Obavijesti

News

Komentari 13

Engleski kralj se okupao gol na Rabu i nakon toga abdicirao...

Engleski kralj se okupao gol na Rabu i nakon toga abdicirao...
1

Na današnji dan prije 80 godina kralj Edward VIII. odrekao se prijestolja jer mu je bilo zabranjeno oženiti ljubav svog života - razvedenicu Wallis Simpson. Tog ljeta 1936. je s njom ljubovao na Jadranu..

VIDEO

Samo četiri mjeseca prije nego je Veliku Britaniju šokirao svojom abdikacijom zaljubljeni kralj Edward VIII. poveo je svoju dvije godine mlađi ljubavnicu na krstarenje Mediteranom. Slavni, naočiti i elegantni kralj i izabranica njegova srca dvostruka razvedenica Wallis Simpson u kolovozu 1936. godine posjetili su Kraljevinu Jugoslaviju. 
Krstarenje je počelo 9. kolovoza u Šibeniku, nakon što je onamo stigao vlakom iz Pariza. Njegova jahta uskoro je viđena  u Trogiru, Velebitskom kanalu,  Rabu, potom na Korčuli, u Dubrovniku te, na kraju odmora, 19. kolovoza u Kotoru.

EDWARD & WALLIS SIMPSON

Plovili su jahtom Edward i Wallis po Jadranu i uživali... Svi svjetski novinari sjatili su se na Jadran jer su svi htjeli znati sve u to vrijeme naskandaloznijem paru na svijetu. Kralj je u to vrijeme bio u velikoj dilemi. Odreći se kraljevstva ili voljene žene.. Predah od briga je potražio na čarobnoj jadranskoj obali...
Najzanimljiviji događaj s njihovog ljetovanja je zasigurno u to vrijeme sablažnjivo kraljevo kupanje na Rabu. On i njegova buduća žena su se u uvali Kandarola tada odlučili okupati goli! Na taj su način i ne znajući započeli jednu sasvim novu epohu. To je kažu bio početak nudizma na Jadranu.

Skandal neviđenih razmjera

Kad se vratio kući odlučio je ne popustiti ni parlamentu ni Crkvi ni britanskoj javnosti. Odlučio je oženiti Amerikanku Wallis koja je tada imala 40 godina i dva braka iza sebe. Wallis se, naime, sa 20 godina udala za američkog vojnog pilota s kojim je u braku bila 11 godina. Navodno je svog supruga koji je bio brutalni sadist i alkoholičar varala sa talijanskim grofom Galeazzom Cianom koji je poslije oženio Mussolinijevu kćer. Nakon što se Wallis razvela, uskoro se udala za također svježe razvedenog bogatog industrijalca Ernesta Simpsona i doselila u London..

Kako je njezin novi suprug imao veze u visokim krugovima upoznala je članove britanske kraljevske obitelji pa tako i budućeg kralja Edward VIII. koji je u to vrijeme slovio za najšarmantnijeg i napoželjnijeg neženju na svijetu. Iako je tada još uvijek princ i prije Wallis znao često ljubovati s udanim ženama, gospođa Spencer ga je totalno opčinila. A s njom ju je 1931. upoznala bivša žena Charlija Chaplina, glumica Mildred Harris. Odmah su započeli ljubavnu vezu. Obasipao je Wallis skupim darovima i nije se odvajao od nje. 

WALLIS SIMPSON

Wallis koja nije bila poznata kao neka velika ljepotica bila je silno šarmantna dama izuzetno oštrog uma. Poznata je bila i po svom osebujnom i originalnom stilu odijevanja. Jednom je prilikom rekla
- Nisam prekrasna žena. Nema se što vidjeti na meni, pa jedinu stvar koju mogu učiniti jest odjenuti se bolje od svih ostalih - kazala je Wallis koja je smatrala da žena nikad ne može biti premršava i prebogata.

Navodno je Wallis za vrijeme višegodišnjeg boravka s bivšim mužem u Kini u javnim kućama Šangaja naučila neobične dalekoistočne ljubavne tehnike kojima je kasnije očarala Edwarda. Njegova majka je također smatrala da ga on seksualno ovisan o njoj.

YouTube

Kad je u siječnju 1936. godine postao kralj želio je ozakoniti vezu sa svojom ljubavnicom no to i nije bilo baš tako jednostavno. Na vrijeme je on bio upozoren da velika Britanija neće prihvatiti Wallis kao svoju kraljicu. Anglikanska crkva nije dopuštala brak sa razvedenom ženom (a oba bivša supruga bila su joj živa), parlament to nije mogao ni htio odobriti a ni britanski narod nije mogao zamisliti razvedenu Amerikanku kao svoju kraljicu. Također se vjerovalo da ona neće uspjeti zatrudnjeti i kraljevstvu dati novog nasljednika krune.

Britanci su bili šokirani abdikacijom

Edward je na kraju, nakon 11 mjeseci kraljevanja, odlučio nezamislivo. Izabrati ženu svog života umjesto prijestolja jedne od najmoćnijih zemalja na svijetu.

Svom narodu koji ga je jako volio, to je odlučio priopćiti putem radija. To je bilo prvi put u povijesti da se kralj obratio javnosti putem radija. Iznenađeni slušatelji nisu očekivali taj potez jer većina sve do nekoliko tjedana ranije uopće nije znala za vezu Edwarda i Wallis.

- Nije moguće nastaviti nositi teško breme odgovornosti i izvršavati dužnosti kralja bez pomoći i podrške žene koju volim -kazao je.

Njegov mlađi brat, dotadašnji princ Albert, koji se kasnije odlučiti za kraljevsko ime George VI u spomen na svojeg oca, postao je novi kralj. 

Nakon abdikacije novi je kralj proglasio Edwarda vojvodom od Windsora,a Wallis vojvotkinjom. A on se doista oženio s Wallis šest mjeseci kasnije u privatnoj ceremoniji i bez prisustva kraljevske obitelji. Vjenčali su se u Francuskoj. Anglikanska crkva  službeno nije željela obaviti vjenčanje, no uspjeli su pronaći jednog anglikanskog svećenika koji ih je vjenčao u Francuskoj, u dvorcu Candé.

I koliko god su je britanski mediji prezirali američki su je obožavali. Mjesec dana nakon abdikacije u siječnju 1937.osvanula je na naslovnici časopisa “Time” koji ju je proglasio ženom godine. Bilo je to ujedno prvi puta da je Time imao ženu godine, umjesto muškarca godine.

Skladan brak do samog kraja

Uskoro su postali pravi celebrity par. Živjeli su uglavnom u egzilu, na relaciji Francuska-Španjolska - Sjedinjene države. jedno vrijeme su živjeli i na Bahamima gdje je Edward bio kraljev izaslanik i guverner tijekom Drugog svjetskog rata. Edward je svoj život financirao rentom koju mu je brat, George VI., dodijelio, te novcem koji je stekao prodavši mu posjede u Balmoralu i Sandringhamu.
U vilu dvadesetak minuta udaljenu od centra Pariza doselili su se 1953. a ona je bila nalik na minijaturnu palaču te je godinama bila središte bogatog društvenog života. Edward i Wallis ugostili su Marlene Dietrich, Mariu Callas, Liz Taylor i Richarda Burtona, japanskog cara i caricu i mnoge druge ugledne goste.  Britanska kraljevska obitelj ih je odbacila, ali za moćne i slavne bili su neodoljivi iako su prije, za vrijeme, pa i nakon Drugog svjetskog rata simpatizirali nacizam. Desetljećima su uživali u “zlatnom životu”  a ona je bila kraljica mondenih zabava poznata po svom besprijekornom stilu i nevjerojatnoj kolekciji nakita - vrijednih dijamanata koje je voljela isticati. Najčešće su to bili broševi, naušnice i ogrlice poznatih draguljara.

Kad su ga pitali o braku s Wallis, vojvoda od Windsora je znao reći: 

"Naravno imam malu prednost pred svim drugim muškarcima. Pomaže to što svoju dragu mogu s vremena na vrijeme podsjetiti da sam se zbog nje odrekao prijestolja." 

Edward i Wallis ostali su u braku sve do njegove smrti, 35 godina kasnije.

Čak je i američki predsjednik Nixon organizirao večeru za njih u Bijeloj kući. No, u svibnju 1972. godine 77-godišnjem Edwardu dijagnosticirali su rak grla, a preminuo je u roku od deset dana. Nakon toga se Wallis povukla iz javnosti. Umrla je četrnaest godina nakon voljenog čovjeka. Oboje su pokopani na kraljevskom groblju u Windsoru.

WALLIS I EDWARD

Edwardova obitelj, a pogotovo njegova majka, nije nikada prihvatila Wallis i formalno se nije nikada sastala sa njom. Edward je posjećivao majku i brata, te prisustvovao bratovoj sahrani, ali njegov odnos sa majkom nije nikada bio popravljen.

Ljubitelj nacizma?

Pred sami početak Drugog svjetskog rata, 1937. godine vojvoda i vojvotkinja od Windsora bili su u posjetu Trećem Reichu usprkos negodovanju britanske vlade. Sastali su se osobno s Führerom u njegovoj rezidenciji kod Berchtesgadena  Tijekom ovog posjeta Edward je nacistički salutirao Adolfu Hitleru.
Adolf Hitler je, upoznavši Wallis, rekao: "Šteta, bila bi dobra kraljica".

Hitler and the Windsors, 1937

Njemački veleposlanik u Haagu je 1940. tvrdio je da je vojvoda od Windsora izdao britanske planove o obrani Belgije. Nakon njemačke invazije na jug Francuske, Edvard i Wallis su se sklonili u Španjolsku. Premijer Winston Churchill zaprijetio je vojvodi od Windsora vojnom tužbom ako se na vrati na tlo britanskog carstva. Edwarda su zatim poslali na Bahame postavili za guvernera. Bahame je nazivao trećerazrednom britanskom kolonijom, iako se trudio pomoći njegovom siromašnom stanovništvu.

Edwardovi suvremenici vjerovali su da je on preferirao nacizam pred komunizma, te da je podržavao savez sa Njemačkom. Hitler ga je pak smatrao prijateljem njegove ideologije i državnog uređenja, a Edwardovu abdikaciju nazivao je svojim velikim gubitkom.  Vjeruje se da je Wallis imala utjecaj na Edwardov interes za nacizam i da je sama podržavala tu ideologiju tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon rata Edward je u svojim memoarima priznao da ga je fascinirala ondašnja Njemačka, ali je poricao svoje težnje ka nacizmu, a Hitlera je opisao kao smiješnu figuru predramatičnog smisla za izražavanje i prevelikim očekivanjima.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti