Obavijesti

News

Komentari 92

Hakeri napali Traumatologiju: Srušio se sustav s podacima

Hakeri napali Traumatologiju: Srušio se sustav s podacima
1

Zbog napada virusom, imali smo problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, potvrdili su nam iz zagrebačke bolnice. Sve su prijavili policiji

VIDEO

Hakeri, nažalost, postaju sve kreativniji, ali bešćutniji. Više ne biraju koga će napasti. Sredinom prosinca napali su sustav Klinike za traumatologiju u Zagrebu. Srušili su sustav s radiološkim podacima pacijentima među kojima su bile i rentgenske slike. Tako pacijenti nisu mogli dobiti slike svojih lomova.

- Slomio sam ruku te nakon što sam dobio otpusno pismo zatražio sam rentgensku sliku. U bolnici su mi kazali da mi ju ne mogu dati jer im je sustav pao, odnosno da ih je netko hakirao - kazao nam je jedan od pacijenata.

Da su hakeri napali Kliniku za traumatologiju, potvrdio nam je i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice doc.dr.sc. Mario Zovak, dr.med. 

- U Klinici za traumatologiju nije pao bolnički informativni sustav i nisu nestali podaci o liječenju pacijenata. Istina je da smo imali problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, radi napada virusom, ali svi su podaci spašeni iz backupa i prebačeni na novi server. Slučaj je prijavljen policiji radi utvrđivanja načina upada virusom kako bi se, ubuduće, od istog zaštitili - kazao nam je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Računalni stručnjak kazao nam je da su za njega hakeri koji napadaju bolnice bešćutni. Iz policije su nam kazali da su ovakvi zločini u porastu.

- U prvih 10 mjeseci 2016. godine evidentirali smo 1504 kaznenih djela, protiv računalnih sustava, programa i podataka u odnosu na 1171 kaznenih djela u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je druga u svijetu po broju hakerskih programa koji zaključaju računalo.

Što se tiče zaštite od hakerskih napada, iz Nacionalnog CERT-a, organizacije koja se bavi očuvanjem informacijske sigurnosti javnih sustava u Hrvatskoj preporučuju upotrebu antivirusnog softvera s ažuriranom bazom podataka mogućih napada, redovitu nadogradnju operacijskog sustava, zatim redovitu izradu rezervnih kopija podataka ili operativnog sustava te preporučuju da treba biti oprezan i ne aktivirati bilo kakve izvodljive datoteke ponuđene mailom ili nekim drugim Internet servisom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa