Obavijesti

News

Komentari 184

HDZ odustao od poskupljenja dopunskog i plaćanja na hitnoj

HDZ odustao od poskupljenja dopunskog i plaćanja na hitnoj
1

Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio, kaže Prgomet

VIDEO

Na predstavljanju HDZ-ova zdravstvenog programa u ponedjeljak je najavljeno da neće biti privatizacije zdravstva i podjele na privatno i javno zdravstvo, ali ni poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja i naplate usluga na hitnim bolničkim prijemima za nehitne pacijente, kako je ranije najavljivao sadašnji tehnički ministar zdravlja Dario Nakić.

"Nema privatizacije zdravstva. Inzistirat ćemo na jasnoj podjeli na privatno i javno zdravstvo koje mora biti dostupno svakom građaninu Hrvatske, bez obzira koliko bogat bio i u kojem kraju Hrvatske živio. Dakle, nema niti riječi o onome što nam se predbacuje, o tzv. amerikanizaciji zdravstva. Čuvat ćemo zdravstvo kao civilizacijsku vrijednost koja mora biti dostupna svih građanima", rekao je Drago Prgomet na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Nema penalizacije za nehitne pacijente

Poručio je i da neće biti penalizacije za nehitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima jer je država, odnosno Ministarstva zdravlja, dužno osigurati pacijentima hitnu medicinsku pomoć na razini primarne zdravstvene zaštite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je pak kako će hrvatski zdravstveni sustav ostati solidaran i neće biti poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu se razmišljalo zbog naslijeđenih dugova od prethodne Vlade u visini 2,9 milijardi kuna.

- U međuvremenu je došlo do gospodarskog rasta, očekujemo da će se taj rast nastaviti i da neće biti potrebe za povećanjem cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja - rekao je Nakić.

Zdravstvo, dodao je, mora biti dostupno svim građanima bez obzira na financijska sredstva koja državi stoje na raspolaganju.

Naveo je kako su u šest mjeseci još uvijek aktualne Vlade povećali kvalitetu zdravstvene skrbi i nabavili niz novih medicinskih uređaja, među kojima i 16 CT uređaja za bolnice širom Hrvatske.

Izgradnja nacionalne dječje bolnice

Za idući mandat najavio je nastavak funkcionalnog povezivanja malih bolnica s većima, administrativno rasterećenje i smanjenje standardnog broja pacijenata po liječniku obiteljske medicine sa 2000 na 1500 pacijenata, te izgradnju nacionalne dječje bolnice u Zagrebu za koju su, kaže, dijelom osigurana sredstva iz fondova EU.

Nakić najavljuje daljnji razvoj hitne medicinske službe te, uz helikopterski, uvođenje hitnog brodskog prijevoza pacijenata.

Ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić najavio je nastavak rada na digitalizaciji zdravstvenog sustava, a kao prvi korak naveo je puštanje u probni rad e-kartona 1. rujna, kao i pokretanje e-portala.

- Putem e-portala povezat ćemo liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i pacijente. U prvoj fazi to ćemo omogućiti za 1,2 milijuna stanovnika, a cilj je rasterećenje pacijenata od čekanja i liječnika od prevelikog administriranja - rekao je Dorčić.

Sljedeći korak bit će izrada središnjeg kalendara naručivanja za sve bolnice, koji će pacijentima omogućiti transparentan uvid u liste čekanja, a onemogućiti dupliciranje narudžbi, rekao je Dorčić.

Ustvrdio je i da će središnji kalendar ujedno demantirati duljinu listi čekanja na dijagnostičke pretrage i preglede, na kojima je sada 800.000 narudžbi. Ravnatelj HZZO-a kaže kako se u većini radi o unaprijed dogovorenim pregledima, a stvarne liste čekanja iznose svega 10-20 posto tog broja.

Ostavite poruku budućoj vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet
HDZ I MOST, ŠESTA RUNDA

Plenković: Na stolu je i opcija bez Mosta, ali to nije prioritet

Nakon gotovo šestosatnih pregovora o vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta u srijedu su raspravili podijelu resora, Most je najavio da će u četvrtak donijeti konačnu odluku...

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru
MANDATAR VLADE

Predsjednica najavila: U srijedu konzultacije o novom premijeru

Konzultacije s izabranim zastupnicima, odnosno predstavnicima stranaka i koalicija o tome kome će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastavljanje Vlade trebali bi početi u 12 sati
Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka
USKORO NOVA VLADA

Rezultati izbora u ponedjeljak, konzultacije o Vladi od utorka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da kreće s konzultacijama o sastavljanju Vlade u utorak, čim od DIP-a dobije službene rezultate izbora