Obavijesti

News

Komentari 6

Energija sunca: 'Svi radimo pa imamo najbolji solarni auto'

Energija sunca: 'Svi radimo pa imamo najbolji solarni auto'
3

U izradu automobila uključile su se sve struke iz gospićke srednje škole. Neki su osmislili ideju, drugi bruse, treći vare...

VIDEO

Svakog  dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Sad svoje teorijsko znanje možemo primijeniti i u praksi. Zabavno je i poučno. Jedva čekamo da ga isprobamo, složni su učenici srednje Strukovne škole Gospić. Uz pomoć profesora i mentora izrađuju svoj prvi solarno-električni automobil, koji će sudjelovati na utrci solarnih automobila početkom lipnja u Sisku.

Izrada automobila dio je praktične nastave u koju su uključeni učenici svih razreda strojarskog, elektrotehničkog i prometnog usmjerenja, a provodi se u okviru projekta SOELA – Solar electric automobile.

- Primarni cilj projekta jest da oživimo praktičnu nastavu, a koja je u školama u Ličko-senjskoj županiji zaista oskudna. Učenici su to odlično prihvatili. Svi žele raditi, pa čak i oni koji su bili lošiji u teorijskom dijelu nastave, sad prvi čekaju da se vrata radionice otvore. Važno je da se teorijska znanja primijene u stručnoj praksi.

Radimo ga i zato da nam ostane u trajnom vlasništvu, da na njemu naša struka može dalje raditi i usavršavati ga - kazao je Krešimir Greš (29), voditelj projekta i pedagog škole, dodajući da će u fazama gradnje prvog ličkog solarno-električnog automobila biti uključeni svi učenici jer su za njegovu izradu potrebne sve struke. Na utrci će se cijeniti estetska i tehnička rješenja, a upravo će automobil gospićke škole biti jedinstven jer će izgledati kao pravi automobil i vrlo atraktivan. Bit će potpuno opločen solarnim panelima. Auto će se kretati pomoću solarne energije i elektromotora, što znači da će tijekom sunčanog dana vožnja biti neograničena, a vožnja tijekom rada elektromotora ograničava se na vrijeme trajanja baterije. Za potrebe utrke u auto će biti ugrađen jedan motor snage 1500 W, četiri baterije i četiri akumulatora, imat će jednu brzinu i rikverc, a postizat će brzinu od 40 kilometara na sat. Sunčana energija koja dolazi na panele prenosi energiju na elektromotor koji će pokretati vozilo. Učenici su uz pomoć mentora već završili metalnu konstrukciju automobila i sad rade na prijenosu elektromotora. Nakon toga će ugraditi solarne panele, koji će ujedno biti karoserija vozila, a potom će raditi i na estetskom uređenju kotača, sjedala i ostalog. Nakon završetka radova vozilo će pregledati povjerenstvo komisije utrke, koje će ispitati njegove tehničke specifikacije, a obavit će se i probne vožnje, nakon čega bi trebalo biti spremno za utrku. Nakon utrke u automobil se planira ugraditi još jedan motor iste jačine, kako bi se njime mogli dovesti do manifestacija na kojima će ga škola ubuduće predstavljati.

- Strukovno zvanje je spalo na niske grane, a jedino ona mogu pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Zasićenost je istih zanimanja, trebamo nove stručne strukovne kvalifikacije koje bi za desetak godina mogle pokrenuti gospodarski sektor. Ovo je samo jedan od projekata koje radimo na području obnovljivih izvora energije. Škola se okreće tom smjeru, a u planu nam je formirati i nova zvanja kako bi išli u korak s vremenom i kvalificirali struke za to područje rada. Treba se boriti za tržište rada, a za to je potrebno uvesti nova usmjerenja, nova znanja i novu opremu. A da bi se to ostvarilo, treba se truditi i boriti za učenike. Vjerujem da će upravo ovaj automobil biti inspiracija djeci da upisuju strukovna zvanja – govori Greš dodajući da automobil rade od početka školske godine. Djeci je zbog toga porasla motivacija te se doslovno guraju tko će prvi raditi na njemu. Škola priprema velika iznenađenja, a planira postati Regionalno središte obrazovanja strukovnih znanja u području obnovljivih izvora energije, poput smjera montera solarno toplovodnih sustava i montera fotonaponskih sustava, a planiraju i u svojoj autoškoli uvesti sate vožnje i na električnom automobilu. Na utrci u Sisku će ove godine sudjelovati 10 vozila, a razmišlja se i o brendiranju utrke.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa