Obavijesti

News

Komentari 16

I susjedi Slovenci će za spas banaka zatražiti milijune eura

I susjedi Slovenci će za spas banaka zatražiti milijune eura
1

Ekonomski analitičari Financial Timesa i Bloomberga najavljuju financijsku injekciju za tri banke. Radi se o NLB-u, Aabanka Vipa i Novoj kreditnoj banci Maribor

VIDEO

Slovenija bi uskoro mogla postati šesta zemlja eurozone koja nije u stanju popuniti svoje financijske crne rupe i zbog toga traži pomoć EU.

Glasnogovornik Europske komisije nije želio komentirati tu mogućnost, samo je ponovio da Komisija nije od Slovenije dobila zahtjev za tzv. bailoutom, ali nagađanja da će se to dogoditi sve su glasnija. Ekonomski analitičari i komentatori uglednih medija poput Financial Timesa i Bloomberga vjeruju da bi Slovenija mogla biti prisiljena tražiti pomoć za dokapitalizaciju najvećih banaka, a diplomatski izvori u Bruxellesu pokušavaju u početku zaustaviti širenje takvih paničnih očekivanja, tvrdeći da – čak i ako Slovenija zatraži pomoć – nije izgledno da će se to dogoditi prije jeseni.

Prema procjenama analitičara, Slovenija treba 3 do 3,5 milijardi eura za dokapitalizaciju banaka koje su previše izložene rizičnim projektima, odnosno imaju previše tzv. "loših kredita".

Najgore je u Novoj ljubljanskoj banci (NLB), koja je nedavno dokapitalizirana s 381 milijunom eura, što je pokrila slovenska vlada, jer manjinski vlasnik NLB-a, belgijska banka KBC, nije bila u stanju to učiniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, i nakon te dokapitalizacije NLB treba još najmanje petsto milijuna eura, iznos koji slovenska država jednostavno nema. Ne nađe li Janšina vlada partnera koji bi uložio u NLB, Slovenija će se naći u situaciji da treba "bailout". Osim NLB, spas u obliku dokapitalizacije trebaju i Abanka Vipa i Nova kreditna banka Maribor. Sve dok su bilance slovenskih banaka opterećene dubiozama, ne mogu kvalitetno kreditirati gospodarstvo, što prijeti stabilnosti u cijeloj zemlje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1