Obavijesti

News

Komentari 138

Drugi krug: U Francuskoj svi protiv jedne i jedna protiv svih

Drugi krug: U Francuskoj svi protiv jedne i jedna protiv svih
4

Većina analitičara predviđa da se drugi krug francuskih izbora neće pretvoriti u deveti krug pakla za Uniju, koja ne bi preživjela pobjedu Marine Le Pen

VIDEO

Nikad tako mala skupina ljudi nije odlučivala o životu tako velikog broja ljudi, rekao je jednom prigodom Churchill misleći na hrabre pilote RAF-a. Otprilike to se može reći i za francuske izbore. Oko 47 milijuna Francuza s pravom glasa odlučuje o sudbini Europske unije, s 500 milijuna ljudi. Pobjeda Marine Le Pen značila bi siguran kraj EU, a njen poraz znači da Europa i dalje ima šansu.

Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader and candidate for French 2017 presidential election, celebrates after early results in the first round of 2017 French presidential election, in Henin-Beaumont

U drugi krug izbora, za dva tjedna, s najvećim brojem glasova ide, u skladu s anketama, strašna Marine Le Pen, čiji je program jasan: Francuska Francuzima. Le Pen bi, kao predsjednica, iz Francuske izbacila sve islamiste, pokrenula proces odvajanja od Unije, obnovila nacionalnu državu s klasičnim poimanjem suvereniteta. Ona je europski, ženski Trump, samo je siromašnija od Amerikanca, pa joj je financijski pomagao ruski predsjednik Putin, dakako - ne vlastitim novcem. Nasuprot Marine Le Pen je ljepuškasti mladi centrist Emmanuel Macron, predstavnik francuske plutokracije, uskoga kruga bogatih i moćnih, neoliberal, zagovornik velikog europskog tržišta i umjerenog napretka u granicama zakona. Ovo su njegovi prvi izbori u životu, i na njima bi mogao postati predsjednik Pete Republike.

- Želim, za petnaest dana, postati vaš predsjednik - rekao je Macron i dodao:

- Predsjednik svih građana Francuske, predsjednik domoljuba suočenih s prijetnjom nacionalista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Emmanuel Macron, head of the political movement En Marche !, or Onwards !, and candidate for the 2017 French presidential election, arrives with his wife Brigitte Trogneux to deliver a speech at the Parc des Expositions hall in Paris



Macron je rekao kako želi omogućiti svima koji hoće raditi, stvarati, inovatorima, poduzetnicima, “da to čine lakše i brže”. Ali bit će i predsjednik “koji pomaže onima koji imaju najmanje, koji su najslabiji... kroz škole, zdravstvenu skrb, rad i solidarnost”. Macron želi investirati 50 milijardi eura u program koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak s ugljena na obnovljive izvore i modernizaciju infrastrukture. Također predviđa značajna smanjenja poreza za korporacije i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-satnom radnom tjednu. Nezaposlenost bi s 9,7 smanjio na sedam posto i zabranio uporabu mobitela u školama učenicima mlađima od 15 
godina. Macron se predstavlja kao “neprijatelj nacionalizm” i kandidat “otvorene Francuske”. U drugom krugu dobit će potporu ljevice i centra, ali pobjeda mu nije sigurna, pa su se svi političari koji ne žele Le Pen potrudili objaviti da njihovi glasovi trebaju ići Macronu.

- Ozbiljno pozivam birače da glasuju za Macrona, da pobijede Nacionalnu frontu i blokiraju njezin zlokoban plan da unazadi Francusku i podijeli Francuze - rekao je premijer Bernard Cazeneuve.

- Nema druge nego glasovati protiv krajnje desnice, koja bi donijela nesreću, podjele i kaos - rekao je bivši premijer Francois Fillon, koji je, izgubivši u prvom krugu, pozvao birače da glasaju za Macrona.

Rotschildov bankar kao borac protiv otuđene elite

Macron tvrdi da ne pripada ni desnici ni ljevici, iako ga u Francuskoj doživljavaju kao čovjeka “kavijarske ljevice”. Bivši socijalist koji se vjenčao sa svojom profesoricom, investicijski bankar u banci najčuvenije europske financijske obitelji, Rotschild, Macrona tretiraju kao predstavnika establishmenta koji bi trebao dobiti bitku kao borac protiv establishmenta. Dobije li izbore, postat će najmlađi francuski šef države (37) nakon legendarnog Napoleona Bonapartea.

Le Pen najavila pobjedu i zamrznula funkciju predsjednice FN

Kandidatkinja francuske krajnje desnice na predsjedničkim izborima Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug, izjavila je u ponedjeljak navečer da "oni mogu pobijediti i da će pobijediti" te ujedno najavila da privremeno zamrzava dužnost predsjednice Nacionalne fronte. 

Najavljujući na tv France 2 svoju pobjedu na izborima Le Pen je objavila da privremeno napušta mjesto predsjednice Nacionalne fronte kako bi se posvetila okupljanju Francuza prije drugog izbornog kruga te je napala svog protivnika najavom da će "uskoro rastjerati maglu koja okružuje njegov program".

Komentirajući ispitivanje za drugi krug, koji Emmanuelu Macronu daje 60 posto glasova prema 40 u njezinu korist, ona je dodala da "je malih deset posto glasova ostvarivo".

"Ništa u Macronovom planu ni u njegovom ponašanju ne pokazuje ni najmanji dokaz ljubavi za Francusku", ustvrdila je čelnica ekstremne desnice.

Macron se u svom govoru nakon prvog kruga izbora predstavio kao kandidat domoljuba protiv nacionalista.

"Ja sam kandidatkinja zaštite Francuza", rekla je Le Pen i dodala da se nada najvećem mogućem okupljanju domoljuba protiv predstavnika globalizacije.

Ona je ocijenila da izbori 7. svibnja predstavljaju neku vrstu referenduma u kojem Francuzi biraju između "Francuske ili ... drugog, nestajanja, iščeznuća Francuske".  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag