Obavijesti

News

Komentari 343

EK potvrdila: Hrvatska je ipak odustala od blokiranja Srbije!

EK potvrdila: Hrvatska je ipak odustala od blokiranja Srbije!
1

Ovu informaciju potvrdio je europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn. O hrvatskoj suglasnosti za nastavak pregovora između Srbije i EU prvi su prenijeli srbijanski mediji, ali je MVPE sve demnatiralo

VIDEO

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn potvrdio je da je sinoć postignut dogovor prema kojemu će Hrvatska dati zeleno svjetlo za napredak Srbije prema otvaranju poglavlja 23, javlja Večernji list.

- Pronašli smo rješenje i formalnu odluku očekujem sljedeći tjedan na sastanku u Vijeću EU-a - rekao je Hahn na brifingu s novinarima.

Informaciju o hrvatskoj suglasnosti za nastavak pregovora između Srbije i EU prvi su prenijeli srbijanski mediji, ali je Ministarstvo vanjskih poslova sve demantiralo za Hinu.

Hrvatska je inače otvaranje poglavlja 23 uvjetovala ukidanjem regionalne nadlažnosti srpskog suda za ratne zločine i uvođenjem automatske zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u Skupštini. 

Podsjećamo, do blokade je došlo u travnju ove godine kada je Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova, rekao kako Hrvatska neće dati suglasnost Srbiji sve dok susjedna zemlja ne pristane na tri uvjeta: poštivanje manjinskih prava, puna suradnja s tribunalom u Haagu te ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

Već tada sve su ostale članice EU odobrile nastavak pregovora, dok su neki hrvatski političari poput europarlamentarke Ruže Tomašić smatrali da je Hrvatska preblaga te kako bi trebala tražiti povrat kulturnog blaga i rješavanje spora oko granice. 

MVEP o pisanju srbijanskih medija: 'To je čista propaganda!' 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantiralo je u četvrtak srbijanske medije koji su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom, priopćivši da se radi o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

- Riječ je o čistoj propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti, doznaje se u MVEP-u.

Srbijanska televizija RTS i drugi mediji izvijestili su u četvrtak da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom.

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Europske unije koja nije dala zeleno svjetlo da se poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava - otvori u lipnju, objavio je RTS podsjetivši na sastanak u Bruxellesu početkom svibnja.

Predsjedajuća EU Nizozemska je pokušala potaknuti konsenzus zemalja članica podižući pitanje hrvatske blokade na višu razinu, ali je predstavnik Hrvatske ponovio da Zagreb nije suglasan s otvaranjem poglavlja 23 inzistirajući na tri sporne točke - regionalnu jurisdikciju srpskog suda za ratne zločine, suradnju s Haškim tribunalom, te zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 343
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca