Obavijesti

News

Komentari 9

Pripremno ročište Glavašu i ekipi odgađa se do 7. travnja

Pripremno ročište Glavašu i ekipi odgađa se do 7. travnja
3

Glavašev odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako je sutkinja Tanja Pavelin Borzić na pripremnom ročištu zauzela stav da se u izmjeni optužnice radi o tzv. činjeničnom pitanju

VIDEO

Pripremno ročište Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima u slučajevima "garaža" i "selotejp" odgođeno je do 7. travnja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu gdje će se voditi novo suđenje u slučaju ratnog zločina nad osječkim Srbima.

Dolazeći na sud Glavaševa je obrana ustvrdila kako očekuju izmijenjenu optužnicu u ovom slučaju slijedom odluke Ustavnog suda koji je ukinuo raniju pravomoćnu presudu, ali i Vrhovnog suda koji je potom, odlučujući o žalbama obrane i optužbe, zatražio novo suđenje.

Glavašev odvjetnik Veljko Miljević kazao je kako je sutkinja Tanja Pavelin Borzić na pripremnom ročištu zauzela stav da se u izmjeni optužnice radi o tzv. činjeničnom pitanju, koje će se raščišćavati na raspravi.

- Da se radi o pravnom pitanju tada bi se poseglo za drugim rješenjima što znači upućivanje izmijenjene optužnice na optužno vijeće. Vjerojatno ćemo već sada ići s prijedlogom da ova izmjena nije činjenično pitanje nego pravno jer se tiče primjene dvaju dodatnih protokola na Ženevsku konvenciju. Jednog koji se odnosi na nemeđunarodne, a drugog koji se odnosi na međunarodne sukobe - kazao je Miljević.

Dodao je na će na nastavku pripremnog ročišta 7. travnja "biti još nekih prijedloga, jer s nezakonitim dokazima ne smijete ići na raspravu". 

- To je i predviđeno kod pripremnog ročišta kao jedna od glavnih stvari - kazao je Miljević.

Glavaš: Od suda ne očekujem ništa

Od ponovljenog procesa ne očekujem ništa, a nije mali broj sudaca iz hrvatskog pravosuđa koji direktno govore da je hrvatsko pravosuđe dno dna opterećeno velikim problemima. Kad to kažu ljudi iz hrvatskog pravosuđa što da ja mogu reći. Neka bude što će biti i neka rade kako rade i neka se proces okonča onako kako netko želi. Ja stojim na onim stavovima na kojima sam stajao i prije 12 godina, ja nisam kriv. Optužnica je bila politički motivirana i montirana, proces je tako završio kako je završio i evo, nalazimo se 12 godina kasnije na novom početku. Ne očekujem od suda ništa i neka bude što će biti, rekao je u četvrtak Branimir Glavaš. 

Glavaš je dao izjavu novinarima uoči pripremnog ročišta za novo suđenje u tzv. slučajevima "Selotejp" i "Garaža" na Županijskom sudu u Zagrebu.

Njegovi odvjetnici očekuju da će na pripremnom ročištu dobiti izmijenjenu optužnicu.  

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015. godine.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..