Obavijesti

News

Komentari 27

Ekspedicija GSS-a na Kavkazu pronašla tri stradala alpinista

Ekspedicija GSS-a na Kavkazu pronašla tri stradala alpinista
3

Četvorica hrvatskih alpinista su na Kavkazu poginuli 1974. Ubrzo nakon nesreće su pronađena dvojica. Ostalu dvojicu 13. srpnja je otišla tražiti ekspedicija HGSS-a

VIDEO

Gorski spašavatelji Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin su 13. srpnja otišli na Kavkaz u potragu za hrvatskim alpinistima koji su tamo stradali 1974. godine. Sada su se javili s prvim vijestima. Na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli su tri trupla. Kraj jednog tijela pronađena je i službena značka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke.

- Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću. Da li su konačno pronađeni  ostaci oboje naših kolega i prijatelja koji su 24. srpnja 1974. smrtno stradali u ledenoj lavini, pokazati će DNA analiza. Treće tijelo vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena - kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a. 

Prizmić kaže i kako je ekspedicija pretražila sve što je bilo vidljivo na ogromnom prostoru ledenjaka.

- Pred ekspedicijom je problem kako tri tijela spustiti u dolinu po vrlo teškom terenu, poglavito niz 600 metarski ledopad na kraju ledenjaka - kaže Prizmić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U lavini poginula četiri hrvatska alpinista

Prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić. 

Nekoliko dana nakon tragedije ruski spašavatelji su s planine skinuli tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Prošle godine češki alpinist je pronašao jedno tijelo. Nakon što su Slovenci zaključili da nijedan njihov alpinist nije stradao na tom području, fotografije su proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. Hrvatski planinarski savez je zaključio kako je prema dijelovima opreme koji su pronađeni vjerojatno riječ o Tabakoviću ili Čuliću pa je put Gruzije krenulo hrvatsko izaslanstvo kako bi pronašlo nestalog alpinista. 

Tijela pronađena dalje od mjesta nesreće

Stijena Križ Ušbe u kojoj su stradali naši alpinisti, zapravo je monumentalna ledom okovana kamena piramida s dva vrha (južni  4700 m, sjeverni 4697 m).  Ledenjak započinje u podnožju stijene i završava velikim ledopadom, nekih 2400 visinskih metara niže od vrha. Tijela stradalih alpinista dugo vremena su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda  u masi velikog ledenjaka, koji se poput spore ledene rijeke kretao od podnožja stijene u kojoj se nesreća dogodila ka svome kraju i završnoj moreni. Zbog toga su tijela i pronađena  znatno dalje od mjesta nesreće i to zahvaljujući činjenici da je površinsko topljenje debelih naslaga leda u nižim visinama otkrilo godinama skrivenu tajnu. Nije isključeno da ledenjak u dubljim slojevima krije još neotkrivenih tajni, kaže Vinko Prizmić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina