Obavijesti

News

Komentari 52

Fašistički diktator ili istinski borac protiv 'crvenog zla'...?

Fašistički diktator ili istinski borac protiv 'crvenog zla'...?
1

Francisco Franco na današnji dan prije 80 godina postao je španjolski generalisimus i šef države. Za mnoge Španjolce on je i danas kontroverzan. Za neke pravedni i dobri vođa, a za druge okrutni diktator

VIDEO

Duhovi prošlosti i dalje dijele španjolsko društvo. Je li dugogodišnji neupitni vladar Španjolske general Francisco Franco koji je na današnji dan 1936. proglašen šefom države i generalisimusom, a vladao je zemljom sve do svoje smrti 1975. najobičniji fašistički diktator i imperijalist ili je osoba koja je bila dobar vođa koji je volio svoj narod i zemlju i vodio je čvrstom i pravednom rukom...

Franco

Neki smatraju da je u njegovo vrijeme zemlja bila "nedjeljiva i nekorumpirana" i da je strašno što se dugogodišnji španjolski lider prikazuje kao čudovište jer da je narod sada izgubio samopoštovanje i pripadnost domovini. Smatraju da je Franco zaslužan za mir nakon građanskog rata te demografski i ekonomski bum 1960-ih godina. Drugi pak govore o represivnom režimu i tisućama ubijenih, zatvorenih i nestalih tijekom desetljeća njegove vladavine te da bi do ekonomskog rasta došlo i bez Franca na čelu države.
Protivnici komunizma i socijalističke ideje veličaju Franca predstavljajući ga kao istinskog borca protiv „crvenog zla“ dok drugi smatraju da je cijenu njegove autokratske i fašističke vlasti platio upravo španjolski narod. 

Nakon pobjede u ratu - apsolutna moć

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Građanski rat od 1936. do 1939. izbio je u trenucima nestabilne situacije u Španjolskoj koja je bila uzdrmana velikom gospodarskom krizom i političkim previranjima. Franco je izvršio državni udar, pobijedio u ratu i preuzeo vlast u cijeloj Šapnjolskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata, zadržao je neutralnost iako je svesrdno pomagao Fašističkoj Italiji i Trećem Reichu u ratu sa SSSR-om. Nakon rata Španjolsku je proglasio monarhijom, no nije odredio monarha i tu poziciju ostavio praznu, a on je postao de facto regent. No, ipak je nosio uniformu general-satnika inače predviđenu za kralja i odsjedao  u palači El Pardo. 

Franco i Himmler

Uveo je diktaturu u kojoj je ugnjetavao neistomišljenike, a s političkom opozicijom sukobljavao se silom. Unatoč tome Španjolska je 1955. primljena u Ujedinjene Narode. Franco zapravo nije imao nikakvu konzistentnu političku ideologiju, osim žestokog antikomunizma i anti-anarhizma.

Zabranio je korištenje drugih jezika osim španjolskog jer je promovirao jedinstveni nacionalni identitet suzbijajući kulturne raznolikosti Španjolske. Borbe s bikovima i flamenco su promovirani kao nacionalne tradicije, a oni običaji koji nisu smatrani španjolskima bili su zabranjeni. 

Franco

Bio je jako blizak s Crkvom iako nije bio pobožan katolik već više branitelj katoličkog svijeta. Katolicizam je proglasio državnom religijom, a od 1953. Vatikan mu je dopustio birati biskupe među kandidatima koje je predložio papa. Sve kulturne aktivnosti bile su žrtve cenzure, a mnoge su bile jednostavno zabranjene iz raznih razloga. Civilni brakovi koji su sklopljeni tijekom Druge Republike su službeno ukinuti i te brakove je trebala ozakoniti crkva. Homoseksualnost, pedofiliju i prostituciju je Zakon proglasio zločinima. A razvod, kontracepcijska sredstva i pobačaj su zabranjeni.

Osobno potpisivao smrtne kazne

Većinom gradova je patrolirala Guardia Civil, vojna policija za civile bila je glavni način socijalne kontrole. Franco je, kao i mnogi drugi u to vrijeme, sumnjao u masonsku urotu protiv njegova režima. Neki nešpanjolski autori su tu sumnju nazvali "opsesijom".

Franco je dao azil Anti Paveliću kad je iz Argentine došao 1957. godine u Španjolsku gdje je i umro dvije godine kasnije.

Franco je nastavio s osobnim potpisivanjem svih smrtnih kazni do samo par mjeseci prije svoje smrti, unatoč mnogim međunarodnim kampanjama koje su tražile da s tim prestane.

Nakon njegove smrti, Španjolska je postala demokratska zemlja. Na čelo zemlje došao je kralj Juan Carlos zakoniti nasljednik prijestolja. Franco ga je simpatizirao, a još je 954. dogovorio s njegovim ocem da će nakon njega Juan Carlos zasjesti na prijestolje.

Gradska uprava Madrida odlučila je krajem prošle godine promijeniti nazive tridesetak ulica koja još uvijek nose imena povezana s frankističkom diktaturom. Ipak će Franco u svjetskoj povijesti prvenstveno biti zapamćen kao posljednji fašistički vođa u Europi, koji je u krvi došao na vlast, diktatorski vodio zemlju te brutalno likvidirao sve svoje političke protivnike.

Nizak i piskutavog glasa znao je što hoće

Franco je potjecao je iz tradicionalno mornaričke obitelji i bio sjajan govornik. Završio je Vojnu akademiju i vrlo brzo napredovao. Franco je 1916. imao 23 godine i već je bio satnik, a hrabrost je pokazao na bojnom polju te je bio i smrtno ranjen. Njegovo preživljavanje dalo mu je status “čovjeka kojeg prati sreća“. Uskoro je postao najmlađi zapovjednik pješaštva u povijesti Španjolske, a nakon nekoliko godina i najmlađi general u Španjolskoj. Za razliku od ostalih generala, Franko je bio izuzetno nizak (163 cm) i piskutava glasa koji je podsjećao na ženski no to mu nije predstavljalo nekakav problem. Znao je što radi, što hoće i želi i prepreke nije vidio.  

Franco

Cijeli je život proveo u braku sa sedam godina mlađom Maríom del Carmen Polo. Njegov kum na vjenčanju je bio kralj Alfons XIII. U baku je dobio kći Carmen Franco y Polo. 
U trenutku kad se Carmen rodila njen je otac već bio visoki časnik u španjolskoj vojsci, a imala je devet godina kad je započeo Španjolski građanski rat. Carmen nije bila osobito angažirana u politici. Živjela je u Francovoj glavnoj rezidenciji – nekadašnjoj kraljevskoj palači El Pardo pokaj Madrida. U kapeli te palače čak se i udala, za kirurga Cristóbala Martínez-Bordiúa, koji je od djeda naslijedio visoku aristokratsku titulu markiza od Villaverdea. Nakon što je Francisco Franco preminuo, španjolski kralj Juan Carlos dodijelio joj je još višu titulu – vojvotkinje od Franca. Carmen je rodila sedmero djece, a neke su se njene kćeri i unuke udale u kraljevske i aristokratske obitelji.
Za razliku od svoje kćeri Francova supruga uvijek je bila uz svog supruga i svugdje ga je pratila. Bila je jedna od najutjecajnijih žena svog vremena i igrala je veliku ulogu u tadašnjem režimu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti