Obavijesti

News

Komentari 1

''Idem na pripreme, nedostaje mi znanje engleskog i fizike''

''Idem na pripreme, nedostaje mi znanje engleskog i fizike''
2

Neke škole su za svoje učenike organizirale besplatne pripreme za polaganje mature. Učenici škola koje to nisu učinile plaćaju pripreme i do 3000 kuna

VIDEO

Iako je do polaganja državne mature ostalo još pet mjeseci, maturanti su krenuli na pripreme. Neki ih plaćaju između 2000 i 3000 kuna, a neki imaju besplatne pripreme koje im organizira škola.

- Na maturi ću kao obavezne predmete imati hrvatski, engleski i matematiku. Fiziku ću uzeti kao izborni jer me taj predmet zanima i s njom u školi nikad nisam imao problema - kaže nam maturant Pavo Nikolić (18) iz požeške Gimnazije.

Pavo tvrdi kako na plaćene pripreme za polaganje mature ne ide niti to ima u planu. Za maturu se najvećim dijelom priprema sam kod kuće, ali i u Gimnaziji jer su gotovo svi profesori organizirali besplatne pripreme za sve zainteresirane učenike.

Sedmi sat za ponavljanje

– Želja mi je upisati studij sestrinstva u Zagrebu. Vjerujem da će mi znanje koje sam stekao u ove četiri godine na nastavi biti dovoljno da bih bez problema položio maturu – uvjeren je maturant. Dodao je kako je oduševljen potezom gimnazijskih profesora koji su organizirali besplatne pripreme subotom ili sedmim i osmim satom nakon nastave. – Izašli su nama maturantima u susret. Gotovo svi profesori imaju ta predavanja, od hrvatskog i matematike pa do kemije i biologije – zaključio je Pavo. I njegov prijatelj Luka Grbeš (18) iz požeške Gimnazije slaže se s njim. Pripreme u učilištima su, tvrdi, preskupe te o njima uopće ne razmišlja. Slično raspoloženje je među većinom maturanata koji se pripremaju sami ili na dodatnoj nastavi najčešće subotom. – Htio bih upisati Medicinski fakultet. Na maturi imam hrvatski, engleski i matematiku – rekao nam je Luka. Smatra kako su požeški srednjoškolci stekli dovoljno znanja i sposobnosti na redovitoj nastavi pa ne žele plaćati pripreme za maturu. Cijene plaćenih priprema za maturu u Požegi kreću se od 2200 do 3000 kuna.

Ema Hofer (18), maturantica Druge varaždinske gimnazije prirodoslovno-matematičkog smjera, na maturi planira polagati matematiku, hrvatski, engleski te njemački jezik, a na pripreme za državnu maturu ne ide iz financijskih razloga. - Nemam novca, kao i većina vršnjaka. Naime, pred nama i našim roditeljima je mnogo financijskih izdataka što se tiče maturantskih dana, maturalne večeri, haljine, smokinga i mnogih drugih stvari - kaže Ema, koja smatra da školsko znanje nije dovoljno za polaganje državne mature pa će sama morati dobro zagrijati stolicu i pripremiti se za taj važan ispit.

Matematika i hrvatski jezik

Stela Sabolić (18) pohađa 4. razred Glazbene škole u Varaždinu gdje uči za klarinetisticu te će na državnoj maturi polagati matematiku, hrvatski i engleski. 

- Škola nam je organizirala dodatne besplatne satove iz matematike, hrvatskog jezika i solfeggia koje ćemo polagati na maturi. Tjedno imamo po jedan sat iz matematike i hrvatskog jezika. Uglavnom nas se većina, pa i ja, sprema na Muzičku akademiju u Zagreb. Dodatne instrukcije su izvrstan način da popunimo znanje i profesori imaju odličan pristup svakom učeniku.

Problem kampanjskog učenja

To ponavljanje je počelo zapravo još u 3. razredu - kaže Stela koja smatra da su u njezinoj školi učenici prikupili dovoljno znanja za polaganje državne mature. Maturantica Prirodoslovne i grafičke škole iz Rijeke, Patricia Tomljanović (18), tvrdi da ni u osnovnoj ni u srednjoj školi nije iz nekih predmeta stekla dovoljno znanja.

- Iz mature polažem tri osnovna predmeta A razine plus likovni i fiziku. Na pripreme idem jer mi fali znanja iz engleskog jezika, koji mi nije najbolje legao ni u osnovnoj školi, te fizike, koju nisam najbolje savladala jer su se tijekom školovanja mijenjali profesori pa su mi predavanja bila konfuzna. Instrukcije ću platiti oko 2000 kuna - kaže Patricija. 

Neki na pripreme idu jer su skloni kampanjskom učenju i ne uče redovito cijele školske godine. 

- Za maturu polažem hrvatski, matematiku i engleski, nižu razinu. Na pripreme idem jer sam bio malo lijen i nisam učio redovito te sam mnogo toga propustio. Za pripreme ću potrošiti oko 2000 kuna, a možda i malo više. Za one koji su vrijedni te redovito prate nastavu i uče školsko je znanje dovoljno za polaganje mature - kaže Marin Janjčić (18), maturant Pomorske škole u Bakru.

'Bilo bi porazno da naši učenici plaćaju pripreme'

Nama je program državne mature glavni orijentir. Bilo bi porazno da naši učenici plaćaju školovanje, a da nakon toga moraju platiti i pripremu za maturu. S maturantima sam odradio matematiku i fiziku do polugodišta, a drugo polugodište rješavamo zadatke koji su zadani na ranijim maturama. Cilj nam je kod maturanata stvoriti osjećaj da ih ništa neće iznenaditi, rekao nam je Nikica Simić, osnivač Zadarske privatne gimnazije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu