Obavijesti

News

Komentari 45

Europolov adventski kalendar: Ove bjegunce želimo ispod bora

Europolov adventski kalendar: Ove bjegunce želimo ispod bora
4

Europol je objavio pomalno bizarni adventski kalendar - kalendar s najtraženijim kriminalcima u Europi. Pod egidom “Sad je najljepše doba godine... za zatvoriti kriminalce”

VIDEO

Europol je ove godine objavio pomalno bizarni adventski kalendar - kalendar s najtraženijim kriminalcima u Europi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Pod egidom “Sad je najljepše doba godine... za zatvoriti kriminalce” pokrenuo je pravi božićni lov na bjegunce od zakona.

Naime, božićno vrijeme u Europolu odlučili su iskoristiti za promotivnu akciju na policijski način pa od 1. do 24. prosinca na svojim internetskim stranicama svakodnevno objavljuju videoklipove najtraženijih europskih bjegunaca. Na taj način traže pomoć i od javnosti, a cilj akcije je blagdane učiniti sigurnijima. To će, smatraju, postići ako odbjegli zakonu završe u zatvoru, gdje im je i mjesto.

Jedan od najtraženijih je zacijelo Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj.

Devedesetih je Vidović odgovoran za razne malverzacije, a od 1997. do 1999. godine preuzeo je sve poslove vezane za trezor Štedionice te bio jedini ovlašten za deponiranje i podizanje novca. On je to itekako koristio, a dok je bio na toj važnoj poziciji, poslije se utvrdilo, uzeo je 42,2 milijuna kuna. Ti novci su bili za njega i njegove potrebe, a zbog toga je osuđen na šest godina zatvora. Kaznu nije odslužio, pa se i danas, a prošla su gotovo dva desetljeća, za njim traga.

Osim Vidovića, Europol jedva čeka doći i do pljačkaša “ljepotana” Bojana Dragičevića. Ovaj visoki, crni i zgodni 35-godišnjak je pljačkaš banaka. On je zajedno sa Zoranom Svitlicom 2005. godine dvaput opljačkao banku u Šibeniku. Osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Bio je u bijegu do svibnja 2012., kad je sasvim slučajno tijekom prometne kontrole uhićen u Kašincima kraj Laktaša u BiH. Izručen je Hrvatskoj i poslan u zatvor u Lepoglavi. Bio je na dobro čuvanom odjelu. Pobjegao je 25. rujna 2013. godine tako što je iskočio kroz prozor kad su ga na trenutak bez nadzora ostavili policajci. Uhićen je isti dan u blizini zatvora. U travnju 2014. premjestili su ga u zatvor u Puli gdje je trebao odslužiti kaznu do kraja. No pobjegao je četiri mjeseca kasnije i od tada je u bijegu.

Dragičević je zajedno s Darjanom Ješovnikom najtraženiji bjegunac hrvatskog pravosuđa. Ješovnik je bio član narkogrupe. Naime, on je s kolegama iz Brazila prokrijumčario 718 kilograma kokaina i prebacio ga najprije u Španjolsku, a zatim proslijedio u ostale europske zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Nizozemsku. Svi ostali članovi su uhićeni osim njega. U bijegu je već pet godina.

Europol je svoju listu najtraženijih bjegunaca predstavio javnosti u siječnju ove godine. Na toj listi je tada bilo više od 60 osoba koje se traže zbog prijevara, terorizma, trgovine drogom i ubojstava, a od tada su pronađene i uhićene 24 osobe. Čak devet bjegunaca je otkriveno zahvaljujući informacijama i dojavama građana.     

Darjan Ješovnik (31)

Slovenski državljanin bio je član kriminalne organizacije koja je prošvercala 718 kilograma kokaina iz brazila u španjolsku, a od tamo ga prevezla u hrvatsku, sloveniju i nizozemsku. Svi su članovi narkogrupe uhićeni osim ješovnika, koji je u bijegu od 2011. godine.

Bojan Dragičević (35)

Orobio je 2005. godine dvije banke u Šibeniku. Osuđen je na četiri godine i dva mjeseca, a u bijegu je bio do 2012., kad je uhićen u BiH i izručen Hrvatskoj. No uspio je čak dva puta pobjeći iz zatvora. Pobjegao je iz Lepoglave, ali su ga uhvatili. Drugi put je pobjegao iz zatvora u Puli 2014. i od tada mu se gubi svaki trag.

Marjan Vidović (64)

Bio je direktor štedionice za obnovu i razvoj. Bio je jedini ovlašteni za deponiranje i podizanje novca. Zbog prijevare od 42,2 milijuna kuna ili 5,6 milijuna eura osuđen je na šest godina zatvora. Nikad nije uhićen i stoga je na Ruropolovu popisu jedan od najtraženijih bjegunaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"