Obavijesti

News

Komentari 82

Donald Trump stigao u crkvu, počinju svečanosti inauguracije

Donald Trump stigao u crkvu, počinju svečanosti inauguracije
2

Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Na ulicama je oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi

VIDEO

Donald Trump stigao je u petak u episkopalnu crkvu svetog Ivana u blizini Bijele kuće, čime započinju svečanosti inauguracije novoizabranog američkog predsjednika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trump je dan u kojem će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Država započeo ranojutarnjim tweetom iz službene rezidencije Blair House, gdje je prenoćio u očekivanju preseljenja u Bijelu kuću, piše afp.

"Sve počinje danas!. Vidimo se na prisezi. POKRET SE NASTAVLJA, RAD POČINJE!", napisao je Trump.

PRATITE UŽIVO:

Oko 800.000 ljudi okupit će se ispred Capitola, gdje će Trump prisegnuti točno u podne po mjesnom vremenu (18 po srednjoeuropskom) i na obližnjoj šetnici National Mall odakle će većina promatrati svečanost.

Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja,  raspoređeno je u Washingtonu.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara odsječen je za promet vozilima, a svi koji u tu zonu ulaze pješice pomno se pregledavaju.

Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti su oko te zone postavili betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.

Uzvanike na Capitolu, među kojima će biti odlazeći i dolazeći predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štitit će neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.

Trump će nakon mise sa suprugom Melaniom otići u Bijelu kuću gdje će ih Barack Obama  i supruga Michelle ugostiti na čaju u Bijeloj kući, a potom će zajedno otići na Capitol.

U 11.30 po mjesnom vremenu tamo počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike  Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se  koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predsatavnika  svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U Washingtonu je svanulo hladno jutro, najavljena je i mogućnost kiše, ali to nije obeshrabrilo brojne Trumpove pristaše da od ranog jutra čekaju na ulaz u područje iz kojeg će moći gledati inauguraciju.

"Dugo sam ovo čekao", rekao je Thomas Mendenhall, umirovljeni bankar iz Missourija. "Mi samo želimo promjenu".

Svečanosti prate i nekoliko manjih prosvjeda, ali zasad se sve odvija u redu, javlja Reuters.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21