Obavijesti

News

Komentari 158

Tomislav Horvatinčić na sudu: Izražavam sućut, ali nisam kriv

Tomislav Horvatinčić na sudu: Izražavam sućut, ali nisam kriv
15

Tužiteljica je nekoliko minuta opisivala strašnu nesreću, a posebno je potresno bilo za slušati dok je nabrajala koje su sve ozljede zadobili stradali talijanski supružnici

VIDEO

Na Općinskom sudu u Šibeniku u utorak je 10 sati  započelo suđenje Tomislavu Horvatinčiću (63), koji je 16. kolovoza prošle godine svojom 12-metarskom jahtom kod Primoštena ubio dvoje talijanskih nautičara. Na prvom ročištu pročitali su optužnicu i odredili raspored saslušanja svjedoka. Proces saslušanja svih svjedoka trajat će do 4. prosinca 2012. kada će biti saslušan posljednji, njemački državljanin, koji je prvi stigao na mjesto nesreće. Horvatinčić je ušao u sudnicu točno u 10 sati i naklonio se prvo novinarima, a zatim i svima ostalim u sudnici. Nakon toga pročitali su mu za što ga sve terete.

- Razumijem sve točke optužnice, ali gospođo sutkinjo želim još jednom izraziti sućut i žaljenje za nesreću obitelji, posebno djeci stradalih. Međutim, za ovako složenu optužnicu ne osjećam se krivim - rekao je Horvatinčić.

Tužiteljica je nekoliko minuta opisivala strašnu nesreću, a posebno je potresno bilo za slušati dok je nabrajala koje su sve ozljede zadobili stradali supružnici.

Na sudu nije bilo djece poginulih talijanskih nautičara, već je u ime obitelji Salpietro došao odvjetnik i talijanski konzul.

- Na ovom sam mjestu i ovom prilikom, kao i u više navrata do sada, još jednom izrazio sućut za ovu tešku tragediju, za poginule, za gospođu Marineldu, za gospodina Francesca. To se odnosi na najbližu obitelj, na njegovu djecu i ostalu rodbinu. Vas novinare molim da imate strpljenja jer je sam događaj dovoljno tragičan i sud je u tijeku i sačekajmo sudsku odluku. Hvala vam lijepa na razumijevanju - rekao je Tomislav Horvatinčić izlazeći iz sudnice.

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica pojasnio je zašto se Horvatinčić izjasnio da nije kriv, iako ne osporava da je gliserom izazvao smrt nautičara.

- Zakon o kaznenom postupku ne ostavlja puno mogućnosti. Mi smo već odavno naveli da se ne slažemo s optužnicom, da smatramo da ona nije odraz dokaza i pravog stanja. Očitovanje na optužnicu može biti samo takvo da se prihvaća ili ne prihvaća. Da se ne slažemo makar i sa samo jednom točkom, makar i sa samo jednom jednom rječju iz nje, onda očitovanje mora biti ovakvo. Nakon izvođenja dokaza i svega onoga što će biti izneseno u tijeku suđenja, nadamo se da ćemo na koncu doći do druge pravne kvalifikacije i drugog činjeničnog opisa. Sada je u pitanju neizravna namjera, iako provedena vještačenja  i sve ostalo, po nama, ukazuju da se ne radi o toj kvalifikaciji, već o nehajnom ponašanju, nehajnom postupanju, uobičajenoj prometnoj nesreći - rekao je Baica.

Potvrdio je da Horvatinčić pregovara o odšteti koju bi platio obitelji stradalih Talijana. 

- Od samo početka se pokušava postići nekakav dogovor. Predstavnici njegove obitelji su bili i na sprovodu u Italiji. Kontakti su pokušani odmah, naravno ne direktno, zbog odnosa obitelji prema Horvatinčić, ali u više navrata i više susreta pokušao se postići dogovor na više načina. Ti razgovori do sada nisu dali rezultata, ali mi smo spremni na nastavak. Spremni smo na svaku opciju koja je koliko toliko realna - rekao je Baica.

Sljedeće ročište zakazano je za 28. svibnja, a tada će o nesreći svjedočiti djevojka Tome Horvatinčića, Anica Đerđe. Horvatinčić je kazao kako će svoju obranu iznijeti na kraju suđenja.

Državno odvjetništvo ga tereti za izazivanje pomorske nesreće. Kazneni zakon u ovom slučaju predviđa raspon kazne od jedne do deset godina zatvora. Zagrebačkog tajkuna optužnica tereti da je zajedno s djevojkom Anicom Đerđe svojom jahtom Santa Marina, snage nevjerojatnih 900 'konja', s uključenim automatskim pilotom glisirao prevelikom i neprimjerenom brzinom, a da se prije toga nije uvjerio da ne postoji rizik od sudar i da ne ugrožava pomorski promet. 

Dolaskom u blizinu otoka Barilac bio je dužan jedrilici Santa Pazienza dati prednost prolaska, a što nije učinio. U punoj brzini pramcem je naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice gdje su sjedili talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marielda Pattel.

Cijelom dužinom broda prešao je preko jedrilice, a oboje Talijana zadobili su višestruke teške ozljede. Od siline naleta završili su u moru i od zadobivenih ozljeda su preminuli na mjestu nesreće. Horvatinčić se nije ni trena zaustavio da vidi može li pomoći unesrećenima, već je odmah prionuo na spašavanje vlastitog oštećenog broda. Kako su vještaci tijekom istrage utvrdili da Talijani nisu mogli preživjeti zadobivene ozljede, Horvatinčiću se neće suditi za nepružanje pomoći unesrećenima. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa