koje građane ne zanimaju. Shvatimo sve dužnosnike u Vladi kao osobe koje nose križ i odgovornost za budućnost svog naroda i države, nije bitno je li to Janko, Marko ili Pero - poručio je Brkić. 

Na pitanje jesu li dogovorili tko će nadzirati državne tvrtke, Brkić je naveo kako idu korak po korak. 

- Prvo se rješavaju izvršne funkcije u ministarstvima, a onda ćemo tijekom narednih dana razgovarati o poduzećima, s time da je bivša vlast itekako ostavila nagazne mine, unatoč tome što je nedemokratski donositi akte u vrijeme kad su raspisani izbori koje sljedeću vlast dovodi u situaciju da vam veže ruke - ustvrdio je. 

Mi smo zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom i kao takvi ćemo zajedno obnašati sve one poslove i zadaće koje imamo u nadležnim ministarstvima, izjavio je Brkić:

- Neće biti moje ministarstvo, vaše ministarstvo kao što je bilo u prošloj vladi, gdje konkretno potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo uopće nije imao nadležnost nad ministrima u svom resoru. To ne dolazi u obzir. Odgovornost je preuzeta zajedno, zajedno idemo u ovu utakmicu, zajedno igramo, netko na ovoj poziciji, netko na onoj, ali bit je da u konačnici dođemo do cilja, a to je boljitak Hrvatske i naroda - rekao je Brkić.

Na pitanje je li se razgovaralo o novom kandidatu za ministra branitelja, Brkić je kratko poručio "još ne mogu davati te podatke, ali sad nismo o tome razgovarali".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21