Obavijesti

News

Komentari 83

Helikopteri novi, Migovi stari: Hrvatskoj trebaju i novi avioni

Helikopteri novi, Migovi stari: Hrvatskoj trebaju i novi avioni
6

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana proslavili su 25. rođendan na Plesu. Ponosi se borbenom eskadrilom helikoptera, ali i dalje koristi zastarjele MIG-ove 21...

VIDEO

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana proslavili su 25. rođendan na Plesu u vojarni “Pukovnik Marko Živković”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10

U hangaru je održana svečana ceremonija kojoj su nazočili pripadnici HRZ-a, načelnik Glavnog stožera, izaslanik Vlade, predsjednica Republike Hrvatske i mnogobrojni gosti. U hangaru su bili smješteni i dva MIG-a 21 te helikopter Mi-171Sh. Nakon ceremonije je hrvatska predsjednica rekla kako podržava zadržavanje borbene komponente nadzvučnih zrakoplova.

- U razgovoru s predsjednikom i potpredsjednikom Vlade odlučili smo da ćemo odluku o tome donijeti krajem 2017. To je odluka koja se ne donosi preko noći. Što se tiče MiG-ova koje imamo, mislim da u ovom trenutku zadovoljavaju zadaće, no moramo prijeći na zapadni sustav zbog usklađivanja s NATO standardima - rekla je.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nedavno je ponovno dobilo borbenu eskadrilu helikoptera. Nakon ruskih helikoptera Mi-24, od kojih su dva povučena 2002. i 2005., a šest ih je na prodaju, u Zemuniku odnedavno imamo 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Time je vidljivo da se Hrvatska okreće Zapadu jer su helikopteri donacija američke vojske hrvatskoj.

- Borbene helikoptere smo modernizirali, a trebali bismo i transportne - kaže predsjednica.

Spašavaju živote

Što se tiče transportnih helikoptera Mi-8 i Mi-171Sh, oni uspješno izvršavaju svoje zadaće. Najviše pomažu u hitnom medicinskom prijevozu, traganju za nestalim ljudima te prijevozu ljudi i opreme. Zbog načina rada, tj. pomaganja ljudima, letačke posade i helikopteri su prozvani i “leteće bolnice”. Svake godine prevezu stotine pacijenata, a najbitnije im je stići u što kraćem vremenu jer svaka minuta znači život.

- Prevozili smo bebe, djecu, trudnice, teško oboljele ili ozlijeđene ljude. Uvijek je najvažnije stići u što kraćem vremenu - rekao je zapovjednik ETH 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, bojnik Ante Siniša Kozina. Posada helikoptera iz te baze je prije dva dana prevezla 500. pacijenta ove godine, a proveli su više od 460 sati u zraku.

Prizemljeni migovi opet lete

Što se tiče borbene eskadrile aviona, MiG-ovi 21 nakon afere ponovno lete. U ožujku ove godine MiG-ovi koji su se nakon remonta u Ukrajini vratili u Hrvatsku su navodno bili sastavljeni od starih dijelova. Nazivani su i “leteći Frankensteini”. Pet zrakoplova je prizemljeno nakon što je Uskok pokrenuo istragu. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je na obljetnici rekla da je odluka o prizemljenju aviona bila ispravna.

- Držim da odluka o prizemljenju nija bila pogrešna zato što opreza nikad dosta - rekla je predsjednica. U istrazi sumnjive nabavke i remonta MiG-ova, pokajnik iz tvrtke koja je sudjelovala u natječaju za remont borbenih zrakoplova iznio je vrlo precizno datume i iznose predaje mita čiji se iznos kretao u rasponu od 50 do 200 tisuća eura. Istraga i dalje traje.

- Prema informacijama koje sam dobio od mojeg prethodnika Buljevića, policija i DORH rade izvidne radnje, i sad je na institucijama da profesionalno odrade svoje posao u toj priči - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Što se tiče odluke o zadržavanju borbene eskadrile zrakoplova, Krstičević smatra da nam je ta sposobnost potrebna, a ta odluka bi se navodno trebala donijeti krajem 2017. godine.

Krila Oluje i kanaderi

Što se tiče ostalih snaga u zrakoplovstvu, treba istaknuti Krila Oluje te protupožarnu eskadrilu. Akro grupa Krila Oluje su proteklih godina pokazali izrazitu sposobnost, a ove godine su nagrađeni za najbolji nastup u zračnoj bazi Fairford u Gloucestershireu u Engleskoj. Pratilo ih je više od 150.000 ljudi, a dobili su Mač kralja Huseina. Što se tiče protupožarne eskadrila, oni već godinama uspješno gase požare u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Prije nekoliko dana hrvatski kanaderi gasili su požare u Izraelu, a predstavnici izraelskih vlasti oduešvljeni su hrvatskom posadom.

- Izraelci duguju duboku zahvalnost svima koji su pridonijeli u borbi protiv požara i tako pokazali najbolje lice humanosti - rekao je izraelski premijer Netanyahu. Današnje hrvatsko zrakoplovstvo zahtijeva i ulaganje, a od nacionalnog interesa je zadržati borbeno zrakoplostvo. Također zrakoplovstvo je nužno modernizirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca