Obavijesti

News

Komentari 60

Gripa zatrpala splitsku bolnicu: Sve više je teških upala pluća

Gripa zatrpala splitsku bolnicu: Sve više je teških upala pluća
1

U bolnici je trenutačno 20 pacijenata s upalom pluća koja je nastala kao posljedica virusa gripe. Uz to, u bolnicu je primljen i 58-godišnjak s dijagnozom meningitisa

VIDEO

Muškarac u dobi od 60 godina, koji je prošli tjedan preminuo  u roku od nekoliko sati od dolaska na Jedinicu intenzivnog liječenja u KBC-u Split, umro je od posljedica virusa gripe, potvrđeno je nakon analize uzorka tkiva. Pacijent je primljen je s obostranom upalom pluća, a analiza je pokazala kako je riječ o influenci tipa A. To je drugi potvrđen slučaj smrti uzrokovane gripom u Splitu. Prije 20-ak dana preminula je 30-godišnja žena. Još jedan slučaj smrti od gripe zabilježen je u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:44

Kako doznajemo od dr. Ive Petrića, voditelja Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, sezona gripe je na vrhuncu.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, na području županije registrirano je više od 600 slučajeva oboljelih, a podaci iz ambulanti, domova zdravlja i bolnice još pristižu tako da je brojka sigurno još i veća.  

- U bolnici je trenutačno 20 pacijenata s upalom pluća koja je nastala kao posljedica virusa gripe. Od 20. prosinca, dakle od početka sezone gripe, ukupno smo imali 30 takvih pacijenata – rekao nam je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju.  

Zbog građana koji dolaze sa simptomima gripe, splitska bolnica je pretrpana. Samo u posljednjih 15-ak dana, na Klinici za infektologiju na Križinama pregledano je oko 250 pacijenata koji imaju gripu.

U bolnici su zbog gripe zabranili posjete na nekim odjelima gdje leže posebno osjetljivi pacijenti, ali općenito apeliraju na građane da ne dolaze u posjete ukoliko zaista nije nužno. 

Pojavio se slučaj meningitisa

Nakon što je prošli tjedan šestomjesečni dječak iz okolice Sinja preminuo od meningokokne sepse uzrokovane meningokokom, u splitsku bolnicu je primljen i 58-godišnjak s dijagnozom meningitisa, no kod njega je riječ o gnojnom meningitisu uzrokovanim pneumokokom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca