Obavijesti

News

Komentari 183

DUZS: Obnovite zalihe hrane i očistite snijeg još prije vikenda

DUZS: Obnovite zalihe hrane i očistite snijeg još prije vikenda
18

Građanima se preporučuje da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje jer se tijekom petka i subote očekuju obilne padaline. U KBC-u Split je završilo 775 ljudi

VIDEO

Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na službe na terenu i građane da tijekom privremenog smirivanja vremena pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

Građanima preporučuju da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje i stvaranje novog snježnog pokrivača.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučuju da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetuju da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Damir Čemerin, zamjenik zapovjednika Civilne zaštite, kazao je za 24sataTV kako su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dobili upozorenje da će više snijega biti u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Istaknuo je kako je situacija još uvijek teške na području Vrgorca i Imotskog. U slučaju da se stanje pogorša, a vremenske nepogode produže Čemerin kaže kako u planu imaju i evakuaciju starijeg stanovništva tih krajeva. 

Zbog lomova u bolnici završilo 775 ljudi u Splitu

U splitskom KBC-u je i dalje opsadno stanje. Zbog ozljeda na snijegu i ledu su u nepunih tjedan dana primili čak 775 ljudi, od čega je oko 90 djece.

Nastave u školama nema do ponedjeljka u većini Splitsko-dalmatinske županije, a očekuje se novi snijeg u petak navečer i subotu. Veliki dio splitskih ulica je i dalje zaleđen, a glavni razlog padova su potpuno zaleđeni nogostupi. 

Teško bolesnu ženu su u srijedu helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezli u KBC Split iz mjesta Vučipolje u općini Hrvace. Akciju spašavanja ometala je i jaka bura te snijeg na tlu.

Beli Manastir najhladniji u posljednjih 50 godina

U srijedu je Beli Manastir sa 22 Celzijusa u minusu bio hladniji od, inače, uvijek najhladnijeg Zavižana na Velebitu. To je bila najniža temperatura koju su posljednjih 50 godina izmjerili u jedinom baranjskom gradu. U nekim baranjskim mjestima, poput Luga, Vardarca ili Podolja, živa na termometru spustila se i do -24 Celzijusa.

Unatoč hladnom vremenu i velikoj količini snijega, baranjske prometnice su čiste, a državna cesta D7 je, primjerice, u potpunosti crna. Roman Rašić iz Cestinga, tvrtke koja sa sedam ekipa neprestano čisti 220 km županijskih i 100 km državnih prometnica, kaže da je na D7 počeo djelovati kalcijev klorid te je cesta gotovo suha.

Inače, u srijedu su Hrvatske vode proglasile redovne mjere obrane od leda za rijeku Dunav. Kod Batine je led prekrio već 70 posto površine rijeke. U Baji u Mađarskoj za borbu protiv leda spremno je pet ledolomaca, a dva su namijenjena za rad u Hrvatskoj i Srbiji.

U Bednji je u šest sati izmjereno jutros minus 21 stupanj Celzijev, u Osijeku je bilo minus 20, u Čakovcu je bilo minus 18, a u Lipiku i Varaždinu -17. Danas će ujutro na kopnu biti oblačno, a tijekom dana djelomice i pretežno sunčano. Na Jadranu će biti sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu će umjerena i jaka bura ponegdje s olujnim udarima slabiti. 

Najviše dnevne temperature će na kopnu biti između -10 i -5, a na Jadranu između 2 i 7 stupnjeva Celzija. 

Svi vlakovi kasne, otkazan noćni vlak Zagreb-Split

Zbog vremenskih uvjeta željeznički promet diljem Hrvatske i dalje se odvija s poteškoćama, a vlakovi kasne, priopćili su iz HŽ-a.

U utorak navečer se Božjakovine pokvario vlak koji je vozio na relaciji Zagreb-Križevci, a putnici iz vlaka prevezeni su autobusima do Vrbovca. Zbog toga je pruga Dugo Selo - Koprivnica - državna granica još uvijek zatvorena za promet na dionici od Dugoga Sela do Vrbovca. Putnike prevoze autobusima.

Otkazani su noćni vlakovi na relaciji Zagreb - Split. Vlakovi u prigradskom prometu oko Splita voze redovito. Željeznički promet u prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba odvija uz zakašnjenje od desetak minuta, navode iz HŽ-a.

Svi putnički vlakovi danas kasne i do dva i pol sata. Najviše je kasnio brzi vlak iz Zagreba za Osijek, čak 163 minute.

Zrakoplovi ne lete u Pulu i Zadar

Vremenske neprilike u Zračnoj luci Zagreb nisu uzrokovale probleme. Promet se odvija uz minimalna kašnjenja. No, i dalje nije uspostavljen zračni promet prema Puli i Zadru zbog olujne bure koja ondje puše. Od jutros je ponovno uspostavljen let prema Splitu.

I dalje ne voze busevi prema Hercegovini

Iz zagrebačkog Autobusnog kolodvora jutros su izvijestili kako se stanje u autobusnom prometu pomalo normalizira. Zabilježena su kašnjenja autobusnih linija iz Dalmacije od 30 do 60 minuta, iz Kvarnera i Istre oko 15 minuta. Autobusi prema Hercegovini i dalje ne voze zbog snijega na prometnica.

HAK savjetuje vozačima da odgode putovanja

HAK javlja kako su zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama i dalje na snazi na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Magla smanjuje vidljivost na dionici autoceste A3 Bregana-Lipovac od Nove Gradiške do Slavonskog Broda.

Vozačima savjetuju da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće odgode putovanja.

Nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto.

Jak vjetar puše na Istarskom ipsilonu i na širem području Rijeke, vozi se uz ograničenja brzine. 

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D8). Samo za automobile otvoreni su: Paški most, most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku, Jadranska magistrala (D 8) od Bakra do Senja i ŽC 5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

I danas pomaže vojska

Vojska će i danas pomagati na područjima na kojima su zbog velike količine snijega mjesta doslovno odsječena. Na području Vrgorca i Imotskog su angažirana tri kamiona OS RH, kojima će se, u suradnji s nadležnim službama, mještanima dostavljati hrana i ostale potrepštine, a na području Studenaca angažirano je ukupno četiri stroja za čišćenje snijega, objavio je MORH. 

Jutros je i osam pripadnika Bojne za specijalna djelovanja s dvjema motornim saonicama i ostalom osobnom opremom za djelovanje u zimskim uvjetima, krenulo iz baze u Delnicama prema Šibensko-kninskoj županiji, gdje će dostavljati potrepština i eventualno izvlačiti oboljele iz zametenih sela na tom području.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa