Obavijesti

News

Komentari 67

Domaći, ali stranac: Ima OIB i rodni list, a nije naš državljanin

Domaći, ali stranac: Ima OIB i rodni list, a nije naš državljanin
3

TKO JE KRIV: Iako je rođen u Slavonskom Brodu i posjeduje sve dokumente kojima je podloga državljanstvo, Marijan nije upisan u knjigu hrvatskih državljana

VIDEO

Pokretanje videa...

01:02

Da se nije odlučio oženiti, Marijan Katinić (29) iz Slavonskog Broda ne bi ni znao da je stranac u Hrvatskoj!
Iako je prije 29 godina rođen u Slavonskom Brodu, posjeduje osobnu iskaznicu, OIB, JMBG, Domovnicu i rodni list, u županijskom matičnom uredu nisu ga mogli pronaći u knjizi hrvatskih državljana. Da zlo bude veće, u policiji su mu rekli da će mu oduzeti dokumente, jer ih kao stranac ne može imati.

Nema ih u sustavu


- Nisam mogao vjerovati. Požalio sam se ocu Alojziju koji je otišao provjeriti o čemu se radi, vratio se s još strašnijom spoznajom, a to je da niti moj brat Dalibor koji je stariji od mene sedam godina nije državljanin Hrvatske - pripovijeda nam Marijan. Dodaje kako Dalibor u HAC-u radi već 12 godina, oženjen je i otac troje djece, te također ima sve dokumente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



- Otac mu je savjetovao da provjeri jesu li mu djeca upisana u knjigu državljana. U matičnom uredu u Slavonskom Brodu više su puta provjeravali svoj sustav, ali nisu nas pronašli. Naši su se roditelji prije rata nastanili u Slavonskom Brodu što je vidljivo i iz naših domovnica u kojima stoji slavonskobrodska adresa. I oni su državljani Hrvatske, a mi nismo, pa tko je ovdje lud - pita se i opravdano ljuti Katić. Sa djevojkom s kojom ima tromjesečno dijete sada neće moći stati pred matičara, a niti ona ne može uzeti njegovo prezime.

Ne može se oženiti


- Zahvaljujući razumijevanju svećenika on će nas crkveno vjenčati, a nakon toga slijedi mi dugotrajno dokazivanje moga državljanstva. Ne znam što će biti s bratom, jer je i on stranac koji je zaposlen u državnoj tvrtki. Pitam se tko će platiti sve troškove koje ćemo imati da bi postali legalni građani ove zemlje u kojoj smo rođeni i u kojoj živimo cijeli svoj život - priča Marijan koji već danima pokušava raspetljati cijelu ovu priču u kojoj se ni kriv ni dužan našao. Od ženidbe, kaže, ne odustaje ni pod koju cijenu.


- Unatoč svemu ovome se ženim, jer svoju djevojku silno volim. No, moram priznati da sumnjam da bi ona pristala na brak sa mnom da je znala da sam stranac - govori Marijan. 
 Tražeći odgovor na to kako je moguće da čovjek dobije sve dokumente kojima bi podloga trebalo biti državljanstvo, bez da je upisan u knjigu državljana doznali smo da je to propust matičara koji je nažalost preminuo. Ono što je još pogubnije i strašnije je neslužbena izjava djelatnice županijskog Ureda državne uprave kako ovo, na žalost, nije usamljen slučaj.

Matičar umro


No, službenog odgovora još nema.
Vaš upit je proslijeđen u Službu za opću upravu Ureda državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji – odgovorio je elektronskom poštom Dalibor Bošnjaković, djelatnik za odnose s javnošću Ureda državne uprave u Slavonskom Brodu.


Čovjeka ima a nema, a svi peru ruke i prebacuju odgovornost

Marijan je jučer u matičnom uredu ponovno pokušao promijeniti svoj status. Iako im je u domovnici pokazao broj pod kojim je upisan u knjigu državljana Hrvatske, odgovorili su mu da takav broj, niti takva knjiga ne postoje. Pitao je i u Zagrebu, no rekli su mu da oni za to nisu nadležni i da svoj problem rješava u Sl. Brodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!