Obavijesti

News

Komentari 38

'HDZ nije lobirao da se Vučićev SNS još ne prima u savez EPP'

'HDZ nije lobirao da se Vučićev SNS još ne prima u savez EPP'
1

Odluka o primanju Srpske napredne stranke (SNS) u pridruženo članstvo Europske pučke stranke odgođeno je iz političkih razloga za studeni...

VIDEO

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbacio je u utorak spekulacije da je HDZ "izlobirao" odgodu primanja Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u Europsku pučku stranku (EPP) zbog interesa njegove stranke i uspjeha na parlamentarnjim izborima.

"HDZ nije izlobirao tu odluku već se radi o odluci Predsjedništva EPP-a", kazao je Plenković novinarima nakon predstavljanju HDZ-ova programa za osobe s invaliditetom u KD Vatroslav Lisinski upitan je li HDZ zbog kampanje izlobirao takvu odluku EPP-a. Navevši da je tu informaciju dobio jučer, Plenković je najavio i da će predsjednik EPP-a Joseph Daul doći u četvrtak na završni skup podržati HDZ  te će novinari imati prigodu direktno ga o tome pitati.

Odluka o primanju Srpske napredne stranke (SNS) u pridruženo članstvo Europske pučke stranke odgođeno je iz političkih razloga za studeni, doznaje se u utorak u EPP-u.  “Na prijedlog predsjedništva EPP-a glasovanje na političkoj skupšitni EPP-a, koja se održava u utorak, o zahtjevu za primanje u pridruženo članstvo SNP-a odgođeno je za studeni”, rečeno je Hini u EPP-u.

Zadaća HDZ-a je poboljšati položaj osoba s invaliditetom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plenković je u izjavi novinarima zahvalio saborskoj zastupnici i kanidadtkinji u I. izbornoj jedinici za saborsku zastupnicu Ljubici Lukačić na njezinom radu na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom i njihovoj integraciji u društvo. Naglasio je kako danas u zemlji ima pola milijuna osoba s invaliditetom, a njih oko 80 milijuna na razini EU.

"Zadaća je HDZ-a - koji ima jasnu komponentu društvene solidarnosti, uključenosti i pravednosti, da u budućim aktivnostima primjenjuje sve međunarodne konvencije i koristi sredstva iz Europskog socijalnog fonda te poboljša hrvatski zakonodavni okvir, kao i druge mehanizme, koji će omogućiti što bolji obrazovni sustav, punu integraciju, zapošljavanje te deinstitucionalizaciju i udomljivanje osoba s invaliditetom. Također, založit će se i za kvalitetniju institucionalnu zaštitu za one osobe s invaliditetom za koje drugačija vrsta skrbi nije moguća", poručio je.

Ostavite poruku budućoj vladi

SNS vjeruje da će ih HDZ poduprijeti

Tajnica Srpske napredne stranke (SNS) za međunarodne odnose Jadranka Joksimović izjavila je u utorak da će se pitanje učanjenja SNS-a u skupinu Europske pučke stranke (EPP) staviti na dnevni red skupštine EPP-a sredinom studenoga i vjeruje da će HDZ poduprijeti njihov prijem, prenose beogradski mediji.

Joksimović je ocijenila kako je "stvar procedure i dogovora unutar EPP-a o dnevnom redu", te da je SNS u redovitim kontaktima s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, potpredsjednicima, generalnim i međunarodnim tajnikom.

Joksimović, koja je i ministrica zadužena za eurointegracije u srbijanskoj vladi, izjavila je agenciji Tanjug kako je "izvjesno da će se pitanje članstva" SNS-a staviti na dnevni red na političkoj skupštini EPP-a 14. i 15. studenoga".

"Sigurna sam da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i HDZ sa zadovoljstvom glasovati za prijem SNS-a u skupinu EPP", rekla je Joksimović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto