Obavijesti

News

Komentari 213

Kosor procijedila: Ostavite me na miru; Šeks: Život ide dalje

Kosor procijedila: Ostavite me na miru; Šeks: Život ide dalje
9

Za smjenu Šeksa bilo je 126 zastupnika, a za Kosor njih 124. Ljutita i razočarana Kosor nakon glasovanja nije htjela razgovarati, a Šeks je spremno davao izjave

VIDEO

Iako se glasovanje nastavilo, Kosor i Šeks su odmah nakon razrješenja napustili Sabornicu. Jadranka Kosor odmah se uputila u još uvijek svoj potpredsjednički ured, a na tom putu novinarima je tek procijedila: Pustite me na miru!

Kosor se zadržala u uredu skoro do 15 sati. Društvo su joj radili Vladimir Šeks i Josip Salapić, s kojim je potom zajedno izašla. Nije željela odgovoriti hoće li se danas iseliti iz svog ureda. 

- Imate još kakvo pitanje? - ljutito je pitala i otišla.

Vladimir Šeks spremno je davao izjave ispred sabornice. Rekao je da iz svoje stranke, kojoj je bio jedan od utemeljitelja, neće nigdje.

- Zašto bih ja iz svoje stranke išao bilo gdje? Ja ću sa svojom strankom, a i ona sa mnom, i dalje dijeliti i dobro i zlo. Vjeran sam joj i to je jedina moja stranka. Svoje ću dužnosti obavljati u okviru HDZ-a - rekao je Šeks. Dodao je da se ništa nije promijenilo otkako više nije potpredsjednik, te da ide dalje.

- To je bilo očekivano, psihički sam na to bio odavno pripremljen. Život ide dalje. Nije mi teško, jer se čovjek sa neminovnostima koje dolaze u politici mora pomiriti.Svemu jednom dođe kraj. I u životu i u politici. Ja sam zahvalan zastupnicima i svojoj stranci što su me protekle 22 godine prepoznali kao jednu od ključnih figura i u HDZ-u, a i u politici. A zahvalan sam na iskrenosti i onima koji su shvatili da mi trebaju uskratiti povjerenje - rekao je Šeks, te dodao da Jadranki Kosor nije sugerirao kakav će govor imati. Naglasio je da je sve to stvar emotivnog pristupa i da se u takvim situacijama čovjeku ne može narediti ni zapovijedati.

- Srce govori svojim jezikom - rekao je Šeks, te rekao da se možda samo čini da je uspio suspregnuti srce i emocije.

Šeks: I dalje ću služiti stranci, Hrvatskoj i građanima

Prije nego su zastupnici izglasali njihovo razrješenje s mjesta potpredsjednika Sabora, Vladimir Šeks i Jadranka Kosor mogli su se obratiti kolegama zastupnicima. Prvi je govorio Šeks, koji je, za razliku od Kosor, sam podnio ostavku na mjesto potpredsjednika. Zahvalio se zastupnicima, koji su ga predložili na tu dužnost.

- U Saboru sam od 1990. godine. U sedam navrata sam izabran za zastupnika. Tu sam dužnost obnašao 22 godine, a uz to dužnost predsjednika Sabora. Sudjelovao sam u donošenju ključnih strateških odluka vezanih za hrvatsku državnost, neovisnost, od Božićnog ustava, koji je Hrvatsku plasirao kao demokratsku zemlju, do brojnih odluka - rekao je Šeks.

Dodao je kako se na ostavku odlučio nakon što je izgubio povjerenje vrhovnih tijela HDZ-a, što je prihvatio, jer se radi o demokraciji i demokratskoj stranki. Reineru i Čuljku poželio je puno sreće.

- Ja ću i dalje ustrajno i predano služiti stranci, Hrvatskoj i građanima - rekao je.

Šeksu se na njegovu radu zahvalio predsjednik Sabora Boris Šprem. Kako kaže, u proteklih šest mjeseci dobro su surađivali. Zastupnici su sa 126 glasova za podržali ostavku Vladimira Šeksa. Suzdržano je bilo pet zastupnika, HDSSB-ovci i Jadranka Kosor.

Kosor: Proglašena sam najboljom zastupnicom

Jadranka Kosor također se zahvalila svima koji su joj dali povjerenje, a posebno HDZ-ovcima.

- Mislim da sam svoju dužnost obavljala savjesno, dobro surađivala s vama, pa i u onom razdoblju kada smo provodili unutarstranačke izbore i kad sam shvatila da je moj posao u Saboru. Redovito sam dolazila i radila te zastupala interese svoje stranke - rekla je Kosor.

Potom je još jednom ponovila detalje svoje političke karijere.

- U politici sam od 1995. godine i rezultati postoje. Imala sam čast sjediti između dva doajena Šeksa i Domljana, kojima sam se divila i od kojih sam mnogo naučila. Mislim da sam doprinosila interesima Hrvatske. Kao oporbena zastupnica bila sam proglašena najboljom zastupnicom - nabrajala je Kosor.

U raspravi se javio Šeks, koji je izrazio žaljenje i razočarenje zbog toga što se Kosor uskraćuje povjerenje.

- Ona je u svom političkom životu djelovala odgovorno i savjesno, a zadnje dvije godine kao predsjednica stranke i Vlade dala upravljala je državnom krizom, borbom protiv korupcije i ulaskom u EU. Žao mi je što njeni napori nisu prepoznati - rekao je Šeks te dodao kako kao stranački legalist prihvaća i respektira odluku da joj se uskrati povjerenje.

Šprem se i Kosor zahvalio na dobroj suradnji. Kosor je razriješena sa 124 glasa za i sedam suzdržanih. Željko Reiner je potvrđen sa 126 glasova za i pet suzdržanih kao potpredsjednik Sabora, a Tomislav Čuljak potvrđen je sa 125 glasova za i šest suzdržanih.

Karamarko: Gospoda su si dopustila ponoviti svoje monologe

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je govore Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa u sabornici.

- Mislim da to nije dobro za stranku. Sve je to već bilo rečeno na Klubu. Smatram da je to unutarstranački problem, ali gospoda su si dopustila ponoviti svoje monologe i to je legitimno - rekao je Karamarko, koji ne može procijeniti zbog čega je HDSSB bio suzdržan.

Boris Šprem rekao je kako se sastao s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom te istaknuo kako nije bilo govora o diplomaciji.

- Imali smo sastanak na temu radnog prostora. Po Poslovniku o tome odlučuje Predsjedništvo Sabora i rekao sam im da ćemo razmotriti postoji li slobodnog prostora s obzirom da je riječ o bivšem predsjedniku Sabora i bivšoj premijerki - rekao je Šprem. Spomenuo je i kako je Kosor pozvana na sastanak u Poljsku, gdje bi trebala govoriti kao bivša premijerka. I o tome će odlučiti Predsjedništvo Sabora.

Kosor se zatvorila u kabinet 

Jadranka Kosor je u Sabor došla oko 9 ujutro. 'Zabarikadirala' se u svoj kabinet, a kasnije joj se pridružio i Vladimir Šeks. Oko 11 sati izašla je vidno neraspoložena no nije htjela davati nikakve izjave. 

Malo prije podneva napustila je svoj ured i ušla u sabornicu. Nešto prije, iz njenog su kabineta izašli Branko Bačić, Martina Banić i Vladimir Šeks.

Na pitanje kako je, rekla je: 'Dobro'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca