Obavijesti

News

Komentari 371

HDZ ima većinu: Saucha je dao svoj potpis za Jandrokovića...

HDZ  ima većinu: Saucha je dao svoj  potpis za Jandrokovića...
9

Branko Bačić, šef kluba zastupnika HDZ-a, rekao je za N1 da su za Gordana Jandrokovića skupili 76 potpisa. Svoj potpis dali su i Željko Glasnović i Tomislav Saucha

VIDEO

Klub zastupnika HDZ-a u saborsku proceduru je uputio prijedlog za izbor novog predsjednika Sabora. Prijedlog je potpisalo 76 zastupnika, kazao je Podolnjak u nastavku sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

- Imajući u vidu da su predstavili 76 glasova, što je apsolutna većina, usuglasili smo da se zahtjev o davanju mišljenja o povredi Poslovnika - povuče, rekao je Peđa Grbin te je sjednica odbora zaključena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odbor za Ustav donio je zaključak o daljnjem radu Sabora i predsjedniku Sabora Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, May 5, 2017

Branko Bačić, šef kluba zastupnika HDZ-a, rekao je da su za Gordana Jandrokovića skupili 76 potpisa.

Podržali su ga Tomislav Saucha, Željko Glasnović, HSLS, HDSSB, manjine, HKDS, HDS, Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku te Marin Škibola, nezavisni saborski zastupnik iz Kluba Promijenimo Hrvatsku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

HDZ ima 76 potpisa za izbor predsjednika Sabora Više na http://bit.ly/2q5UBNh Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, May 5, 2017

Grmoja: Neka do utorka imenuju ministre i potvrde većinu

HDZ planira nakon izglasavanja Jandrokovića za predsjednika Sabora zaključiti sjednicu i otići na pauzu do 7.lipnja. Most to smatra nedopustivim. Traže da se do utorka imenuju novi ministri.

Robert Podolnjak na Odboru

Slažete li se s predsjednikom Odbora da je Sabor dekonstituiran? Prijenos pratite na: http://bit.ly/2qGQfsX

Posted by HRT Vijesti on Friday, May 5, 2017

- Tražimo da se saborska većina potvrdi izborom četiri ministra. Ekipa koja ide na lokalne izbore može reći mi smo to podržali da se nastavi, ali nismo dio vladajuće većine, to nije većina. To nije većina. Tražimo da se u hitnom roku, do utorka potvrde ministri. Nedopustivo je da državni tajnici bez legitimiteta upravljaju ministarstvima, među njima voditelj izbornog stožera HDZ-a, obavještajac, Robert Kopal koji nije dobio podršku Sabora, koji radi profile zastupnika i konkurenata. Neka dođe u Sabor i dobije većinu i mi onda s tim nemamo problema. Oni love zastupnike koji se možda boje da neće ući u Sabor, ne znam tko je potpisao. Škibola, on je momak koji je izbačen iz Živog zida, možda se boji da u slučaju novih izbora neće biti na listi, ali nije rekao da je dio vladajuće većine. Neka premijer predloži ministre, kad dobiju podršku, onda možemo na pauzu, rekao je Grmoja.

HDZ uputio prijedlog za izbor novog predsjednika Sabora Više na http://bit.ly/2q5UBNh Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, May 5, 2017

Sjednica zatvorena za javnost

Nakon sat vremena rasprave članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na prijedlog Milorada Pupovca sjednicu su nastavili iza zatvorenih vrata.

Ivana Pernara morali su izbaciti sa sjednice jer ju je pokušao prenositi uživo preko svog Facebook profila.

Na dnevnom redu bio je zahtjev za mišljenjem o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, koji je podnio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, sjednicu je nastavio voditi potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ). Oporba, u prvom redu SDP, tvrdi da Reiner nema pravo 'sjediti u predsjedničkom stolcu' jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Saborski Odbor za Ustav raspravlja tko će voditi Sabor: SDP predlaže da se uvede tehnički predsjednik Sabora do imenovanja novog Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, May 5, 2017

 Poslovnik Sabora ne uređuje izrijekom pitanje zamjene predsjednika Sabora u slučaju njegove ostavke ili razrješenja. Činjenica je da je Sabor konstituiran izborom predsjednika. Riječ je o iznimnoj važnoj temi. Smatram da je došlo do dekonstitucije Sabora. Ovo je iznimna situacija, koja ne može biti trajna, rekao je na početku sjednice Robert Podolnjak (Most).

Podolnjak: Sabor je dekonstituiran

- Postojeća odredba iz članka 34. nije baš jasna u pogledu je li primjenjiva u trenutku kad je predsjednik dao ostavku. Koncipirana je tako da potpredsjednici pomažu u radu Sabora u slučaju odsustva predsjednika Sabora. Želio bih ukazati na jednu važnu činjenicu,obzirom na praksu drugih parlamenata, a to je da se predsjednik bira apsolutnom većinom svih zastupnika što naznačuje postojanje parlamentarne većine pri njegovom izboru. U našem Poslovniku dovoljna je i relativna većina. Posljednje pitanje, pitanje postojanje parlamentarne većine, koja je upitna nakon ostavke predsjednika Sabora, dodao je Podolnjak.

Peđa Grbin (SDP) kazao je kako drži da je Reiner prekršio Poslovnik Sabora jučerašnjim postupanjem. 

- Mislim da ne bi trebali raspravljati o onome što je bilo jučer, nego kako ćemo spriječiti da se ova dvojba ponavlja i ubuduće. Slažem se da u članku 34. postoji dvojba, nije uređen trenutak prestanka dužnosti predsjednika Sabora, ali ne slažem se da je time i dekonstituiran Sabor. To vrijedi jedino ako se Sabor raspusti ili mu istekne mandat. Sabor postoji, ali ima problema s tim kako će raditi - rekao je Grbin.

Grbin: Nudimo rješenje koje će omogućiti funkcioniranje Sabora

Kluba SDP-a predlaže da u ovakvoj situaciji potpredsjednici Sabora među sobom većinom glasova izaberu onog koji će nastaviti obnašati dužnost predsjednika Sabora.

- Imajući u vidu da takav zamjenik nema legitimitet koji ima predsjednik izabran od strane zastupnika, zato mu treba ograničiti ovlasti i radnje koje smije poduzimati. Obavlja tehničke poslove, ne smije mijenjati ili dopunjavati dnevni red, ne bi smio zatvarati sjednicu...Naš je cilj predložiti rješenja koja će osigurati da Sabor funkcionira koliko je to moguće, ako se pokaže da ne može funkcionirati, onda je sljedeće njegovo raspuštanje, dodao je Grbin.

Nakon njega riječ je preuzeo Dražen Bošnjaković iz HDZ-a koji je iznio mišljenje da članak 34, stavak 3, Poslovnika rješava ovu situaciju - dakle, da potpredsjednik Sabora biran iz saborske većine preuzima predsjedanje Saborom. 

Podolnjak: Radi se o bezvlašću u Saboru

Bošnjaković je dodao da se ne slaže s Grbinovim prijedlog i smatra da on nije u skladu s Poslovnikom i Ustavom.

- Radi se o interegnumu, a to je bezvlašće u Saboru. To znači da smo u situaciji koja mora trajati vrlo kratko. Ja to mogu prihvatiti. Osobno sam skloniji tome, što je rekao i Bošnjaković, da zadiremo ovim mišljenjem i u Poslovnik. Osobno smatram da bi najbolje rješenje bilo odredba Poslovnika koja bi regulirala pitanje ostavke i razrješenja koju imaju mnogi parlamenti koje sam imao priliku konzultirati, rekao je Podolnjak. 

- Što da se ovo dogodilo u prošlom mandatu, odnosno da je kolega Reiner podnio ostavku? Imali smo tri potpredsjednika iz tri različite stranke koje su činile većinu? Tko bi onda u toj situaciji nastavio predsjedavati? Kakva bi tada bila interpretacija?, pitao je Podolnjak Bošnjakovića.

Orsat Miljenić (SDP) je rekao da smo se našli u situaciji u kojoj nismo bili, a Poslovnik ne nudi direktno rješenje.

- Ovo nije stabilan odnos, on se promijenio. Mi nudimo pronalazak rješenje koji zahtijeva da onaj koji ima većinu to pokaže čim prije, a za to vrijeme Sabor ne donosi odluke, osim onih koje se odnose na utvrđivanje većine. Ne možemo dozvoliti da netko teoretski do kraja mandata ne traži većinu, rekao je.

- Slažem se da moramo odlučiti hoćemo li u budućnosti birati apsolutnom ili relativnom većinom, ali imamo situaciju koju moramo riješiti danas, rekao je Miljenić.

Pupovac: Raspravimo o ovom pitanju bez kamera

Milorad Pupovac (SDSS) je kazao kako ostavka Bože Petrova još nije potvrđena.

- Bez obzira na tenzije i atmosferu zadnjih nekoliko dana članak Poslovnika 34., stavak 3 je jasan - predsjednik Sabora je podnio ostavku i zamjenjuje ga jedan od potpredsjednika. Činjenica da je Reiner preuzeo predsjedanje od Petrova nije sporna. To je prilika u kojoj predsjednik nije prisutan i netko je morao preuzeti posao. Poslovnik to kaže i mi tome ne možemo proturječiti, rekao je Pupovac.

- Završno, mislim da o prijedlogu kolege Grbina moramo raspravljati, i mimo ovoga što sam dosada rekao. Predložio bih da nakon govora profesorice Pusić raspravimo o tome bez kamera, rekao je Pupovac.

Podolnjak je rekao kako bi raspravu nastavio ispred kamera, ali da o Pupovčevu prijedlogu mogu raspraviti ako je još netko od članova Odbora sklon toj ideji.

Pusić: Grbinov prijedlog ide u dobrom pravcu

Vesna Pusić je kazala kako Sabor nije dekonstituiran jer se jednom ostavkom ne ruše temeljne institucije države, a kao rješenje predložila je kompromis u kojem bi se ograničilo razdoblje u kojem potpredsjednik može voditi Sabor.

-  Slažem se da smo u neviđenoj situaciji i mislim da moramo pronaći rješenje tko će voditi Sabor, koji bez daljnjega postoji i dalje. Po logici legitimiteta ni kolega Petrov ga nije imao jučer i prekjučer, prije nego je dao ostavku, kad je kod sebe imao 79 potpisa za njegov opoziv. Čini mi se da prijedlog kolege Grbina ide u jednom praktičnom dobrom pravcu, da se osigura funkcioniranje parlamenta, koji naravno postoji i treba postojati da bi izašli iz ove krizne situacije, a da se ne prejudicira ili ne odvodi na vrlo dugo rok izbor predsjednika Sabora, koji ne samo da je nužan nego bi ujedno pokazao i tu famoznu parlamentarnu većinu koja nam je potrebna, rekla je Pusić.

Bačić: Uporno inzistiramo da Sabor nema većinu

Branko Bačić (HDZ) je ustvrdio da nije dobro kada predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik tvrdi da je Sabor dekonstituiran i da vlada bezvlašće u Saboru. 

- Podržavam inicijativu kolege Pupovca da prijedlog kolege Grbina raspravimo nakon stanke i da možemo slobodnije komunicirati. Ostavka predsjednika Sabora nije dana zbog nekih moralnih razloga nego je na nju primoran jer je protiv sebe imao apsolutnu većinu. Mi uporno inzistiramo da Sabor nema većinu, no jučer je bila obveza oporbe da dokaže da ima većinu i u tome nije uspjela, a ne obveza Vlade. Zna se kada se u Saboru odlučuje većina, rekao je Bačić i nabrojao sve instance kada se to radi.

- Da li postoji većina ili ne, to ćemo utvrditi kad premijer predloži nove ministre, tada ćemo odlučivati ima li ili nema većine u Saboru. Ja se slažem da to ne može trajati dugo i to je ono što nitko u HDZ-u, a vjerujem ni u Saboru, ne može prihvatiti neko nerazumno vrijeme ili otezanje. Na prvoj idućoj sjednici Sabora premijer bi trebao predložiti nova četiri ministra. Možemo se založiti da ta sjednica Sabora bude što prije, a do tada nema ustavne krize i nema krize vlasti, rekao je HDZ-ov Branko Bačić.

Također je rekao da treba dobro promisliti prije uvođenja novog instituta u Saboru. Bačić je rekao da bi bilo loše da odredbu, kakvu je predložio Grbin, sruši Ustavni sud.

 - Ništa se bitno neće dogoditi u roku 20 dana i da zbog toga potpredsjednik Sabora ima manje ili veće ovlasti da bi se trebalo mijenjati odredbe Poslovnika, rekao je Bačić.

Pusić: Ovo nije trenutak za trijumfalizam

Vesna Pusić je napomenula da u jučerašnjoj situaciji gdje opozicija ima jedan glas manje od većine nije trenutak za trijumfalizam, nego je riječ o vrlo uznemirujućem stanju.

- Glasanje o povjerenju ministru nije glasanje o povjerenju vladi, ali ako su u parlamentu svi, a bili su praktički svi, a ako prijedlog opozicije ima jedan glas manje od natpolovične većine, a opozicija je opozicija zato što nema većinu, pa to je zaista zabrinjavajuće. Nije trenutak ljudi za trijumfalizam, trenutak je da se kaže - provuklo se ovo, 'ajmo smiriti situaciju, rekla je Pusić.

- Glasanje 75:75 nije znak da Vlada nema većinu, ali izaziva veliku sumnju. Zahtijevam da se ta većina što prije utvrdi. Kod Barišića Most nije bio izašao iz koalicije, a jučer jest. Situacija zahtijeva da se ljudi skupe i da se pokušamo izvući iz ove situacije. Ovo zahtijeva provjeru, odgovorila je Pusić na opaske HDZ-va Branka Bačića.

-  Kolega Bačiću, ovo nije upravni ili parnični postupak, već postavljanje pitanja da li politički i parlamentarni sustav može funkcionirati i to je političko, a ne pravno pitanje, iako ima pravne posljedice. Vi ga možete riješiti tako da predložite predsjednika Sabora i mi s tim nemamo problema. Naš cilj nije opstrukcija, nego da vas natjeramo da učinite ono što vi ne želite učiniti. To što nemamo predsjednika Sabora, ne znači da ne možemo raspravljati o kandidatima za ministre. Vrlo jednostavno sve možete razriješiti. Zakon vam kaže da kandidate za ministre možete predložiti najkasnije do sljedeće sjednice, ali to ne znači da to ne možete napraviti ranije, rekao je Grbin.

Pupovac ja kazao kako se rad mora nastaviti bez kamera jer postoji dio članova koji vjeruju da mogu postići kompromisno rješenje.

- Vidim određene zamjerke na prijedlog Peđe Grbina. Ako bi to prihvatili, svaki predsjednik ne bi mogao zaključiti sjednicu niti bilo što staviti na dnevni red, kazao je Pupovac.

- Ako većina odluči, ja ću potpisati mišljenje, ali rekao sam svoj stav, da je pravno najčišći put izmjena Poslovnika Hrvatskog sabora, rekao je Podolnjak.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 371
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu