Obavijesti

News

Komentari 17

''Ideju za maskotu hrčka Hrkija dobili smo spontano na kavi''

''Ideju za maskotu hrčka Hrkija dobili smo spontano na kavi''
2

Dizajneri maskote za Europske sveučilišne igre 2016. otkrili su kako su došli na ideju hrčka i očekuju li da će njihov Hrki steći slavu kakvu je imao Zagi 1987.

VIDEO

Zašto hrčak, otkud inspiracija za maskotu Europskih sveučilišnih igara?

Vedran: Ideja za hrčka došla je iz koncepta "važno je sudjelovati". Matija je odmah izvadio svoju tekicu i olovku koji stalno nosi i počeo skicirati. Lik koji se počeo kristalizirati je vrijedni i razigrani mali hrčak kojem je sport zabava i veselje. Neka dominantna ili superiorna životinja npr. lav ne bi uvjerljivo predstavljala taj koncept. Hrčak je malen, nije atletske građe, ali to ga ne sprječava da uživa u sportu. Najpoznatiji je po svome glavnom načinu zabave - trčanju.

Razlog zbog kojeg su odlučili da bi mogli napraviti maskotu...

Vedran: Odluka je došla spontano, na kavi. Netko je spomenuo natječaj za maskotu i krenuli smo bacati ideja što bi to moglo biti. Kada smo shvatili da imamo dobru ideju za razradu, nastavili smo u smjeru koji smo zamislili i prijavili se na natječaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može li hrčak ponoviti Zagijev uspjeh?

Vedran: Zagi je simbol našeg djetinjstva i velika inspiracija. Ipak, željeli smo napraviti novu maskotu za nove igre i novo vrijeme. Pitali smo se što koje osobine su učinile Zagija omiljenim i dugo nakon Univerzijade 1987. Neki zaključak je da je tu veliku ulogu odigralo veselje, sportski entuzijazam i pristipačnost i to smo odlučili uvrstiti u našu maskotu. Bili bismo sretni kada bi i naš hrčak bio jednako uspješan ambasador ovih igara i jednako omiljen lik kao i Zagi.

Kako se radi maskota u paru - tko je zadužen za koji dio posla...

Matija: Svatko od nas je napravio više skica i kada smo počeli realizaciju neprestano smo izmjenjivali i dorađivali rad onog drugog. Nekom sinergijom i dotjerivanjem detalja došli smo do finalnog rješenja. Po meni, najveća prednost rada u timu je zabava i druženje, kako u osmišljavanju ideja tako i u kreativnom nadopunjavanju rada tokom realizacije.

Imate li vi prijedlog za ime maskote?

Matija: Naše ime je Hrki, tako smo ga od milja prozvali u početku i ime se zadržalo. Hrki kao hrčak ili Hrki kao Hrvatska. Ima dvojako značenje, kratko je i lako se pamti. Kako god završilo glasanje on će za nas uvijek biti Hrki :)

Pokretanje videa...

24sata TV 04:10

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1