Obavijesti

News

Komentari 33

‘Draga Gospe, daj da oženim Anu i da si kupim novi motor’

‘Draga Gospe, daj da oženim Anu i da si kupim novi motor’
5

Na zidu crkvice Gospe od Sedam Žalosti na Marjanu ispisane su brojne poruke vjernika. Crkvica se spominje još 1362. i resi je izniman reljef iz 1603. godine

VIDEO

Gospeima jedan čovjek što za srce mi se veza. Bili smo skupa, ali nas je rastavilo. Ako možeš, vrati mi ga, potreban je životu mome. Volim ga, Gospe, i prebolit ga nikako ne mogu, netko je zapisao 21. studenog 2004. na zidu crkvice Gospe od Sedam Žalosti na Marjanu.

To je samo jedna od stotina olovkom ispisanih poruka Gospi u crkvici koja se spominje još 1362. i koju resi izniman reljef Imagine Pietatis Beatae Virginis iz 1603. godine.

I najstariji Splićani pamte da su ljudi oduvijek po crkvici ispisivali molitve, a čim neka izblijedi, zamijeni je nova. Vjernici u porukama vape da stignu dobri liječnički nalazi, da se izmire posvađani u obitelji ili da se Hrvatska izdigne iz nedaća.

- Draga Gospe, daj da se udam za dobra čovika - zamolila je i Edita 1991., a već dugo stoji i natpis: “Dragi Bože, daj da oženim Anu i kupin novi motor”.

- Oduvijek su ispisivali želje na zidove, najviše đaci, vojnici i zaljubljeni. Onaj koji viruje, njemu se i ostvare. Na Marjanu je 38 crkvica. Neke su nestale, neke su urušene - rekao je jednom zgodom autor knjige “Crkvice Marjana” prof. Petrislav Petrić, koji je lani preminuo.

Godinama je Župni ured sv. Stjepana pod borovima, u koji spada crkvica, nastoji sanirati.

- U toliko je lošem stanju da bi je trebalo srušiti i sagraditi novu, a reljef treba poslati na restauraciju – rekao je fra Žarko Relota iz Župe sv. Stjepana pod borovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori