Obavijesti

News

Komentari 59

Gutaju svašta: Djeci vade igle, baterije, igračke, ukrase s bora

Gutaju svašta: Djeci vade igle, baterije, igračke, ukrase s bora
3

U čak 60 posto slučajeva na RTG snimkama nije vidljivo ono što je dijete progutalo, osobito ako je riječ o plastici. Dijagnostika se tada temelji na izjavama odraslih

VIDEO

Baterije, igle, novčići, lego kockice, čačkalice, raznovrsni dijelovi igračaka, ukrasi s bora, komadići spužvi za školsku ploču...

Svega toga u dječjim želucima nagledaju se liječnici Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj. Dugačak je popis svega što gutaju manja djeca, ali i tinejdžeri. U čak 60 posto slučajeva na RTG snimkama nije vidljivo ono što je dijete progutalo, osobito ako je riječ o plastici.

- Dijagnostika je tad otežana i temelji se na izjavama odraslih koji su vidjeli ili pretpostavljaju što je dijete progutalo - kaže prim. dr. Antun Kljenak, dječji kirurg iz Klaićeve.

Većina tih stranih tijela, kaže prim. dr. Kljenak, prođe spontano kroz probavni trakt. Čak i igle mogu spontano izaći, a prim. dr. Kljenak kaže da se crijeva u tim slučajevima točno prilagode novonastaloj situaciji. Najveći je problem kad je dijete malo, a progutani predmet velik. Prolazak predmeta kroz ždrijelo je najopasniji jer tad postoji opasnost od gušenja. U tim slučajevima sekunde mogu odlučivati o životu i smrti.

- Najčešće se sve prati ambulantno i prođe bez operacije ako dijete miruje i jede prilagođenu hranu, poput vlakana ili žganaca. No neki put se progutani predmeti moraju vaditi ako procijenimo da mogu naštetiti sluznici probavnog trakta. Baterije, primjerice, mogu biti vrlo opasne. Oštriji i veći predmeti mogu izazvati perforaciju crijeva - kaže prim. dr. Kljenak i dodaje da predmete uglavnom vade endoskopski (bez ikakvih rezova).

No osim djece koja slučajno gutaju razne predmete tu su tinejdžeri s posebnim poremećajem zbog kojeg jedu komade spužvi za školsku ploču. To je vrlo opasno jer spužve upijaju tekući sadržaj i bubre u probavnom sustavu. To može prouzročiti začepljenje i zapetljaj crijeva, pa prim. dr. Kljenak kaže da ovaj problem, ako se ne riješi kirurški, može ugroziti život tinejdžera. Kod takve djece važan je psihijatrijski tretman.

- Pozivamo roditelje da budu vrlo oprezni jer statistike kažu da djeca najčešće gutaju predmete u vlastitom domu. Ako znaju što je dijete progutalo i imaju još jedan primjerak tog predmeta, neka ga ponesu u bolnicu kako bi liječnici znali s čim imaju posla - poručuje prim. dr. Kljenak.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava