Obavijesti

News

Komentari 5

Hitne pacijente iz Metkovića će prevoziti u bolnicu u Mostaru?

Hitne pacijente iz Metkovića će prevoziti u bolnicu u Mostaru?
1

Sada pacijente prevoze u Opću bolnicu Dubrovnik koja je udaljena stotinjak kilometara te u KBC Split do kojeg ima 130 kilometara. U oba slučaja hitnoj je potrebno oko 75 minuta do tih bolnica

VIDEO

Stanovnicima doline Neretve je prekipjelo i za subotu pripremaju prosvjed zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite, no u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko neretvanske županije kažu da će uskoro zaživjeti projekt kojim će se životno ugrožene pacijente koji žive u blizini granice s BiH prevoziti u najbližu Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru.

Već dugo se postavlja posve opravdano pitanje zašto se najhitnije pacijente iz Metkovića, Opuzena i okolice ne vozi na liječenje u Mostar, tim više što hrvatska Vlada obilato financira mostarsku bolnicu.

Prošle godine je iz hrvatskog proračuna otišlo 39 milijuna kuna za pokrivanje dugova te bolnice, ove godine ćemo dati 40 milijuna kuna za istu svrhu, a i svih prethodnih godina hrvatska je vlast izdašno pomagala funkcioniranje najveće mostarske zdravstvene ustanove.

'Sinovi i kćeri Neretve' izlaze na ulicu: Žele bolje zdravstvo
'Sinovi i kćeri Neretve' izlaze na ulicu: Žele bolje zdravstvo

- Prema našim saznanjima pred realizacijom je potpisivanje Sporazuma s protokolom o prekograničnoj suradnji između Ministarstva zdravstva RH i nadležnih institucija Bosne i Hercegovine te predlažemo da se za detalje oko rečenog Sporazuma obratite Ministarstvu zdravstva - kaže Luka Lulić, ravnatelj ZHM Dubrovačko neretvanske županije.

Tamošnjem timu hitne, kažu u Zavodu, u prosjeku treba pola sata do 50 kilometara udaljenog Mostara. Sada pacijente prevoze u Opću bolnicu Dubrovnik koja je udaljena stotinjak kilometara te u KBC Split do kojeg ima 130 kilometara. U oba slučaja hitnoj je, kažu u Zavodu, potrebno oko 75 minuta do tih bolnica. I najvećim laicima je jasno da kod pacijenata sa srčanim i moždanim udarom ili teškim traumama glave svaka minuta znači život, a 75 minuta vožnje do bolnice daleko je od onog potrebnog standarda takozvanog "zlatnog perioda" u kojem životno ugroženi pacijenti moraju dobiti pomoć. Godišnje je takvih najprioritetnijih pacijenata u dolini Neretve oko 200.

Uz to, ekipa hitne koja prevozi pacijente u Dubrovnik ili Split, zbog takve intervencije izbiva satima, pa za to vrijeme, kažu u Zavodu, dostupnost hitne pomoći osigurava tim iz pripravnosti.

U Metkoviću se pojavila rijetka i opasna bolest: Zaražena žena
U Metkoviću se pojavila rijetka i opasna bolest: Zaražena žena

- Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije raspolaže s 40 timova T1 u sedam ispostava, deset timova T2 u dvije ispostave, devet punktova pripravnosti hitne medicine te 25 medicinskih vozila. To se do sada pokazalo dostatnim, uz činjenicu zemljopisne i prometne izoliranosti Dubrovačko-neretvanske županije te okolnost da su naše ispostave i punktovi na otocima Korčuli, Mljetu i Lastovu, poluotoku Pelješcu i u dolini Neretve među najudaljenijima u Republici Hrvatskoj od bolničkih zdravstvenih ustanova – kaže Lulić.

Nedavno je u Istri potpisan sporazum o prekograničnoj suradnji po kojem će se životno ugrožene pacijente s područja sjeverne Istre prevoziti u bolnicu u slovenskoj Izoli, umjesto u udaljene bolnice u Puli ili Rijeci. Ljudi su u Istri trideset godina čekali na ovakav oblik zdravstvene zaštite, iako je bolnica u Izoli građena još u vrijeme bivše države, među ostalim i našim novcem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.