Obavijesti

News

Komentari 1

Država traži strateškog partnera za HŽ Cargo: 'Vjerujem da ćemo naći do kraja godine'

Država traži strateškog partnera za HŽ Cargo: 'Vjerujem da ćemo naći do kraja godine'

Tvrtka je stabilna i nama pronalazak strateškog partnera nije ključno neophodno da to moramo napraviti sutra, ali bi bilo dobro do kraja godine naći kako bi se HŽ Cargo modernizirao, kaže ministar Butković

VIDEO

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti utvrđena je mjera reforme željezničkog sektora u okviru koje se provodi reorganizacija upravljanja željezničkim društvima i njihovog poslovanja. S ciljem pronalaženja odgovarajućeg rješenja za dugoročnu održivost poslovanja društva HŽ Cargo, ovim prijedlogom odluke pokreće se postupak traženja strateškog partnera, najavio je sa sjednice Vlade ministar prometa i potpredsjednik Vlade Oleg Butković. 

Stoga se, dodao je, osniva i Povjerenstvo koje će se time baviti. 

- Glavna zadaća je razmatranje mogućih daljnjih koraka kojima bi se osiguralo dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u željezničkom teretnom prijevozu od kojeg se, između ostalog, očekuje povećanje tržišnog udjela društva HŽ Cargo, opsega poslovanja u domaćem i međunarodnom željezničkom prometu s ciljem osnaživanja daljnje potpore daljnjem razvoju željezničkog teretnog potencijala te sudjelovanje u obnovi flote vagona i lokomotiva - istaknuo je Butković.

Još uvijek ne zna tko će biti zainteresiran postati strateški partner i u kojem postotku, ali će postupak biti javan i transparentan, dodao je kasnije novinarima. 

- Vjerujem da bi kroz ovu godinu mogli to završiti, teško mi je prognozirati, ali do kraja ove godine bi bilo dobro pronaći strateškog partnera - poručio je upitan koji su rokovi za pronalaženje strateškog partnera.

Na pitanje ima li Vlada neki ciljani iznos dokapitalizacije, Butković je istaknuo da nemaju. 

- Procjene postoje, ali ne bih sad htio govoriti o nekim konkretnim ciframa. Tvrtka je stabilna i nama pronalazak strateškog partnera nije ključno neophodno da to moramo napraviti sutra. Nismo pod nikakvim pritiskom i da oni ne znaju što će sutra. Stabilni su, dobro posluju, imaju jako dobru Upravu, po meni nikada bolju, prošli su veći dio restrukturiranja, postoji suglasje sa sindikatima i nama je jako bitno da HŽ Cargo bude stabilan i moderniziran, a on to u ovom trenutku nije, sam nema snage za modernizaciju, za nabavku novih vagona i lokomotiva i za to im svakako treba strateški partner, a tko će to biti, vidjet ćemo - kazao je ministar dodavši kako je on uvijek sklon razgovorima s Mirovinskim fondovima.

Do sada s njima, istaknuo je, na tu temu nisu imali razgovore.

- Interesa će na natječaju sigurno biti jer su oni sada, ponavljam, stabilni i zdravi - rekao je.

Posljednji pokušaj Vlade je propao 2015., a Butković ističe kako tada u HŽ-u Cargo nije bila čista situacija. 

- S ovom nagodbom sad smo riješili sve probleme imovinsko-pravnih odnosa koji su mučili Cargo. Sada je situacija čista, nije nam za glavu da to moramo napraviti sutra, ali zbog budućnosti i modernizacije Carga mislim da je dobro ići u postupak pronalaska strateškog partnera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS