Obavijesti

News

Komentari 260

"Gospodine, upozoravam vas, udaljite se s otoka Smokvice!"

"Gospodine, upozoravam vas,  udaljite se s otoka Smokvice!"
5

24sata prvi na zabranjenom otoku dinastije Todorić: Čamac na molu svjedoči kako je sve spremno za korištenje u svakom trenutku. Domar nam nije želio reći je li na otoku i Gazda...

VIDEO

Sunce, lagani proljetni povjetarac, miris borova, kristalno čisto more... Idila.

To je jučerašnja slika sa Smokvice Vele. Otoka na kojemu posljednjih deset godina ljetuju Gazda i njegova obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:25

Krenuli smo iz Rogoznice, a kako smo se pribrižavali otoku tako je ‘rasla’ impozantna vila. Smještena je na samoj obali, uz pješčanu plažu i pristanišni mol.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na Todorićevoj Smokvici: Vikendica puna ljudi, ribari pripremaju parangale Reporter: Mateo Ivić

Posted by 24sata on Saturday, April 22, 2017

Napokon smo pristali. Moj prijevoz me odlučio sačekati u čamcu, a ja sam kročio na tlo otoka na kojem su donošene neke od strateških odluka u poslovanju Agrokora. Zbog nekih od tih odluka danas se trese Hrvatska.

Na otoku je nekoliko ljudi. Sumnjičavo nas pogledavaju. Ovdje se ne dolazi nepozvan. Prate nas pogledom. Dva ribara pripremaju parangale za ribolov... Iz vile dopiru glasovi.

Prilazi mi neki čovjek, najvjerojatnije domar koji se brine o kući dok Todorići nisu na otoku.

Dolazio helikopterom

- Oprostite, čujem da je netko u kući. Jel’ gospodin Todorić možda na otoku - pitam, nadajući se potvrdnom odgovoru. No domar je profesionalac:

- Ništa vam ne mogu reći. Obratite se gospodinu Anti Lušiću - hladno je odgovorio.

Od Lušića je Ivica Todorić 2006. kupio tvrtku Grafoplast, koja je bila koncesionar Smokvice Vele pa je time Gazda dobio i otok na korištenje. Nakon izbijanja afere Agrokor sve se mijenja. Od ovog mjeseca Grafoplast je opet u vlasništvu Lušića, što se tumači kao Todorićev pokušaj da mu država ne otme ljetovalište.

Mir, tišina i borovi

Razgovor i žamor nisu jenjavali. U kući je bilo bilo najmanje pet šest ljudi, iako su nam mještani Rogoznice rekli da su na otoku samo dva čovjeka koji brinu o kući. Tko zna, možda sam i nesvjesno svjedočio sastanku Agrokorovih vjerovnika...

Mještani Rogoznice, a najviše ribari, rekli su mi kako su Todorići na Smokvici ljetovali posljednjih desetak godina, te da su ih znali viđati i u samoj Rogoznici. Znali su kad bi dolazio i Ivica Todorić, jer je dolazio i odlazio helikopterom.

- Blago onima koji tamo ljetuju, uvjerit ćete se i sami kad dođete, bio je najčešći komentar

Na otoku je sve pažljivo održavano - šetnica, šuma, plaža... Iz daleka se vidi da se radi o luksuzu. Otok je dovoljno blizu obale, a opet dovoljno daleko da Gazda i gosti mogu uživati u miru. Da sad poželi doći, sve ga čeka i sve je spremno za odmor iz snova.

Radijus kretanja bio mi je ograničen na radijus dječjeg šestara...Budno domarevo oko pratilo me u stopu: “Gospon, upozoreni ste, ne možete se približavati objektima”. Nisam iskušavao njegovo strpljenje.     

Ali i bez približavanja ljetnikovcu na Smokvici se ima što vidjeti.

Oko kuća je gusta borova šuma, uređene staze za šetnju, a niti deset metara ispred ljetnikovca uređena je plaža. Kristalno bistro more, čista ljepota. Zapravo je cijela Smokvica prekrasna, čista, uređena i nezagađena, a jedino s čime bi je mogli usporediti su Brijuni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabranjeni otok: Ako Todorić ne plati koncesiju do kraja mjeseca, ostaje bez Smokvice Reporter: Mateo Ivić

Posted by 24sata on Saturday, April 22, 2017

Ima rok do svibnja

Ali, svemu lijepom dođe kraj, umjesto Todorićevih na Smokvici će ubuduće ljetovati netko drugi, jer Ivica Todorić, po svemu sudeći, ostat će bez svog omiljenog ljetovališta, otočiča Smokvica Vela kod Rogoznice. Naime, ako se do početka svibnja ne podmire dugovi za koncesiju, a obzirom na situaciju oko Agrokora vjerojatno i neće, država će opet postati vlasnik Smokvice Vele. Tada će se raspisati natječaj i odabrati novi koncesionar.

Smokvica je u prošlosti bila baza Jugoslavenske ratne mornarice. U borovim šumama još je nekoliko apartmana koji su nekada služili za smještaj vojnika, a na otoku su bili instalirana četiri velika topa za borbu protiv brodova te prislušni uređaji za otkrivanje neprijateljskih podmornica.

U Domovinskom ratu su navodno na Smokvici postavljeni i protuavionski topovi. Sve to uklonjeno je 1994. godine, a već godinu dana kasnije otok je dan u 30-godišnju koncesiju tvrtki Grafoplast, vlasnika Ante Lušića. Kasnije je Ivica Todorić kupio Grafoplast, a time dobio i otok na korištenje.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava