Obavijesti

News

Komentari 10

Zadatak obavljen: Volonteri očistili Zelenu magistralu!

Zadatak obavljen: Volonteri očistili Zelenu magistralu!
16

Kada se spoje entuzijazam, dobra ideja i važan cilj - sve je moguće! To je pokazala i ekološka akcija čišćenja na zagrebačkoj Medvednici

VIDEO

"Gospodarenje otpadom je briga svih nas. Samo ako se zakoni poštuju i provode možemo uspostaviti sustav gospodarenja otpadom kakav građani zaslužuju", rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode. Subotnja akcija čišćenja, predzadnja u ovogodišnjem kalendaru velike eko akcije ostati će u sjećanju kao akcija koja je okupila ljude raznih uzrasta, od mališana i cijelih obitelji pa do umirovljenika. Oko 150 volontera, od pripadnika PP Medvednica, vatrogasnih društava, Gorske službe spašavanja do predstavnika grada Zagreba, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Kluba volontera INA-e i mnogi drugi odazvali su se akciji u kojoj smo čistili lokacije u blizini Zelene magistrale, točnije kamenolom Bizek i dijelove magistrale u blizini Veternice.

Količinu pozitivnu energije i entuzijazma je teško opisati no ona je bila itekako vidljiva kroz višesatni rad na često teško pristupačnom terenu parka Medvednica te samu količinu otpada koja je prikupljena. „Veliki odaziv i sudjelovanje svih uzrasta potvrda je uspješnosti ove akcije kojoj se pridružio i INA Klub volontera. Osim fizičkog uklanjanja otpada i raznog materijala ovom je akcijom odaslana važna poruka s ciljem jačanja svijest i o očuvanju okoliša“, objasnili su nam entuzijastični volonteri iz kluba volontera INA-e. 

Otpad se nalazio duž cijele magistrale u dužini od oko nekoliko kilometara s lijeve i desne strane niz padine. Prikupljeni otpad je raznolik: od automobilskih dijelova, odbačene bijele tehnike, automobilskih guma, komunalnog, građevinskog i drugog sličnog otpada. 

Iako je napravljeno mnogo, te je smanjena količina otpada duž Zelene magistrale, ovakve akcije moraju postati redovan dio plana za održavanje prirode u stanju kakvom ona mora biti. 

"Uvijek podržavam ovakve akcije, a mogu i reći na temelju zadnjih nekoliko mjeseci rada u gradskoj upravi kako sama gradska uprava itekako vodi računa i o zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije. Korist od akcije je višestruka. Ne samo da će okoliš biti čišći već ona ima i edukativnu vrijednost. Osoba koja jedanput očisti okoliš više će ga znati cijeniti i čuvati", izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba koja je svojim trudom i angažmanom također poduprla subotnju eko akciju.  

Čišćenje Medvednice nije imalo samo estetsku važnost. Oba lokaliteta na kojima se provodila akcija izuzetno su važna za bioraznolikost. Kamenolom Bizek je vrijedno geološko područje, te iznimno važna faunistička lokacija zbog zabilježenih 12 vrsta gmazova i vodozemaca. Kamenolomi privlače velik broj vrsta zbog pogodne izloženosti, bogate strukture i brojnih skloništa te nakupljanja vode. 

Kamen iz kamenoloma Bizek koristio se za građenje pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, arkada na Mirogoju te Zagrebačke katedrale

Ponikve su jedinstven primjer vlažne livade na Medvednici, na kojoj je zastupljena vegetacija tipična za plitke depresije u kojima se u proljeće duže zadržava voda. S obzirom na to da se radi o vodopropusnim stijenama zagađenje površinskih voda ugrožava i vodena staništa te vodenu fauna špilje Veternice. Iz navedenog je očito koliko je zadaća ove, ali i svih drugih eko akcija važna kao dio mozaika koji može jednog dana presuditi kakav svijet ostavljamo iza sebe.

Velika eko akcija ide dalje

Kao i dosad, volonterski trud tima 24sata odvija se uz podršku generalnog partnera Vipnet-a. Naravno, kao i dosad podupiru nas i ostali partneri INA, Carlsberg Croatia, Janaf, Opel, Pevec, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te prijatelji projekta Coca-Cola, Uniqa, Nikon, Njuškalo i Konzum, koji je i ovog puta osigurao hranu za vrijedne volontere. Volonteri i stanovnici Zagreba pokazali su kako ni nepristupačan teren nije prepreka entuzijazmu i želji za čišćim okolišom. 

Pozivamo čitatelje da nam se pridruže na sljedećoj akciji koja će se održati u Koprivnici! Detalje, točan datum i vrijeme održavanja te novosti možete saznati na službenim stranicama projekta: https://www.24sata.hr/vip-eko

Pratite nas i našoj Facebook stranici!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa