Obavijesti

News

Komentari 1

Festival svjetske književnosti u Zagrebu i po prvi put - u Splitu

Festival svjetske književnosti u Zagrebu i po prvi put - u Splitu
4

Četvrti Festival svjetske književnosti (FSK) ove će godine u Zagrebu i Splitu ugostiti 60-ak autora iz 15 zemalja, a cilj je predstaviti neke od najvažnijih autora svjetske i domaće scene

VIDEO

Postali smo ozbljno dobar festival, kaže Seid Serdarević za svoj Festival svjetske književnosti koji se u svom najnovijem, četvrtom izdanju, održava od 4. do 11. rujna u Zagrebu i - od ove godine prvi put - u Splitu.  

- Stižu nam najbolji pisci iz 15 zemalja svijeta, a društvo će im praviti, dakako, i naši domaći književnici. Fokus je na talijanskoj književnosti pa Festival otvaramo s čuvenim Claudiom Magrisom, jednim od najpoznatijih svjetskih esejista i romanopisaca - kaže Serdarević. Iz Francuske, dodaje, dolazi autorica jednog od najvećih književnih hitova posljednjeg desetljeća,  Muriel Barbery po čijem je romanu 'Otmjenost ježa' snimljen film koji će se prikazivati u filmskom programu Festivala - svakog utorka u 18 sati.  

- Stižu nam još i Johanna Holmström iz Finske, Kateřina Tučková, autorica češkog bestselera Boginje sa Žítkove koji je nedavno preveden kod nas. Gost nam je i talijanski majstor Antonio Pennacchi, autor Mussolinijevog kanala. Imat ćemo i pjesničku večer s izraelskim pjesnicima, a u programu Razotkrivanje razgovarat ćemo, među ostalim, s našim domaćim Josipom Mlakićem, Goranom Vojnovićem i Radom Šerbedžijom, što smo ostavili za zatvaranje Festivala 11. rujna - kaže Serdarević.

Program obuhvaća i stripove, ali i izložbu crteža i slika prema književnim motivima koja se otvara 1. rujna u 20 sati u Talijanskom institutu za kulturu. Među više od 20 autora su Josip Zanki, Fedor Fischer, Ivan Fiolić, Mirjana Vodopija, Ivana Pipal i Tomislav Buntak.  

Posebna festivalska atrakcija bit će, najavljuje Serdarević, tzv. L.I.R., tj. Livre in Room.  

- Ta će digitalna kabina, odnosno interaktivna hologramska instalacija, biti postavljena u Zagrebu, u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj, kao otok snova na kojem, kad uđete, odaberete knjigu, skenirate bar kod i pojavljuje se hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige - pojasnio je na predstavljanju Festivala Luc Lévy, ravnatelj Francuskog instituta dodajući kako će L.I.R., koju je osmislio umjetnik Joris Matheiu, biti otvorena od 3. rujna do 2. listopada.  

Osim u Zagrebu, u Kinu Europa i Knjižnici “Bogdana Ogrizovića”, 4. Festival svjetske književnosti se od ove godine održava i u Splitu, u Knjižnici 'Marka Marulića'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik