Obavijesti

News

Komentari 46

Domaće je domaće: 'Od mojih se purana nitko nije otrovao'

Domaće je domaće: 'Od mojih se purana nitko nije otrovao'
4

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, govori nam Jelena Ribar

VIDEO

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, iako su cijene sigurno bile dvostruko više nego danas, govori nam Jelena Ribar (65) dok sa suprugom Josipom (66) obilazimo imanje.

Nekad se gotovo svako domaćinstvo u naselju Međurača na širem bjelovarskom području bavilo uzgojem pura, ali je nekontrolirani uvoz peradi tu proizvodnju doveo gotovo na rub isplativosti. Jelena i Josip ostali su posljednji uzgajivači u selu i imaju 400 zagorskih purana. Počeli su prije 40 godina, kad je Jelena iz Zagorja donijela rasplodne crne purane. Jelena više ne odlazi na Dolac jer je komplicirano dobiti papire o kontroliranom uzgoju te svoje pažljivo uzgojene pure prodaje pred kućom.

- Najviše je kupaca iz Dalmacije, pa očekujem da će se uskoro pojaviti jer se bliže blagdani. Da nema kupaca s juga Hrvatske, teško bismo ih prodali, iako je kilogram očišćene purice 35 kuna. Možda se cijena nekima čini viša u odnosu na onu u trgovačkim lanicima, ali barem nisu sumnjiva podrijetla - govori Jelena.

Jedne je godine, kaže, na Dolcu prodala 300 purana te za taj novac kupila tri rali zemlje i ciglu za štalu te joj je, kako tvrdi Jelena, još ostalo novca. Purani teže i do sedam kilograma, a purica je upola lakša. Zadnje leglo je iz kolovoza i upravo su sad spremne za Božić. Dok obilazimo imanje, Ribari pričaju kako je uzgoj purana jako osjetljiv. Pokušali su i s inkubatorom, ali im se od nekoliko desetaka jaja izleglo svega dva do tri purića. Zato su se vratili tradicionalnom nasadu pod pure.

- Nastamba gdje borave mora biti jako čista. Voda koju piju mora se redovito mijenjati, a njihova prehrana je isto tako zahtjevna. Kad se izlegu, između ostalog, hranimo ih i kuhanim kokošjim jajima jer tako dobiju potrebne vitamine. Kod nas nema smjese, nego meljemo vlastite žitarice i pure idu na pašu te jedu travu. Smeta im blato, osjetljive su na hladnoću i podložne stresu – objašnjavaju nam Ribari i ističu da se od njihovih domaćih zagorskih pura nitko još nije otrovao.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca