Obavijesti

News

Komentari 279

Ekskluzivno: Cjenik Bleiburga, Jasenovca i proslava partizana

Ekskluzivno:  Cjenik Bleiburga, Jasenovca i proslava partizana

Par minuta čitanja pisma u Jasenovcu plaća se 8650 kuna, a u tri mjeseca dajemo 33 tisuće kuna za plaću čovjeka koji organizira skup na Bleiburgu

VIDEO

Travanj i svibanj su mjeseci kad se svake godine rasplamsaju žučne ideološke rasprave u Hrvatskoj oko komemoracija u Jasenovcu i Bleiburgu, ali i drugih proslava poput oslobođenja Zagreba i Titova rođendana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Iako je dosad bilo poznato da iz državnog proračuna plaćamo komemoracije u Jasenovcu i Bleiburgu, 24sata prvi donose detaljne troškovnike na što taj novac svake godine odlazi. Na 500.000 kuna koje Sabor daje za Bleiburg i 200.000 za Jasenovac, treba pridodati i još 300.000 kuna za 14 obilježavanja važnih datuma od strane Saveza antifašističkih boraca. Dakle, radi se o ukupno milijun kuna. Kada smo pogledali troškovnike, čini se da je tu malo volontiranja i zanosa. Sve usluge se uglavnom plaćaju. U nedjelju, 12. svibnja, održat će se komemoracija na Bleiburgu koji organizira Počasni bleiburški vod (PBV). Oni svake godine dobiju 500.000 kuna. U tajništvu Sabora dobili smo na uvid troškovnik za prošlu godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je samo dio troška, ostatak pokrivamo donacijama. Daju nam pola milijuna od 2003. godine, a troškovi su u međuvremenu narasli - kaže Bože Vukušić, glavni tajnik PBV-a.

U oči upada trošak plaće od ukupno 33.300 za koordinatora komemoracije za ožujak, travanj i svibanj. Vukušić nam potvrđuje da je taj novac za njega koji je jedini stalno zaposleni u PBV-u, dok se ostalima pokriju samo tekući troškovi.

- Ta tri mjeseca se bavim isključivo organizacijom, pa je zato plaća pokrivena iz novca Sabora. Ostale mjesece plaća PBV - objašnjava Vukušić.

Iako PBV objavljuje da oni organiziraju besplatni prijevoz, to je djelomično točno. Čak 120.000 kuna iz proračuna Sabora je otišlo za prijevoz na Bleiburg iz Hrvatske. I još 80.000 za one iz BiH.

- Sabor pokrije samo dio troška. Lani je primjerice samo prijevoz ukupno koštao 380.000 kuna. Sad imamo već imamo 20 punih autobusa iz Zagreba, pa ćemo ukupno organizirati 35 autobusa iz Zagreba - kaže Vukušić.

Austrijske vlasti ove godine ne žele ustaška obilježja, bili su i na rubu zabrane, a PBV-u su naredili da udvostruče zaštitare.

Plate biskupe, dobiju milodar

Austrijski zaštitari su lani koštali 46.000 kuna, a ove godine će biti oko 75.000 kuna. Neće biti niti na zemljištu PBV-a šatora s alkoholom i hranom, niti prodajom majica. A Vukušić kaže da ne zna hoće li neki poduzetnik dobiti odobrenja za privatno zemljište. Inače, PBV je ukupno vlasnik 33.000 četvornih metara zemljišta, a Vlada je još prije 14 godina pomogla u otkupu dijela zemlje sa 125.000 eura. Na njemu je izgrađen spomenik, kapela i tu se održava komemoracija.

Od novca Sabora se plaća tek najam za parkiralište, a ne cijelo zemljište kako su prenijeli austrijski mediji. Sabor pokriva i putne troškove organizatora, prijevoz zbora, bogoslova, noćenje za dio hodočasnika, biskupe, ručak za goste. Detaljna specifikacija je u tablicama. Hrvatskoj biskupskoj konferenciji su osim toga iz novca poreznih obveznika pokriveni troškovi veći od 9000 kuna. Vukušić objašnjava da se radi o dogovoru s Crkvom.

- Mi platimo troškove biskupima, ali nama idu milodari koji se skupe na misi i koji su trebali ići Crkvi - kaže Vukušić.

Iako se službeno iz Sabora izdvaja 200.000 kuna za komemoraciju u Jasenovcu, razne udruge dobiju ukupno puno više od Vlade, kaže Vukušić.

- Ja bih rado da mi dobijemo koliko i oni ili da oni dobivaju u konačnici koliko i mi - kaže Vukušić.

Tih 200.000 kuna dobije samo spomen područje Jasenovac za pripremu komemoracije. Još nisu podnijeli izvješće o troškovima, ali objavljujemo plan troškova koji su poslali Saboru. Iznosi točno 200.000 kuna. Najviše novca je otišlo na popravak osvjetljenja na muzeju iako bi se to inače trebalo raditi iz redovnog održavanja. Na komemoraciji 22. travnja, glumica Branka Cvitković je čitala pismo zatočenice Jasenovca ukupno nešto više od pet minuta. Glumac Boris Svrtan je čitao ulomke iz knjige oko osam minuta. Oboje su za to dobili po 8650 kuna. Glazba i čitanje su zajedno najveći trošak.

Rođenje Tita dan demokracije?!

Preživjeli zatočenici su se na komemoraciji mogli okrijepiti kiflicama. SAB je dobio još 74.000 kuna za Jasenovac, a proslavu rođendana Josipa Broza Tita 25. svibnja u Kumrovcu oni zovu Svibanjski dani demokracije. Prikladno kao i bivše ime Dan mladosti. Za to dajemo 32.000 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 279
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina