Obavijesti

News

Komentari 3

Imaju veliko srce: Učenicima iz Afrike kupujemo udžbenike

Imaju veliko srce: Učenicima iz Afrike kupujemo udžbenike
6

Đaci iz Bibinja prodaju rukotvorine i tako pomažu obrazovanje vršnjaka u Burkini Faso. OŠ Stjepana Radića je prodajom na sajmu sakupila čak 3118 kuna

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Snjegovići od čarapa i riže, boce i slike od morskih naplavina, ukrasi za bor, božićne čestitke, papirnati anđeli, borići, sićušne krunice, ukrasni predmeti od šibica i čačkalica, svjetleći stolni aranžmani i brdo kolača. Sve su to na prigodnom blagdanskom sajmu prodali učenici OŠ Stjepana Radića iz Bibinja. Prikupljeni novac donirali su za program Škole za Afriku, čiji je cilj da sva djeca na tom kontinentu idu u škole i ostvare pravo na obrazovanje.

- Bilo je odlično, jako zanimljivo, a postići ćemo cilj da djeci Afrike bude bolje. Mi smo imali uspjeh i zajedništvo, a nadam se da će afrička djeca imati barem malo bolje školovanje - kazale su nam učenice Lucija Vuksan (13) iz 7.a te Aneta Kero (11) iz 5.b.

U programu UNICEF-a Škole za Afrike, osim učenika iz Bibinja, sudjeluju učenici drugih škola iz Hrvatske.

- Naša je škola prodajom na sajmu sakupila 3118 kuna. No nismo tu stali jer će se novac u raznim akcijama sakupljati do kraja školske godine. Naše smo proizvode prodavali na sajmu u Bibinjama koji je organizirala turistička zajednica, a odricat ćemo se i kroz korizmu. To je vrijeme odricanja te na kraju korizme planiramo napraviti malu manifestaciju da se vidi što smo ostvarili kroz likovnu, glazbenu i druge radionice. Kasice su nam već sad teške, a do kraja školske godine nadamo se dati ukupno tri novčane donacije - kazala nam je ravnateljica bibinjske osnovne škole Mirka Sikirić.

Svake godine ta škola bira u koje će se projekte uključiti, a na učeničkom i roditeljskom vijeću odlučili su da to ove godine bude upravo UNICEF-ov program Škole za Afriku.

Uključili su se i roditelji, pogotovo majke školaraca, koje su ispekle puno kolača za prodaju. Peći će ih još, jer kolači prvi planu sa štandova i uvijek ih se traži još. Čim su se prijavili u program, iz UNICEF-a su dobili Vodič za organiziranje aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, uz čiju je pomoć cijela stvar vrlo brzo i učinkovito organizirana. Djeci su pokazivali dokumentarne filmove koji govore o stanju u afričkim školama u kojima često nema ni pitke vode.

- Djeca su se najprije trebala osvijestiti, da znaju cijeniti što imaju i da shvate da nije svima u svijetu tako dobro kako je njima. Pričali smo o međuovisnosti, odnosno iz kojih zemalja jedemo koju hranu ili odakle stižu predmeti koje upotrebljavamo, upoznavali smo druge kulture i učili se poštivanju različitosti. Razgovarali smo o tome koliko njima znači jedan sladoled, a što bi taj novac značio njihovim vršnjacima u, primjerice, Burkini Faso. A nakon toga osmislili smo kako mi možemo pomoći djeci u Africi. Uključili smo sve već postojeće radionice u školi, od likovne, glazbene, mladih biologa i knjižničara, vjeronaučnu grupu, učenike češkog jezika i učeničku zadrugu Moba. Baš me dirnula djevojčica iz trećeg razreda. Donirala je novac koji je dobila ispod jastuka od Zubić vile - kazala nam je voditeljica programa, školska psihologinja Dragana Švenjak.

Osnovna škola Stjepana Radića u Bibinjama kraj Zadra ima 405 učenika i baš svi oni sudjelovali su na neki način u ovom projektu. Kako smo čuli od učiteljica, bilo je i svađa i suza u dodjeljivanju zadataka jer su svi učenici htjeli raditi sve, a to se nije moglo izvesti nego su se ipak morali podijeliti i izabrati tko će što raditi.

Najviše novca prikupio je 3.c razred.

- Najskuplji predmet stajao je 25 kuna, a naš razred bio je najučinkovitiji jer su samo oni prikupili 1060 kuna. Bili su jako vrijedni i ponosni su na svoj uspjeh. Svima je drago da su sudjelovali. Svjesni su da nemaju svi obrazovanje pod istim uvjetima kao što ga imaju oni - kazala nam je učiteljica Bernardica Šindija.

To su potvrdili i učenici 3.c Marjeta Lisica (9) i Ante Mikulić (8).

- Bilo nam je super! Jako je zanimljivo i zabavno raditi skupa, opustili smo se i radili kao tim te pomogli djeci Afrike - zaključili su mali humanitarci Marjeta i Ante.

S 500 kuna dvoje učenika iz Afrike može se školovati cijelu godinu

Knjige i bilježnice za dvoje učenika za godinu dana školovanja u Africi mogu se osigurati za 95 kuna, a cjelogodišnje školovanje za dvoje djece stoji 500 kuna, rekle su nam voditeljice projekta u bibinjskoj školi. Klupa sa stolcima za dvoje afričkih učenika stoji 190 kuna, a gradnja i kompletno opremanje ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje stoji oko 16.800 kuna, tvrde nastavnice Osnovne škole Stjepana Radića.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca