Obavijesti

News

Komentari 151

Donald Trump je zaprijetio: Uništit ćemo Sjevernu Koreju

Donald Trump je zaprijetio: Uništit ćemo Sjevernu Koreju
1

Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti, rekao je američki predsjednik Trump. Tada je otvoreno izrekao prijetnju...

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak održao govor u Ujedinjenim narodima. Nakon nekoliko uvodnih riječi okomio se na režim u Sjevernoj Koreji. Rekao je da režim dozvoljava da njegov narod umire od gladi i da Sjeverna Koreja svijetu prijeti atomskim oružjem. 

- Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti - rekao je Trump. Tada je otvoreno izrekao prijetnju. 

- Razorit ćemo Sjevernu Koreju - rekao je Trump i dodao kako je Kim Jong-Un, kojeg naziva "Rocket man" krenuo u samoubilačku misiju.

Pozvao je članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na izolaciji režima sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una sve dok ne prestane s "neprijateljskim" ponašanjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Misija Sjeverne Koreje u Ujedinjenim narodima otkrila je da je njihov niže rangirani diplomat ostao sjediti u prvom redu delegacije tijekom Trumpova govora. 

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki je predsjednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao i iranske nuklearne i regionalne ambicije, lošu ekonomiju Venezuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritizirao je i kubansku vladu. 

No njegove najžešće riječi ipak su bile posvećene Sjevernoj Koreji. Istaknuo je kako nastojanje Sjeverne Koreje da razvije nuklearno oružje i balističke rakete "prijeti cijelom svijetu s nezamislivom cijenom ljudskog stradanja". 

U rečenici koja bi se mogla protumačiti kao kritika Kine, najvećeg trgovinskog partnera Pjongjanga, Trump je rekao: "Sramota je da neke države ne samo trguju s takvim režimom, nego naoružavaju, opskrbljuju i financiraju državu koja ugrožava svijet nuklearnim sukobom". 

Govoreći o Iranu, Trump je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. kojeg je postigao njegov prethodnik Barack Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i natuknuo da ga neće ponovno potvrditi kad stupi rok sredinom listopada. 

"Mislim da niste još čuli sve o tome", upozorio je američki predsjednik. Iran je nazvao "ekonomski opustošenom odmetničkom državom" koja izvozi nasilje. 

Govor na Općoj skupštini bio je njegov najnoviji pokušaj da predstavi svoju "Ameriku na prvom mjestu" viziju vanjske politike kojoj je cilj smanjivanje globalne birokracije, utemeljivanje savezništava na zajedničkim interesima, te odvlačenje Washingtona od sudjelovanja u izgradnji država diljem svijeta. 

Pred 193-članom Skupštinom je istaknuo kako Sjedinjene Države ne žele nametnuti svoju volju drugim narodima i da poštuju njihov suverenitet. 

"Prije svega ću braniti američke interese. No u ispunjavanju naših obaveza prema drugim državama shvaćamo da je u sveopćem interesu budućnost u kojoj će sve nacije biti suverene, uspješne i sigurne". Naglasio je da će američka vojska uskoro biti najsnažnija u svojoj povijesti. 

Govoreći o Venezueli, Trump je tamošnju lošu situaciju nazvao "potpuno neprihvatljivom" i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i promatrati. Upozorio je da SAD razmatra daljnje korake. 

Naglasio je kako je borba protiv snaga Islamske države u Siriji i Iraku napredovala otkad je on preuzeo vođenje države. 

Obećao je da će "slomiti 'luzere' teroriste" i dodao kako je vrijeme da se "otkriju i privedu pravdi" države koje podržavaju i financiraju terorističke skupine.

Masovno kretanje izbjeglica diljem međunarodnih granica prozvao je "nepravednim" i za države koje im daju dom i za njihove domovine. 

Istaknuo je kako da je pomaganje izbjeglicama u regijama iz kojih dolaze puno jeftinije nego da se to čini u Sjedinjenim Državama. Gubitak stanovništva iscrpljuje ljudski kapital u njihovim domovinama i smanjuje pritisak za donošenje reformi, smatra američki čelnik. 

To stvara i ekonomske izazove u novim državama izbjeglica koje su "pogođene velikim brojem građana s malim primanjima koje njihove vlade i mediji često ignoriraju", dodao je Trump. 

Američki predsjednik se dotaknuo i "nepravednog" izdvajanja sredstava Sjedinjenih Država u proračunu UN-a, organizacije koja se često fokusira na birokraciju umjesto na rezultate. 

"Plaćamo 22 posto cijelog proračuna, i više. U stvari plaćamo puno više nego što to itko shvaća", upozorio je Trump. "Kad bi ona stvarno postizala sve ciljeve, ta bi investicija lako mogla biti vrijedna". 

"Velik dio svijeta je u sukobu, neki su na putu prema paklu, no moćni ljudi u ovoj prostoriji mogu riješiti veliki dio tih zlih i kompleksnih problema", poručio je Trump. 

"SAD se nada da će UN biti puno odgovorniji i djelotvorniji zastupnik slobode diljem svijeta", zaključio je Trump. 

Glavni tajnik UN-a 'bocnuo' Trumpa, kaže da je za S.Koreju potrebno državničko ponašanje

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je u utorak na državničko ponašanje kako bi se izbjegao rat sa Sjevernom Korejom i kritizirao svjetske čelnike koji raspiruju mržnju prema izbjeglicama radi političkih probitaka, što je dvostruka kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U prvom obraćanju Općoj skupštini UN-a otkako je preuzeo dužnost u siječnju, Guterres je rekao da krizu zbog sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa treba riješiti kroz politički proces.

"Vrijeme je za državničko ponašanje", rekao je bivši portugalski premijer. "Ne smijemo dozvoliti da nam se dogodi rat".

Trump je upozorio S.Koreju da SAD razmatra vojnu opciju nakon što je Pyongyang izveo niz pokusa kojima razvija sposobnost da nuklearnim bojevim glavama napadne SAD.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je uvelo deveti krug sankcija S.Koreji od 2006., a Guterres je 15-člano tijelo pozvao da bude složno oko S.Koreje.

Guterres, bivši direktor UN-ove agencije za izbjeglice, također je rekao da mu je "neugodno kada se o izbjeglicama i migrantima govori u stereotipima, kao o žrtvenim janjcima i kada političari raspiruju mržnju prema njima radi stjecanja političkih bodova".

Nedugo nakon što je stupio na dužnost u siječnju, Trump je suspendirao izbjeglički program i zabranio ulazak u zemlju izbjeglicama iz šest većinski muslimanskih zemalja zbog navodne zaštite zemlje od terorističkih napada.

"I ja sam migrant, kao i puno vas ovdje. No, nitko nije očekivao da riskiram život u šupljem čamcu ili dok prelazim pustinju u prikolici kamiona kako bih pronašao posao izvan zemlje u kojoj sam se rodio", rekao je glavni tajnik UN-a.

Govor američkog predsjednika u UN-u bio je na crti očekivanja - premijer Plenković

Govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak u New Yorku u Ujedinjenim narodima bio je prema očekivanjima ističući američke interese, ali i suradnju s drugim zemljama, rekao je premijer Andrej Plenković koji i sam sudjeluje na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

"Govor je bio na crti očekivanja, bez obzira što je ponovio America first, ovoga je puta također rekao – ali i suradnja s drugim državama, pa i u okviru UN-a", rekao je Plenković novinarima.

Dodao je kako je tu i otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju u kojemu Amerika naravno ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati i suradnju u rješavanju velikih globalnih problema.

Radi se tu i o financiranju, rekao je Plenković i podsjetio da upravo SAD osigurava 22 posto UN-ovog proračuna, dok za mirovne misije diljem svijeta izdvaja i puno više.

"Što se tiče ovih malo oštrijih tonova, pa oni su bili isto tako očekivani, i prema Sjevernoj Koreji i prema Iranu i prema Venezueli, tu smatram da je izrekao ono što Amerika radi zadnjih dana tako da kad se gleda generalno, rekao bih da je to plod njegovoga stila, ali ništa van okvira koje smo mogli očekivati s obzirom na prvih deset mjeseci njegova mandata", rekao je hrvatski premijer.

Trump je u utorak u svom prvom nastupu pred UN-om je upozorio da će Sjedinjene Države biti primorane "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju ako Pyongyang ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, napao iranske nuklearne i regionalne ambicije, istaknuo kako je neprihvatljiva kolabirajuća demokracija u Venezueli neprihvatljiva te naglasio prijetnju islamističkih ekstremista.

Upitan kakva su mu očekivanja od ovog tjedna u New Yorku, rekao je kako će nastojati dati hrvatski pogled na ključna globalna pitanja i na megatrendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena, siromaštva, terorizma do migracija, svega onog s čime je i Hrvatska suočena na dnevnoj osnovi.

"Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima s obzirom da smo bili zemlja koja je bila primatelj sigurnosti, a sad smo se pozicionirali kao zemlja davatelj sigurnosti i kroz UN i kroz NATO misije, misije EU i to u domeni i obrane i policije i pravosuđa i s te strane sudjelovati u ostvarivanju globalnih ciljeva", rekao je Plenković.

Upitan jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN vidio s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.

Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika Plenković i Vučić su razmijenili stavove o bilateralnim odnosima, neophodnosti njihovog popravljanja, ali i sveukupnoj situaciji u regiji. Vučić i Plenković razgovarali su i o konkretnim koracima koje dvije strane trebaju poduzeti kako bi građani dviju zemalja imali opipljive koristi od uzajamne saradnje, navodi se u priopćenju.

Plenković će održati i druge bilateralne sastanke, i one u prolazu i one dogovorene, a danas je sudjelovao i na sastanku globalnog pakta za okoliš kojim je predsjedao francuski predsjednik Emanuel Macron.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag