Obavijesti

News

Komentari 35

Hrabar i odan: 'Moj pas Bigo se potukao s vukom, i pobijedio!'

Hrabar i odan: 'Moj pas Bigo se potukao s vukom, i pobijedio!'
1

Otjerao je ljuti zvijer: Tornjak Bigo (6) čuvao je kuću u Lipi kraj Tomislavgrada. Prišla mu je zvijer. Vuk je nakon okršaja pobjegao. Vlasnik je ponosan na Binga

VIDEO

Tornjak Bigo (6) u petak navečer čuvao je kuću i ovce u selu Lipa kraj Tomislavgrada. Nije bio vezan i hodao je uokolo. Zaskočio ga je vuk.

Mate Buntić (39), vlasnik tornjaka, šokiran je napadom vuka na njegova ljubimca.

- U subotu ujutro ležao je iza kuće. Prišao sam mu i vidio ozljede. Mislio sam da se potukao sa psima, no iz ozljeda sam zaključio da ga je napao vuk. Iznad stražnje desne noge imao je ranu od ugriza, a na glavi je imao ozljede od vukova pokušaja da ga zakolje - kazao je Mate i dodao da je vuk napao Biga dok su njegovi roditelji bili u kući. Borili su se pet minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kazali su mi da se čuo lavež. Da su ga napala dva vuka, teško bi preživio. Očito je njegova genetika učinila svoje - rekao je Mate, koji je ujedno predsjednik lovačke udruge Orlov kuk i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon što je Bigo preživio napad, posjetio ga je veterinar.

- Kako nije mogao polizati i zacijeliti rane, veterinar mu ih je previo. Sad se malo teže kreće, ali je dobro - rekao je Mate.

Od rujna prošle godine do početka 2017. u Tomislavgradu i okolici vukovi su ubili 15 pasa.

zooloski vrt

- Najčešći napadi bili su na pse koji su bili zavezani, a što se tiče napada na ovce, to sve ovisi o vlasnicima pašnjaka. Kad sam ja čuvao ovce i krave, nikad vuk nije napao stado. Ako se ostavi stado bez pažnje, onda je to kao da ih vuku poslužite na pladnju. Inače, u BiH vuk nije zaštićena životinja. Boji se čovjeka, pa najčešće napada noću - kazao je Mate. Bigo nije jedini koji se potukao s vukom. Prošlog ljeta čopor od najmanje četiri vuka sredio je i tornjak Grom. On je prekinuo vučji pir kraj Vrbovskog, gdje su vukovi zaklali tri ovce i jedno janje. Stradali bi deseci ovaca da se Grom nije obrušio na zvijeri. Gromova oca Hogara uzgojila je Ljiljana Nakić-Petrina, utemeljiteljica čuvene uzgajivačnice tornjaka All Petrina’s. Ona je za 24sata o hrabrosti tornjaka rekla:

- Tornjak je spreman reagirati na svaku opasnost. U štali u kojoj sam držala konje i vodila konjički klub posljednjih nekoliko godina imali smo najezdu veprova. Iako tornjak nije za njih genetski pripremljen, uz hrabrost koja je nevjerojatna, uz njegovu odanost vlasniku i izraženu teritorijalnost, na njegovu prostoru koji čuva, niti divlje svinje nisu se usuđivale prići bliže mojoj štali.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e