Obavijesti

News

Komentari 336

MUP izbor suzio na 3 rješenja, Ostojić će izabrati nove tablice

MUP izbor suzio na 3 rješenja, Ostojić će izabrati nove tablice
10

Stare se tablice ne moraju mijenjati sve dok se ne kupi ili registrira novi automobil. Sa starim se tablicama i dalje građani mogu voziti po Hrvatskoj i EU s naljepnicom

VIDEO

MUP je na konferenciji za novinare u petak predstavio tri idejna rješenja kako će izgledati nove registarske tablice . Sva tri rješenja su i dalje vezana uz nazive gradova.

Od ta tri rješenja ministar policije Ranko Ostojić uskoro će odobriti jedno, konačno rješenje . Rekao je da će pri odabiru "osluškivati mišljenje građana i javnosti". Naglasio je da su dizajneri svoje rekli kroz ovaj izbor. Nove tablice bi trebale biti dostupne od 1. srpnja .

Pokretanje videa...

24sata 00:28

Standardne tablice sada koštaju 76 kuna, a pretpostavlja se da će nove zadržati istu cijenu ili će biti pet do deset posto skuplje . Naime, pretpostavlja se da bi izrada novih mogla biti skuplja jer će nove tablice imati bar kod iz kojeg će policija moći očitati podatke o vozilu i vlasniku vozila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Stare se tablice ne moraju mijenjati sve dok se ne kupi ili registrira novi automobil. Sa starim se tablicama i dalje građani mogu voziti po Hrvatskoj i EU, samo što u EU kao i dosad moraju imati naljepnicu.

Dakle, kada vlasnici vozila idu na redovitu registraciju, pločice ne moraju mijenjat i, no mogu ako žele.

Novost je što će se novim tablicama obuhvatiti više gradova, odnosno dat će se vlasnicima vozila veći izbor. Tako npr. vlasnik vozila iz Velike Gorice više neće morati imati zagrebačke tablice nego će moći tražiti velikogoričke. I dalje ostaje mogućnost da si vlasnici sami dizajniraju tablice što će ih stajati 6000 kuna. Osim toga vlasnici vozila će moći tražiti i neka druga dva slova na tablici od onih koje bi inače dobili i to će ih stajati 300 kuna.

VIDEO

Fond nagrada za idejno rješenje tablica je bio 45.000 kuna, a prvonagrađena tablica dobila je 20.000 kuna .

Priopćenje MUP-a donosimo u cijelosti:

"Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vezi novih registarskih pločica i registracijskih područja u razdoblju od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. godine. Prilikom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću prikazan je prijedlog registarskih pločica koje su sadržavale europski logo s lijeve strane, font slova i brojeva bio je isti kao i sadašnjih uz malo podebljanje, a grb RH je premješten na desnu stranu registarske pločice.

Nakon održane javne rasprave o izgledu i sadržaju novih registarskih pločica i eventualnom uvođenju novih registracijskih područja izvršena je analiza pristiglih prijedloga nakon koje je utvrđena podijeljenost mišljenja građana oko potrebe uvođenja novih registarskih pločica i novih registracijskih područja:

- neki građani su smatrali da je dizajn sadašnjih registarskih pločica, a i dizajn koji je bio predložen, loš i da treba naći bolje rješenje i to prvenstveno drugačiji font slova i brojeva

- neki građani su bili za zadržavanje sadašnjeg izgleda registarskih pločica uz dodavanje europskog loga na desnoj strani, sa zadržavanjem sadašnjih registracijskih područja te eventualnim dodavanjem novih registracijskih područja prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odnosno da registracijsko područje bude i dalje vezano uz naziv grada na čijem je području vozilo registrirano

- veći broj građana je iznio prijedlog da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali niti županije ili nekog drugog područja. Najčešće su to obrazlagali sigurnijim načinom putovanja kada iz registracijske oznake na vozilu nije vidljivo gdje je vozilo registrirano (oštećivanje vozila za vrijeme raznih sportskih događaja i sl.).

Slijedom dobivenih rezultata javne rasprave o novim registarskim pločicama i registracijskim područjima Ministarstvo unutarnjih poslova je odlučilo raspisati javni natječaj  za dizajn novih registarskih pločica uz novčane nagrade za tri rješenja koja će biti izabrana kao najbolja.

Svrha natječaja je bila dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, s time da nagrađena rješenja budu podloga za realizaciju izvedbenog rješenja, te uvođenje novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj.

Poziv na natječaj za dizajn novih registarskih pločica objavljen je 19. prosinca 2014. na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova te 20. prosinca. 2014. u dnevnom tisku. Rok za dostavu natječajnih radova bio je 6. veljače 2015. godine.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica, imenovan rješenjem ministra unutarnjih poslova i sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica ocijenio je 5. ožujka 2015. godine 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica i to:

nagrađeno rješenje

Predstavnik:doc.dr.sc.Nikola Đurek

Članovi tima: doc. dr. sc. Nikola Đurek, doc. Damir Bralić, Andrija Mudnić, Luka Reicher

Suradnik: Boris Ljubičić

nagrađeno rješenje - tvrtka KVADRAT&KRUG; iz Zagreba, Zatišje 8a,

KVADRAT & KRUG  d.o.o. Zagreb

Boris Ljubičić i Igor Ljubičić

nagrađeno rješenje

Predstavnik: Gordan Resan

GORDAN RESAN ARHITEKTI PARTNERI d.o.o. Rijeka

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima.

Ukratko, kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su:

komunikativnost

suvremenost

primjenjivost

originalnost".


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 336
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer