Obavijesti

News

Komentari 130

Dvije kraljice stila: Elizabeta II. srdačno je dočekala Kolindu

Dvije kraljice stila: Elizabeta II. srdačno je dočekala Kolindu
5

SUSRET SUPERMOĆNIH ŽENA: Raspoložena kraljica Elizabeta II. srdačno je dočekala predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, s kojom je razgovarala oko jedan sat

VIDEO

Kraljica je bila vrlo dobro raspoložena. Rado se sjeća svojeg posjeta Hrvatskoj, posebno Dubrovniku, rekla je ekskluzivno za 24sata predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon audijencije kod britanske kraljice Elizabete II. u Londonu.

Predsjednica je sa suprugom Jakovom u dvodnevnom posjetu Velikoj Britaniji, a s kraljicom je razgovarala 45 minuta. Nisu se, kako doznajemo, dotaknule Brexita, ali su razgovarale o svim drugim temama svjetske politike. Kraljica je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović dočekala odjevena u kostim prekrasne svježe svijetlozelene mint boje. Susret s kraljicom, naime, ima svoja pravila.

Kraljici se prvo obraća uz izravan kontakt očiju s: “Vaše Veličanstvo”, a dalje u razgovoru s “gospođo”. Kraljici se može i nakloniti, ali budući da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović šefica države, ona to ne treba činiti jer su zapravo jednake po rangu. Jakov, suprug predsjednice, prema protokolu čini blagi naklon te se pozdravlja i rukuje s kraljicom. Prema protokolu, član kraljevske obitelji prvi pruža ruku, a zagrljaji i poljupci u obraz ne drže se pristojnima. Inače, dok mnogi protokolarni stručnjaci drže kako se u svečanim prigodama preporučuje odjenuti tamnije boje i nešto decentnije modele, pa tako i na audijenciji kod britanske kraljice, 24sata saznaju od sugovornika bliskog predsjednici da britanski dvor ne voli monokronu crnu odjeću za žene. Čak mole da se na balove ne dolazi u crnim haljinama. Stoga, uglavnom sve zapadne državnice na audijencijama nose kostim, najčešće kombinacije crne i neke druge boje.

Audience at Buckingham Palace

Naravno, žene iz drugih krajeva svijeta nose nacionalnu odjeću.

- Odučila sam se za crno- bijeli kostim s motivom paške čipke na rukavu i crvene cipele. Ali u svemu je najvažniji značaj audijencije, a ne što sam odjenula i koje je boje - poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na audijenciji izgledala zaista čarobno. Inače, britanska premijerka Theresa May prilikom svog imenovanja premijerkom od strane britanske kraljice odlučila se za crno-žuti kostim i cipele s motivom leopardova krzna. Na audijenciji kod kraljice bio je i bivši predsjednik Ivo Josipović, i to mjesec dana prije nego što je Hrvatska postala članica Europske unije.     

Britanska kraljica je simbol suverenosti Velike Britanije, uživa golemi ugled i važno je da na toj simboličnoj razini potvrdimo partnerstvo, dobru suradnju i odlične odnose, rekao je prije više od tri godine Josipović novinarima nakon prijama u Buckinghamskoj palači.

Queen Elizabeth greets the President of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic and her husband Jakov at Buckingham Palace in London

Josipovićev Susret s Elizabetom II. u palači slijedio je dan nakon što je službeni London i formalno završio postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora položivši isprave o ratifikaciji kod talijanske vlade kao depozitara Rimskog ugovora. Bivši predsjednik Josipović tada je rekao kako je kraljicu zanimalo što za Hrvatsku znači članstvo u Uniji, kako to doživljavaju hrvatski građani te je bila zadovoljna što zemlja s entuzijazmom ulazi u Uniju i što će europsko partnerstvo u koje ulazi biti korisno i za Hrvatsku i za Europu. No tada nije ni slutila da će Velika Britanija izaći iz Europske unije, pa je razgovor s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović išao u drugom smjeru od onoga s Josipovićem.

Kraljica i predsjednica pričale su o stanju u Europi i koliko je Hrvatska profitirala od članstva. Zatim o odnosima Hrvatske i Velike Britanije, kako se moraju modernizirati. Govorile se o njezinu i Charlesovu posjetu Hrvatskoj, a upravo je kraljici princ pričao puno o tome kako se Hrvatska promijenila. Razgovarale su i o migrantima te o drugim izazovima s kojima se susreće Europa. Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izjavio je uoči odlaska predsjednice Grabar-Kitarović u London da posjet predsjednice “potvrđuje važnost koju Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje odnosima s Republikom Hrvatskom”.

Predsjednica će posjet Velikoj Britaniji završiti sastankom s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom te predstavnicima banaka, investicijskih institucija, a posjetit će i Bloomberg.     

Audience at Buckingham Palace

Kraljičin stol: Fotke unuka i naočale za čitanje

Salon kraljevske palače u Londonu u kojemu je britanska monarhinja primila hrvatsku predsjednicu bio je za tu priliku ukrašen cvijećem. Na kraljičinu stoliću pored raskošnog kamina mogle su se primijetiti i fotografije unuka Elizabete II. Na stolu se također nalaze i naočale za čitanje. Inače, britanska kraljica Elizabeta II. ima osam unuka i četiri praunuka.     

"Susret je bio nadasve srdačan"

Susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i kraljice Elizabete II. za 24sata komentirala je Milada Privora, bivša šefica protokola u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Rekla je kako ju je kraljica ugodno iznenadila. Susret je bio nadasve srdačan i razgovarale su kao da su se susrele već mnogo puta.

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa