Obavijesti

News

Komentari 873

Sauchu prevezli u Remetinec: Sud odbio milijunsku jamčevinu

Sauchu prevezli u Remetinec: Sud odbio milijunsku jamčevinu
16

Zatvor mu je u petak navečer određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a sud je odbio jamčevinu koju je njegova obrana nudila u zamjenu za istražni zatvor...

VIDEO

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je u petak na sjednici predložilo skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi (37),  bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Odluku o skidanju imuniteta je iza podneva donio Sabor. Skidanje imuniteta tražio je DORH koji za Sauchu traži i pritvor.

DORH traži skidanje imuniteta SDP-ovom Tomislavu Sauchi Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, February 10, 2017

DORH traži skidanje imuniteta Sauchi zbog sumnjivih isplata dnevnica za putovanja u inozemstvo. 

Saucha je, terete ga, kao predstojnik Ureda premijera bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tajnici svojeg ureda usmeno je nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade RH . Potom je nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava državnog proračuna isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacije dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeni su nalozi za službena putovanja u inozemstvo. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima obračunali te na teret sredstava državnog proračuna isplatili gotovo novac u visini traženih akontacija dnevnica, za tako isplaćene novčane iznose Tomislav Saucha je zadržao za sebe, te je svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja dosita i izvršena, iako je znao da to nije odgovaralo istini. Na opisan način sebi je štetu državnog proračuna RH pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522 kune i 1360 eura - sumnja DORH. 

TIJEK DOGAĐAJA:

21.39 - Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, njegova supruga, najavile su da će podnijeti žalbu na odluku o istražnom zatvoru. "Predložili smo jamstvo i tražili zamjenu mjerama opreza, no sudac istrage ih nije uvažio. Imamo dobre osnove za žalbu", kazale su odvjetnice. Otkrile su da je sud odbio jamčevinu od milijun i pol kuna, trostruko višu od navodne štete.

Sauchina supruga odgovorila je, na novinarsko pitanje, da je iznenađena cijelim slučajem. "Apsolutno jesam, to privatno mogu reći", kazala je Ivana Saucha ispred Županijskog suda.

20.50 - Kako prenosi N1, obrana je ponudila 1,5 milijuna kuna jamčevine u nekretninama, no sudac je odbio i odredio jednomjesečni pritvor.

20.40 - Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Mirko Klinžić odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor Tomislavu Sauchi. Određen mu je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a sud je odbio jamčevinu koju je njegova obrana nudila u zamjenu za istražni zatvor. Nedugo nakon toga, Sauchu su prevezli u Remetinec.

19.42 - Saucha je stigao na Županijski sud gdje bi se trebalo odlučiti o pritvoru.

19.31 - USKOK je objavio da postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u razdoblju od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator, te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao, te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica, tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe, te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini. Na opisani je način sebi, na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kunu i 1.360,00 eura.

19.00 - Tomislav se aktivno branio, detaljno je iznio obranu. Mlimo vas da nas isprićate, moramo se ići pripremati, rekla je Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche i jedna od njegovih odvjetnica. 

Njegova druga odvjetnica Aleksandra Horvat istaknula je da će ići prijedlog za određivanje istražnog pritvora koji će biti večeras pred Županijskim sudom.

- Mi smatramo da nema osnove ni ikakve sumnje i to je bila vrlo dobra obrana. On je porekao sve za što ga se tereti. Tražit ćemo jamčevinu. 

16.02 - Stigla je i Sauchina odvjetnica Aleksandra Horvat koja je poručila da će se njen klijent aktivno braniti.

15.53 - Tomislava Sauchu odveli su u USKOK kod suca istrage koji bi mu mogao odrediti pritvor.

14.01 - Tomislav Saucha je uhićen u uredu svoje odvjetnice Aleksandre Horvat. Odveli su ga u PNUSKOK gdje će ga ispitati. Nakon toga će ga prebaciti u USKOK. 

13.49 - Tomislav Saucha je uhićen i odveli su ga u PNUSKOK na Oranicama. 

12.25 - Zastupnici su u Saboru skinuli imunitet Tomislavu Sauchi, samo je jedan zastupnik bio protiv. 

11.45 - Zoran Milanović bi oko 12.15 sati trebao dati izjavu za medije. 

11.05 - U Saboru je završila rasprava o Sauchi i imunitet bi mu trebali skinuti danas iza podneva. 

9.22 - Ne mogu ništa komentirati, cijenio bih da mi oslobodite prostor da mogu proći, rekao je Saucha na Markovom trgu.

9.20 - Uskok za Sauchu istražuje razdoblje od studenog 2013. do siječnja 2016. Sporno je 560.000 kuna i 1400 eura, javlja N1.

9.01 - Na pitanje tereti li se Sauchu za još neke godine osim za 2015., nitko nije htio odgovoriti. HDZ-ov predsjednik Povjerenstva Tušek je rekao da to ne može komentirati, a isto je rekao i SDP-ov Maras. Navodno 2015. godine nije jedina u kojoj je bilo spornih isplata. 

8.47 - MIP je skinuo imunitet Tomislavu Sauchi. "Za" su glasovali i zastupnici SDP-a, a protiv je bio Ivan Pernar. Skidanje imuniteta još treba potvrditi Sabor. Najvjerojatnije će o tome glasovati popodne.  

8.46 Predsjednika MIP-a Žarko Tušek se zahvalio na uravnoteženoj raspravi i ustvrdio da se radi o neugodnoj i kompleksnoj situaciji te naveo da želi vjerovati da inkriminacije nisu istinite, no MIP nije taj koji bi se trebao iživljavati nad životima osoba kojima se ovakve stvari stavljaju na teret. Predložio je zatim zaključak da se udovoljava zahtjevu DORH-a.

8.45 DORH nije tražio nešto što nije uobičajeno, ali moramo im omogućiti da rade svoj posao. Kako se govorilo u povijesti, tjerali su lisicu, istjerali king Konga, kazao je HDZ-ov Tomislav Klarić ustvrdivši kako se nada da će se Saucha uspjeti obraniti. Njegov kolega Križanić ustvrdio je kako se ovdje, ako je priča istinita, radi o vrlo prizemnom i primitivnom činu. 

8.43 Zastupnici SDP-a će glasati za skidanje imuniteta, kazao je Gordan Maras, dodajući da se vidi razlika u odnosu na prethodne slučajeve, no dodaje da DORH mora utvrditi što se dogodilo s javnim novcem i SDP-u je u interesu da se to što prije napravi.

8.40 - Počela je sjednica MIP-a. Postoji kvorum i utvrđuje se dnevni red. Ivan Pernar rekao je kako on neće biti za skidanje imuniteta Sauchi.

- Imamo slučajeve ozbiljne političke korupcije. Izvlačenje novca iz državnih poduzeća, tada su se postupci vještačili, i ispalo je da neki nisu krivi, ja kao jedan čin revolta sve dok se te ljude iz HDZ-a ne procesuira, neću biti za skidanje imuniteta Sauchi - rekao je Pernar. 

Saborsko  Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) će na sjednici koja počinje u petak u 8.30 sati odlučivati o zahtjevu DORH-a koji je tražio skidanje imuniteta SDP-ovcu Tomislavu Sauchi, bivšem predstojniku Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Državno odvjetništvo zatražilo je za Tomislava Sauchu lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.

Nakon što Povjerenstvo donese svoju odluku, konačnu odluku o skidanju ili neukidanju imuniteta donosi Sabor. To može biti danas ili kada ta točka dođe na dnevni red. Dosad je bila praksa da se zastupnicima imunitet nije skidao ako je bila riječ o privatnoj tužbi no MIP u pravilu predlaže skidanje imuniteta ako je zahtjev uputio DORH. 

Sumnjive isplate dnevnica

Državna revizija, još prije nekoliko mjeseci, utvrdila je da ne postoji potrebna dokumentacija za isplate dnevnica za putovanja u inozemstvo u iznosu od 40 tisuća eura. Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice. Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Nakon pisanja medija koji su upozorili na taj podatke u revizijskom izvješću DORH je, prije tri dana, ispitao tadašnjeg premijerovog predstojnika Ureda Tomislava Sauchu i neke od savjetnika. 

Svi su tvrdili da nemaju veze s isplatama i da nisu putovali niti uzeli novac za putne troškove. Zahtjev DORH-a za Tomislava Sauchu očito znači da istražitelji imaju dovoljno indicija da protiv njega pokrenu istragu, ali je prije toga potrebno ukinuti njegov saborski imunitet. To bi u petak trebalo biti na dnevnom redu saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nakon toga, ako je suditi po ranijim sličnim slučajevima, može se očekivati i privođenje bivšeg šefa Ureda Zorana Milanovića.  

'Istina se mora saznati'

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić izjavio je u Saboru da će SDP podržati skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi.

- Što se tiče skidanja imuniteta, naravno i u okviru ovoga , naravno da ćemo podržat skidanje. To je u interesu svih. Ovdje se istina mora saznati. Što se prije sazna to je za sve bolje. Dakle, stojimo čvrsto kod toga, idemo po istinu, tražimo da se ona utvrdi. Svima nam je to u interesu - kazao je Miljenić.

Na upit novinara vjerujete li Sauchi da on nije dio te afere, Miljenić je kazao da može govoriti samo u svoje osobno ime i da njemu kao čovjeku vjeruje. 

Andro Krstulović Opara (HDZ) samo je kratko izjavio da je primio tu informaciju i da je na  MIP-u da to razmotri, te da će o skidanju imuniteta odlučiti MIP.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 873
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor