Obavijesti

News

Komentari 12

Najveći vodostaj Drave ikada; Poplava prijeti Čičkoj Poljani

Najveći vodostaj Drave ikada; Poplava prijeti Čičkoj Poljani
14

Zasad sve funkcionira savršeno. Očekujemo čak 30 centimetara viši vodostaj nego 1972. i ne smatramo se ugroženim, kaže čelnik mjesnog odbora Svetog Đurađa

VIDEO

Oslanjamo se na sjećanje starijih koji su doživjeli poplavu i najveći ikad izmjeren vodostaj Drave 1972. godine, kao i na predviđanja Hrvatskih voda o rastu rijeke. Zasad sve funkcionira savršeno. I, što je posebno zanimljivo, očekujemo čak 30 centimetara viši vodostaj nego 1972. godine i ne smatramo se ugroženim. Ovim riječima nam se obratio Damir Kupanovac, predsjednik mjesnog odbora Svetog Đurađa, prigradskog naselja Donjeg Miholjca, u kojem se u četvrtak ubrzano radilo na podizanju zečjeg nasipa kojim se štiti desetak kuća u najnižem dijelu naselja.

'Sve će biti u vodi, ali nadamo se i vjerujemo da će nasipi izdržati'

- Znam da vam sad, kad sve okolo izgleda suho, djeluje čudno što na ovom mjestu podižemo nasip, ali Drava je prije 32 godine došla upravo do ove razine. Šuma trenutno upija veliku količinu vode, ali Drava će do kraja dana i tijekom večeri doći do ovih vreća. Sutra će sve ovo plivati u vodi, a nasip će, nadamo se i iskreno vjerujemo, izdržati i sačuvati kuće suhima - priča Damir Kupanovac.

Prema podacima Hrvatskih voda, za zaštitu ugroženih kuća u Svetom Đurađu ugradilo se 105 boks barijera, 7.800 vreća u duljini od 800 metara, a za sve to se utrošilo oko 114 prostornih metara pijeska. Zečji nasip se postavio i na dijelu državne ceste DC 34 u Svetom Đurađu, kao što se u četvrtak dodatno nadvisivao postojeći zečji nasip na projiciranu razinu sigurnosti. 

Liza Veselovac i Antun Brkić jedini su mještani tog dijela Svetog Đurađa koji su ostali u svojim kućama i ne kane napustiti domove.

- Ne mogu reći da mi je svejedno, bojim se, ali 1972. godine, kad smo bili poplavljeni, nitko nas nije štitio. Ne preostaje mi drugo nego vjerovati da će ove vreće izdržati dolazak vode i da mi kuća neće završiti pod vodom. Nisam uspjela ni iznijeti sve stvari iz kuće, valjda sve na kraju bude dobro - priča Lila.

Antun Brkić, koji se također sjeća 1972. godine, niti ne pomišlja privremeno napustiti svoj dom. 

- Ne bojim se! Vjerujem u ovo što se radi i nema razloga za strah - tvrdi Antun.

Pripreme u Belišću, Nardu, Karašici...

Pripreme za dolazak velike vode obavljaju se i u Belišću, u kojem se u Ribarskoj ulici izgradio zečji nasip u duljini od 100 m, te se pripremilo oko 800 vreća za rezervu. I u Dravskoj ulici u Nardu je također izgrađen zečji nasip.

Započete su aktivnosti na zaštiti vikend naselja Karašica na ušću Karašice u Dravu. Ojačava se postojeći zemljani nasip, te je započeta izgradnja zečjeg nasipa od 4.000 vreća s pijeskom. 

U Hrvatskim vodama kažu da ovakva razina vode rijeke Drave nije zabilježena u zadnjih četrdeset godina.

Izvanredna obrana proglašena je za područje od ušća kanala Lendava do ušća kanala Rog-Strug, kao i za nasipe Terezino Polje – Vrbovka, Noskovci – Sopje i Donji Miholjac – Sveti Đurađ.

Redovna obrana proglašena je na području od Noskovaca do ušća Drave u rijeku Dunav.

Prema raspoloživim hidrološkim prognozama svi nasipi na Sektoru B, a to je tok Drave od ušća do 175. kilometra te Dunav cijelim plovnim putem kroz Hrvatsku, nadvisuju prognozirane razine rijeke Drave u ovom vodnom valu.

I dalje se očekuje porast vodostaja rijeke Drave na dionici nizvodno od Vrbovke. Tako da se očekuje još oko 20 cm povišenja vodostaja u odnosu na četvrtak zabilježene vodostaje u Donjem Miholjcu te će se za ovu dionicu proglasiti izvanredno stanje kada vodostaj na vodomjernoj postaji Donji Miholjac pređe razinu od 500. U Belišću se očekuje povećanje za 40 cm, a u Osijeku za 50 cm. 

Prijeti li nova poplava Čičkoj Poljani?

Iz Stožera za zaštitu i spašavanje Velike Gorice izvijestili su kako vodostaj Odre u Čičkoj Poljani raste po centimetar u dva sata. Već su poplavljene neke prometnice, ali se njima još može prolaziti automobilima.

Ugrožene kuće brane se vrećama s pijeskom. Mještane se poziva da i dalje prate obavijesti i nove informacije Hrvatskih voda i Stožera za zaštitu i spašavanje te u slučaju potrebe nazovu broj 091/258 6600. 

Voda se u Podravini povlači

Na području Podravine ukida se opća opasnost za devet općina te se voda polagano povlači. Stanje na poplavljenim područjima i dalje je teško jer probleme stvaraju i zaobalne vode. Poplavljena su polja, ali i dvorišta u pojedinim naseljima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa