Obavijesti

News

Komentari 351

Jokić je zatražio razrješenje: 'Pritisak na nas vršio je Hrast'

Jokić je zatražio razrješenje: 'Pritisak na nas vršio je Hrast'
6

Vizija je bila da sustav obrazovanja daje podršku za razvoj potencijala, sposobnost za samostalan rad, a u pozadini te vizije nalazi se integritet naspram općem licemjerju ovog društva, kazao je Jokić

VIDEO

Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme održala je točno u podne konferenciju za medijeVoditelj Boris Jokić je od ministra obrazovanja, znanosti i sporta Predraga Šustara zatražio razrješenje članova Ekspertne skupine. 

- Htjeli bismo na početku zahvaliti svima, djelatnicima Ministarstva, agencijama, onima koji su ovih 16 mjeseci radili s nama, lektorima, onima koji su ih grafički uređivali dokumente, Sindikatu hrvatskih učitelja, Sindikatu Preporod na podrškci, vjerskim zajednicama na aktivnom sudjelovanju. Naša vizija ove reforme je bila da sustav obrazovanja daje podršku i okruženje mladima da razviju svoje potencijale, da su sposobni za samostalan rad, a u pozadini te vizije nalaze se vrijednosti znanja, odgovornost, integritet naspram općem licemjerju ovog društva, poduzetnost koja ovom društvu kronično nedostaje - naglasio je Boris Jokić u obraćanju. 

Istaknuo je kako je radna skupina u ovom procesu prepoznala da su učitelji i škole 'potencijal ove zemlje'. 

- Oni su često na margini od strane moći, a taj dio sustava može iznjedriti promjene. U ovom procesu nemamo dojam da postoji podršaka nama kao radnoj skupini. Ne možemo pristati na političke utjecaje, struka uvijek mora biti ispred politike, a ako se dogodi da politika diktira strukom od toga dugoročno neće biti ništa - poručio je Jokić, dodavši kako se nadaju da će društvo nastaviti ovaj proces. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hrvatska ovo treba, može i zna, vjerujte mi Hrvatska može bolje, ali uz ove preduvjete - struka ispored politike i ljudi pred dokumenata i politike - rekao je i nastavio: 

- Mnogima ne odgovaraju promjene koje nosi ova reforma - kazao je, a na pitanje novinara je li konkretno riječ o političkoj opciji Hrast, odgovorio je potvrdno. 

Ministru u 10 sati istekao ultimatum

U ponedjeljak je voditelj Ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio da su članovi skupine spremni odstupiti ako nadležni ministar Predrag Šustar do danas u 10 sati ne odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost. Odbor je zaključio da Ekspertnu skupinu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja, kako bi proširenom sastavu razmotrili prijedloge iz stručne i javne rasprave i implementirali one koje ocijene relevantnima. Članovi Ekspertne radne skupine smatraju da je to zapravo izglasavanje nepovjerenja njima i zaustavljanje reforma obrazovanja. 

Jedine reforme su promjena frizure i brade

Ekspertna radna skupina tijelo je kojem je dolaskom ove Vlade povjeren mandat da nakon provedene stručne rasprave doradi prijedloge kurikularnih dokumenata za potrebe javne rasprave i izradi izvješće o provedenoj stručnoj raspravi, poručili su iz Ministarstva obrazovanja nakon što su ministru Predragu Šustaru postavljeni uvjeti.     

Voditelj stručne radne skupine Boris Jokić potvrdio je da se sastao s ministrom Šustarom i predsjednicom saborskog Odbora za obrazovanje Gordanom Rusak. No čini se da rezultata još nema.

- Nema ništa novo - kratko je rekao u utorak poslijepodne.

Na uvjete koje je postavio ministru dajući mu rok do srijede u 10 sati ministar do zaključenja ovog izdanja nije reagirao. Reagiralo je tek Ministarstvo obrazovanja - priopćenjem.

- Hrvatska se obrazovna politika jasno opredijelila za kurikularni pristup još 2005. godine. Takva je odluka donesena imajući u vidu najvažnije u našem sustavu, a to su učenici - stoji u priopćenju u kojem dodaju kako je golemi dio posla odrađen.

- Cjelovita kurikularna reforma je iznad svih grupacija i partikularnih interesa. Imajući to u vidu, pozivamo sve dionike na dijalog i uvažavanje, na sve ono što kurikularnom reformom nastojimo postići, a to je nacionalni konsenzus oko sadržaja dokumenata - napisali su, a nakon njihova priopćenja uslijedilo je ono Inicijative za građanski odgoj i obrazovanje (GOOD). Od ministra traže da se odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere.

I dok se GOOD jasno očitovao o zahtjevu saborskog Odbora za obrazovanje da se radna skupina proširi s deset ljudi, resorno ministarstvo u svojem priopćenju to nije spomenulo ni jednom riječju. Mi smo im vezano za to poslali upit još u ponedjeljak tražeći jasan stav ministra po tom pitanju, ali na njega do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor. S druge strane, GOOD je upozorio i Šustara i premijera Tihomira Oreškovića.

- Jedina nada za spas Cjelovite kurikularne reforme svodi se na prethodna obećanja nadležnog ministra Šustara, kao i premijera Oreškovića koji je još u travnju tvrdio da ‘bez nove kurikularne reforme nema budućnosti’. Ako oni ne spriječe pokušaj neprijateljskog preuzimanja ekspertne radne skupine, na čijih sedam članova bi saborski Odbor za znanost, obrazovanje i sport želio dodati svojih netransparentno izabranih deset izaslanika, bit će to posljedica Vladina vrhunskog nemara prema djeci i nebrige prema budućnosti Hrvatske - kažu iz ove inicijative.

Zaključak Odbora je, podsjetimo, neobavezujući, ali ministarstvo se nije očitovalo hoće li ga podržati. Istodobno, zastupnici SDP-a poslali su izdvojeno mišljenje u kojem se ne slažu s izglasanim prijedlozima. Predsjednica Odbora Gordana Rusak kaže da je to kompromisno rješenje s obzirom na to da bi radikalnije bilo stvaranje natpovjerenstva.

Nakon što je ona u otvorenom rekla kako HAZU ne podržava rad skupine, Jokić ju je poklopio rekavši da se čuo s akademikom Zvonkom Kusićem i da ne odustaje od reforme. U emisiji je gostovao i pomoćnik ministra Momir Karin, koji je opet pružio podršku reformi. Načelnu...

Inače, dok se lome koplja oko reforme, zamjenik ministra jučer je u ministarstvu primio monsinjora Egidija Živkovića.     

Kurikularna reforma nakon dolaska nove Vlade: 

1. Navodni tipfeler o zaustavljanju reforme pojavio se u siječnju u smjernicama reformske vlade

2. Ministar najavio mogućnost jednogodišnje odgode eksperimentalne faze reforme

3. Vlada odustala od povlačenja sigurnih 50 milijuna kuna iz EU za edukaciju nastavnika

4. Saborski odbor želi dodatnih deset stručnjaka u ekspertnoj radnoj skupini za reformu kurikula

5. Radna skupina na čelu s Jokićem nudi ostavku ako ministar ne da konkretnu podršku reformi

6. Ministar Šustar se ne pojavljuje u javnosti niti komentira obrazovnu reformu

7. Boris Jokić i Ekspertna radna skupina od ministra Šustara zatražili razriješenje 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 351
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag