Obavijesti

News

Komentari 9

Vladimir je sinu Goranu 1991. rekao: ‘Ne boj se’. I nestao...

Vladimir je sinu Goranu 1991. rekao: ‘Ne boj se’. I nestao...
4

JOŠ GA TRAŽI: Olgi Edelinski suprug je sa sinom završio u logoru u Dalju. Sin je razmijenjen, a Vladimira ni danas nema. Olga mu samo želi zapaliti svijeću na grobu

VIDEO

Kad su nas četnici istjerali iz Komerca, mojeg tad 16-godišnjeg sina Gorana i supruga Vladimira autobusima su prebacili u Dalj. Danju su ih držali u kino dvorani, a noću odvozili na streljanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:29



Kad je Goran uspješno razmijenjen, ispričao je posljednji susret s ocem, govori nam Olga Edelinski (69). Za suprugom i danas traga te ne zna što mu se dogodilo ni gdje su mu posmrtni ostaci.

- Te noći izveli su ih na streljanje. Bila je noć. U mraku su svijetlile samo njihove kokarde. Postrojili su ih, stali ispred njih i rekli: ‘Ustaše, sad ćemo vas poubijati!’. Otac je Gorana primio za ruku i rekao mu: ‘Sine, ne boj se’. Te noći nisu pucali, radilo se samo o psihičkom zastrašivanju. I to je zadnji put da je Goran vidio oca - tužno priča Olga. Iako je pokušavala saznati suprugovu sudbinu, do danas joj to nije uspjelo.


Bila je na svakoj razmjeni, od Nemeta, “Svi za sve”, no za njezina Vladimira nitko nije znao.

- Jedan čovjek mi je 1993. godine ispričao da su Quicka (kako su zvali Vladimira) iz Dalja vozili u Vukovar na raščišćavanje. Šepao je na desnu nogu i nije smio pričati. Što se s njim uistinu dogodilo, nikad nisam uspjela saznati. Pričalo se da su ih slagali na skelu, pustili je u Dunav i gađali ih minobacačem. Znam samo da sam do ožujka 1992. osjećala strahovitu tjeskobu, stezanje u srcu, no iza toga je prošlo. Čak sam jednog Srbina koji je oženjen za Hrvaticu pitala što je s mojim mužem, a on mi je ovako odgovorio: ‘Nemoj ga tražiti, nemoj me ništa pitati, znaš da imam djecu’. Tako da vam ni danas ne znam što mu se desilo – nemoćno širi ruke Olga te nastavlja:

- Kad vidim da nemam izlaza, dođe mi da zaplačem te isplačem svu tugu i bol. A onda izmolim očenaš, zamolim nebesa da napokon nađem posmrtne ostatke supruga, da mu na grobu zapalim svijeću - kaže Olga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...