Obavijesti

News

Komentari 20

Za HDZ-ovog čovjeka problem se riješi odmah, a drugi čekaju

Za HDZ-ovog čovjeka problem se riješi odmah, a drugi čekaju
8

U Saboru će se danas glasovati o prijedlogu dopune Zakona o lokalnim izborima, od oporbe nazvanim "lex Vlahušić", a riječ je o zabrani kandidiranja osuđenim osobama

VIDEO

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnim izborima izglasan je u Saboru sa 82 glasa za, 26 suzdržana i tri protiv.

Nakon što su glasovali o izmjenama Zakona, zatražene su stanke od 10 minuta. Klub Mosta zatražio je stanku kako bi progovorili o problemu Ine i Mola te Klub zastupnika HNS-a i HSU-a kako bi progovorili o odnosu države prema Varaždinskoj županiji.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić u ime Kluba zastupnika Mosta podsjetio je kako je Uprava MOL- a 13. listopada odobrila dugoročnu poslovnu strategiju MOL grupe do 2030. godine pod nazivom „Enter tomorrow“ te kako su preuzeli obvezu podupiranja razvoja INA- e. No, analiza pokazuje kako je u INA- i došlo do pada svih pokazatelja poslovanja. 

-  Tom strategijom želi ojačati svoj položaj u srednjoj i istočnoj Europi, postati vodeća kemijska grupa u toj regiji, a to je ulagati oko 1,5 milijarde dolara svakih pet godina. Drago nam je da naš strateški partner u INA- i ima ovako ambiciozne planove, ali isto tako se nadamo da će ti planovi biti pretočeni u zajedničku strategiju s hrvatskom Vladom. Međutim, ja još nisam vidio niti naznaku tog plana. Ja se samo bojim da to „Enter tomorrow“ ne bi postalo „E.T.“ – naučna fantastika za INA-u.  Bojim se da su nam ta nadanja uzaludna. Hrvatsku naftnu struku, politiku i javnost uznemirila je izjava gospodina Zsolta Hernadya, predsjednika Uprave MOL- a i bjegunca od hrvatskog pravosuđa koji je rekao da će MOL grupa slijediti svoj poslovni put i planove sa ili bez INA-e. Mi smo ušli 2003. godine u strateško partnerstvo s ciljem da se osigura razvoj INA-e u budućem vremenu kao samostalno vertikalno integrirane kompanije gdje su međusobnim ugovorima o suradnji određeni ciljevi i međusobne obveze. Strateški partner MOL preuzeo je obvezu podupiranja razvoja INA-e, povećanje proizvodnje ugljikovodika, širenje prodajne mreže i sve u cilju jačanja energetske sigurnosti i stabilnosti Republike Hrvatske. Nažalost, kad sad pogledamo analizu koja dolazi iz renomirane svjetske konzultantske kompanije, pokazuje se pad svih pokazatelja poslovanja. Tržišni udio INA-e je pao za 19% u veleprodaji, 17% u maloprodaji, prerade nafte je smanjena za 26% - rekao je Panenić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Milorad Batinić u ime Kluba HNS-a i HSU-a govorio je o nepoštivanju ugovornih obveza Republike Hrvatske za sufinanciranje gradnje osnovnih, srednjih škola i sportskih dvorana u Varaždinskoj županiji.

- Ugovori su sklopljeni za gradnju 10 sportskih dvorana i izgrađene i dograđene 22 škole. Godišnji najam je 27 milijuna i 200 tisuća kuna, a država je temeljem ugovora preuzela sufinanciranje u iznosu 55 posto,  odnosno  oko 15 milijuna kuna. Trenutno na dan 25.10., tj. jučer, stanje duga države je 11 milijuna kuna. Identičan problem odnosi se na Koprivničko-križevačku županiju i grad Koprivnicu. Dobili smo neke informacije posljednjih nekoliko mjeseci bivše vlade HDZ- a i MOST- a da je tadašnji ministar propitivao valjanost ovih ugovora. Bivša Vlada HDZ- a i Mosta, nadam se da ne i ova Vlada HDZ- a i Mosta, želi izbrisati sjever Hrvatske. Ako država ne preuzme izvršavanje ugovornih obveza, past će na teret županije, općina i gradova - rekao je Batinić.

Panenić: Moramo zauzeti čvrst stav oko Ine

- Nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, a svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL a i sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije dopušteno hrvatskoj Vladi da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija. U najkraćem roku treba poduzeti aktivnosti i zauzeti čvrst stav - poručio je Panenić, ali i upozorio kako je gašenje rafinerije u Sisku neizbježno.
 
- Bez obzira kako mi trpili stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno- rekao je. 

Šimić: Želimo unaprijediti sustav i zaštititi najugroženije

Nakon stanke, zastupnici su krenuli sa raspravom oko izmjena Ovršnog zakona koju predlaže Most.
 
 - Činjenica je da su u Hrvatskoj izvan sudske ovrhe postale učinkovite, te sve više istiskuju sudske ovrhe. S druge strane svakodnevna praksa pokazuje manjkavost sustava i mogućnost za zlouporabu. Namjera nam je ovim prijedlogom sustav unaprijediti, a u cilju zaštite socijalno najugroženijih građana, dodatno urediti institut ovrhe na nekretninama - rekao je Miroslav Šimić u ime predlagatelja Mosta.

Prema ovim izmjenama, obitelji bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja, imale bi mogućnost jednokratne odgode ovrhe. Ovšenicima kojima je ovršena jedina nekretnina u kojoj stanuju, država bi osigurala pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci u nekretninama koje se u vlasništvu Republike Hrvatske,a koje se ne koriste. No, ukoliko nekretnine u državnom vlasništvu nema u toj ili lokalnoj zajednici u blizini, Centar za socijalnu skrb isplaćivao bi novčanu naknadu za troškove smještaja. S tim da visina novčane naknade za troškove smještaja ne može prelaziti iznos polugodišnje prosječne netoplaće u Republici Hrvatskoj. Država bi ovršenike smjestila u nekretninu, a oni bi samo plaćali režije.

Odmah nakon Šimićeva izlaganja javio se Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

-  Što će biti nakon tih 18 mjeseci? Desit će se da će se država naći u svojstvu ovrhovoditelja i da će morati deložirati stotine ljudi koje je smjestila i izbaciti ih na ulicu- rekao je Sinčić.

Šimić mu je odgovorio kako će nakon 18 mjeseci Centar za socijalnu skrb procijeniti status osoba koje koriste državnu nekretninu i utvrditi mogu li plaćati smještaj ili ne.

-  Ako i dalje te osobe budu u statusu socijalno ugroženih osoba, država će i dalje vršiti plaćanje. Ako osobe stanu na noge, nema razloga da ne plaćaju tu najamninu - rekao je Šimić.

Maras: Za jednog čovjeka problem će se riješiti sutra, a građani čekaju

Javio se i SDP- ov Gordan Maras kojemu nije jasno zašto izmjene ovog Zakona ne idu u hitnu proceduru, a spomenuo je i HDZ- ovog ministra Gorana Marića čiji problem će se riješiti odmah, a za rješavanje problema građana mora se čekati.

- Radnici će doći će pod ovrhu jer HDZ i Most podržavaju zatvaranje rafinerije Sisak. Mi ne podržavamo. Ne želimo da se naša radna mjesta zatvaraju kako bi se mađarska radna mjesta otvarala. Mi ćemo sjest i na prugu kako bi spriječili da se nafta odvozi. Most i HDZ su kapitulirali pred MOL-om, a mene zanima ima li s tim veze Karamarko i konzultantica koja je radila za MOL i kolega Petrović koji je član HDZ-a, a radi za MOL- rekao je SDP- ov Gordan Maras.

Šimić mu je odmah uzvratio.

- Žalite se što ne idemo u hitnu proceduru, a vi ste imali četiri godine da to riješite. Pa vi niste bili za hitnu već redovnu proceduru. Imali ste četiri godine i niste to napravili, a sad mi to želimo napraviti, idemo u redovnu proceduru kako bi usvojili sve sugestije i primjedbe, ni to vam ne odgovara  rekao mu je.

 SDP-ova Marta Luc-Polanc smatra da se Zakon još mora doraditi jer se trebaju štititi i ovrhovoditelji.  

- Ovrhovoditelj ne mora uvijek biti banka, ovrhovoditelj može biti i radnik koji dvije, tri godine nije primio svoju plaću. Smatram da na neki način ovdje dvostruko štitite ovršenika nauštrb ovrhovoditelja. Dakle, ovrhovoditelj koji ima pravomoćnu i ovršnu sudsku odluku mora još dodatnih godinu dana čekati da bi došao do svojih sredstava. I smatram da u tom dijelu treba malo razmisliti i donijeti odluka nakon dodatnog promišljanja jer mi moramo štititi i ovrhovoditelje u njihovim pravima - rekla je Luc- Polanc.

Branimir Bunjac iz Živog zida smatra kako je se ovim izmjenama ništa neće riješiti i da računi neće biti odblokirani.

-  Ove izmjene zakona navodno bi trebale zaštititi dužnike, međutim, koliko se da iščitati iz dokumenta, ustvari će se njihov položaj još otežati. Naime, u Zakon se ugrađuje Glava 35- Europski nalog za blokadu računa po kojoj će se računi hrvatskih građana moći ovršiti i u inozemstvu. Što znači da će se recimo HRT pristojba morati plaćati u Irskoj, morat će se plaćati u Portugalu, svejedno gdje hrvatski građani žive, neće se moći zaštititi od ovrhovoditelja. Ključno je reći da po ovom prijedlogu Zakona nijedan račun neće biti odblokiran, ali će istovremeno mnogi računi biti blokirani. Pa samim time ne može se govoriti o tome da se položaj blokiranih građana poboljšava, nego se on ustvari pogoršava- rekao je Bunjac.

Oporba također smatra kako predloženim odredbama nisu na adekvatan način uređena pitanja ovrhe obrtnika i trgovačkih društava, imajući u vidu da obrtnici za svoje obveze odgovaraju cjelokupnom imovinom.

Silvano Hrelja govorio je u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a.

-  Efikasna provedba ovog Zakona ovisi o još nekim politikama koje su izvan ovog Zakona i usklađivanje s tim politikama je doista potrebno, kao što je potrebno i precizno izračunati kolika su opterećenja za proračun 2017. godine u provedbi ovog Zakona. Nemam ja ništa  protiv da se ljudima koji imaju nesreću da su izgubili posao, da ne mogu vraćati kredite, da im je nekretnina nad kojom se provodi ovrha jedina nekretnina, da se osigura pravo na dom, pravo na smještaj, međutim, imamo mi i one koji su vječito podstanari i žive na nekoj granici o kojima isto tako moramo voditi računa- rekao je Hrelja.

Pernar: Ovrhe će se izvoditi, samo na bezbolniji način

Ivan Pernar iz Živog zida smatra kako će ovrhe izvoditi samo na bezbolniji način.

-  Ovrha po svojoj prirodi je egzekucija, a ovaj Zakon uopće se ne bavi pitanjem poplave nenaplativih potraživanja niti se to uopće dovodi u pitanje. Znači, kao da je samo pitanje na koji ćemo način izvest ovrhu. To vam je kao da smo u Americi, imamo smrtnu kaznu i sad biramo hoćemo vješanje, strijeljanje, plinsku komoru ili električnu stolicu. Znači, ovaj Ovršni zakon zapravo samo nudi kao neka rješenja. U biti se sve svodi na to da će se ovrha izvesti samo na, pod navodnicima, malo bezbolniji način- smatra Ivan Pernar.

Ivica Mišić: Dobro jutro, mi se probudli i počeli raditi nakon 20 godina

- Drago mi je čuti da se Ovršni zakon donosi u ovom Hrvatskom saboru. Dobro jutro, mi se probudili i počeli raditi nakon 20 godina kada smo dozvolili kojekakvim bankama i kojekakvim kreditnim zadrugama da izlihvare naše građane. U tih 20 godina i HDZ i SDP su imali svoje ruke i trebali su to spriječiti već davno. Vjerojatno ne bi toliko ljudi bilo danas na ulici- rekao je Mišić.

SDP- ov Gordan Maras, nakon vijesti da je ministar Dobrović potvrdio da se rafinerija u Sisku zatvara, skrenuo je raspravu s Ovršnog zakonu na tu temu.

-  Most podržava zatvaranje rafinerije u Sisku. Mi ne podržavamo. Moramo zaštiti radna mjesta. Most i HDZ su kapitulirali pod MOL- om- rekao je Maras..

Predsjedavajući Željko Reiner opomenuo ga je da je zloupotrijebio poslovnik, na što mu je Maras iz klupe dobacio što je razljutilo Reinera. Oduzeo mu je riječ.

Pernar: Pitanje rafinerije je jako bitno

U Marasovu obranu stao je Ivan Pernar.

-  Smatram da je pitanje rafinerije izuzetno važno pitanje i da je kolega Maras imao pravo iskoristiti svoje dvije minute kako bi govorio o tome- rekao je Pernar.

Sinčić: Moramo ukloniti nehumanost iz ovrha

U ime Kluba zastupnika Živog zida o izmjenama Ovršnog zakona govorio je Ivan Vilibor Sinčić. Ne slaže se s Mostovim prijedlozima izmjena jer smatra da se svodi mjeru ovrhe nad nekretninom, nad jedinim domom, na socijalnu mjeru. No, drago mu je da se uopće o tome razgovara u Saboru.

-  Mi prije svega moramo ukloniti nehumanost iz ovrha. Ne smije se više dešavati da su tisuće i tisuće kuna troškova na nekoliko stotina duga, da ljudi završe na ulici, da ih se baci poput pesa, kako se kaže, i onda snalazi se sam. Podsjetit ću na priču iz 2007. godine kad se jedan stanar žalio Ustavnom sudu po odluci komunalca iz Opatije kada je isključena voda zbog duga. Ustavni sud je presudio da se ne smije isključivati voda i da je to pravo tih stanara. Dug ostaje, ali on se ne može utjerivati isključivanjem vode. Ista stvar je i s nekretninama. Smatramo da je ljudsko pravo da se zabrani ovrha nad jednim domom. Mjeru ovrha nad nekretninom svodi se na socijalnu mjeru, a to je nešto što mora biti mjera na razini ljudskih prava. Kao što ne možeš bez vode i hrane, ne možeš bez skloništa. Bojim se da će ih Republika Hrvatska morati deložirati. Ako će ih smještati u stanove, bojim se da će se taj trošak, pogotovo ako se uvede porez na nekretnine, višestruko povećati - rekao je Sinčić.

Horvat: Obećanje je olako dano, neće se moći provesti

Mile Horvat u ime SDSS-a pohvalio je mjeru davanja stanova onima koji su ostali bez ovrhe. No, smatra da bi problem mogao biti kapacitet centara za socijalnu skrb.

- Kako ćemo riješiti slučajeve i situacije da 15 godina ljudi čekaju stambeno zbrinjavanje? Imamo negdje oko 300 slučajeva koje moramo riješiti ove godine. Kako ćemo riješiti 2006 slučajeva bivših nositelja stanarskog prava koje moramo riješiti ove godine? Obnovu nismo riješili i sveukupno negdje oko preko tri  tisuće zahtjeva takve vrste država mora riješiti ove godine, a mi kažemo da ćemo dati na raspolaganje stanove i nekretnine s kojima država raspolaže. Ja tvrdim da je to olako dano obećanje i da se ta stvar na taj način neće moći provesti- rekao je Horvat.  

Što se tiče Mostovog zaključka kako će ovime staviti u upotrebu državne imovine koja je neiskorištena, Horvat to smatra nesuvislim. 

-  Ne očekujete valjda da će netko tko je socijalni slučaj i živi u socijalnom stanu 18 mjeseci i nema novac da plati ratu kredita ulagati u održavanje te državne nekretnine? Prilično nesuvislo obrazloženje. I mislim da ta stvar i ne stoji- rekao je.

 

 




Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto