Obavijesti

News

Komentari 36

'Francuska zainteresirana za nabavu hrvatske vojne opreme'

'Francuska zainteresirana za nabavu hrvatske vojne opreme'
1

Francuska pokazuje veliki interes za gospodarsku suradnju s Hrvatskom i za obostrano povećanje investicija, a konkretno je zainteresirana za nabavu hrvatske opreme za svoju vojsku i policiju

VIDEO

Francuska pokazuje veliki interes za gospodarsku suradnju s Hrvatskom i za obostrano povećanje investicija, a konkretno je zainteresirana za nabavu hrvatske opreme za svoju vojsku i policiju, izjavio je u ponedjeljak u Parizu hrvatski premijer Tihomir Orešković nakon razgovora s predsjednikom francuske vlade Manuelom Vallsom.

"Prošle smo godine povećali hrvatski izvoz u Francusku za skoro 18 posto, francuska tvrtka danas gradi zračnu luku u Zagrebu, putnički terminal u luci Gružu u Dubrovniku, francuske tvrtke zainteresirane su za izgradnju naših pruga i za Pelješki most", izjavio je Orešković nakon sastanka s Vallsom, koji nije davao izjave.

Hrvatski premijer je rekao da postoji obostrani interes za investicije, a kao konkretan primjer spomenuo je mogućnost da tvrtka HS produkt proda Francuskoj 90 tisuća pušaka za vojsku i policiju.

"To je investicija od 300 milijuna eura, a to pokazuje da Hrvatska može konkurirati na globalnoj razini", istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Orešković je dodao da je francuska tvrtka  Bouygues, koja gradi zagrebačku zračnu luku, zainteresirana i za gradnju Pelješkog mosta koja bi trebala početi u trećem kvartalu ove godine.

Za taj posao bit će raspisan javni natječaj na kojem će pobjediti tvrtka koja bude imala najbolju ponudu, naglasio je.

Premijer Orešković  u utorak, drugog dana radnog posjeta Parizu, sudjeluje na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca te će  razgovarati s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom. Također će se sastati s predstavnicima francuskih tvrtki koje su zainteresirane za investiranje u Hrvatsku.

Nakon razgovora s Vallsom, Orešković se susreo i s glavnim tajnikom o Organizacije za ekonomsku suradnju (OECD) Angelom Gurriom.

Na upit hoće li se Hrvatska kandidirati za članstvo u OECD-u, rekao je da bi to "za Hrvatsku bilo sjajno" te istaknuo pozitivne gospodarske pokazatelje, poput rasta BDP-a u prvom tromjesječju većeg od dva posto, smanjenja deficita više nego što je planirano i investicija koje se najavljuju.  "Sve to stavlja Hrvatsku u pozitivan položaj za učlanjenje u OECD", rekao je Orešković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina