Obavijesti

News

Komentari 139

Duško je darovao krv čak 152 puta, a sad njemu treba pomoć

Duško je darovao krv  čak 152 puta, a sad njemu treba pomoć
3

Duško Živić iz Sl. Broda prije tri mjeseca osjetio je bolove u trbuhu. Dijagnosticirali su mu karcinom tankog crijeva i hitno operirali. Nema novca za lijekove

VIDEO

U listopadu prošle godine počeo me je jako boljeti želudac. Više sam puta išao na Hitnu, liječnici su mislili da je u pitanju čir i prepisali su mi neke lijekove, ali ništa nije pomagalo. Na kraju sam završio u bolnici. Kad su mi napravili CT, ustanovilo se da je posrijedi rak tankog crijeva, kaže Duško Živić iz Slavonskog Broda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Pokretanje videa...

00:20


Taj umirovljenik koji je uživao uređujući svoj vrt samo je mislio kako pomoći drugima. Svaka tri mjeseca odlazio bi u Transfuziju slavonskobrodske bolnice kako bi dao krv, a nerijetko bi odlazio i odazivao se pozivima iz bolnice kad je nekome hitno trebala krv. On ima krvnu grupu B pozitivnu, koja može pomoći samo istoj krvnoj grupi, a ima je samo deset posto Europljana.



- Volio bih da imam krvnu grupu 0, onda bih mogao pomoći puno više ljudi. Nakon svakog darivanja osjećam se bolje fizički i psihički - rekao nam je Duško nedavno objašnjavajući kako njegova humanost ima duboke korijene u djetinjstvu i odrastanju.

- Moj otac je godinama bio darivatelj krvi, ta njegova humanost potaknula me da i ja to postanem. Redovito dajem krv do četiri puta na godinu, a davat ću je i dalje, sve dok me zdravlje bude služilo - rekao nam je Duško siguran u svoju odluku.

Za iznimnu humanost i nesebičnost u spašavanju ljudskih života, Brodsko-posavska županija je Dušku Živiću 2015. godine dodijelila Povelju zahvalnosti. Tad su izbrojili da je darovao krv 150 puta, najviše od svih darivatelja u Slavonskom Brodu.
No nakon što je pomogao mnogim ljudima i spašavao živote, iznenada se našao u nezavidnoj situaciji. Nažalost, prije tri mjeseca počeli su mu bolovi u trbuhu, a nakon čestih posjeta liječniku dijagnosticiran mu je karcinom tankog crijeva i hitno je operiran.


Nije se ni nadao da će doći u situaciju da njemu treba pomoć. Bolest zahtijeva posebnu prehranu i skupe lijekove, za što Duško nema novca. Kao dragovoljni darivatelj krvi oslobođen je participacije, ali ima lijekova koji su mu nužni, a HZZO pokriva tek dio cijene. Opterećen je kreditima, a prije tri godine opljačkana mu je i sva ušteđevina.

- Podignuo sam kredit i kupio stan, ali novac kojim smo trebali isplatiti stan i njegovo preuređenje jedne nam je noći ukraden iz kuće jednog poznanika, u koju smo ga odnijeli kako bi bio na sigurnom. Prijavili smo provalu i krađu policiji, ali ni lopov ni novac do danas nisu pronađeni – kaže Živić.

Ovaj humani čovjek dobio je brojna priznanja i nagrade, zlatnik Hrvatskog crvenog križa, državno odličje Red Danice hrvatske, a početkom veljače dodijelit će mu i nagradu Ponos Hrvatske za 2016. godinu. Svi koji mu žele pomoći mogu to učiniti uplatom na njegov žiro-račun u Erste banci broj IBAN HR2524020063207983384.

Brojna priznanja

Za iznimnu humanost u spašavanju ljudskih života, 2015. mu je Brodsko-posavska županija dala Povelju zahvalnosti.

Opterećen je kreditima

Kao dobrovoljni darivatelj krvi oslobođen je participacije, ali HZZO tek pokriva dio lijekova koji su nužni za liječenje.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava